Όταν τα Harrods έκλεισαν για να ψωνίσουν οι Beatles για τα Χριστούγεννα

Το 1965 βρίσκει τους Beatles στα καλύτερά τους. Στις 6 Αυγούστου κυκλοφορούν το δίσκο «Help», ο οποίος έχει μέσα το τραγούδι «Yesterday».

Η 15η Αυγούστου είναι μία ιστορική βραδιά για το συγκρότημα. Εμφανίζονται στην Αμερική στο στάδιο Shea Stadium, το οποίο γεμίζει με περισσότερους από 60.000 θεατές. Ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε κάποια συναυλία συγκεντρώσει τόσο πολύ κόσμο. Όσο για τα έσοδα της βραδιάς; Αυτά ανήλθαν σε 304.000 δολάρια, ποσό πρωτοφανές για την εποχή. Και όπως καταλαβαίνουμε γίνεται στην κυριολεξία χαμός. Για το λόγο αυτό χρειάζονται 2.000 άνδρες ασφαλείας, εκτός από τις αστυνομικές δυνάμεις.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Δύο μήνες μετά, τον Οκτώβριο, η βασίλισσα Ελισάβετ τους καλεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Και τους απονέμει το τιμητικό μετάλλιο MBE (Members of British Empire) -το οποίο έως τότε κατείχαν μόνον ήρωες πολέμου- για την προσφορά τους “στην προβολή της Βρετανίας στο εξωτερικό”.

Τον Νοέμβριο τα μέλη του συγκροτήματος θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους για τα Χριστούγεννα που θα έρθουν. Οι Βρετανοί ετοιμάζονται για αυτό τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Ακόμα και τις κρατήσεις στα εστιατόρια τις κάνουν συχνά από τον Οκτώβριο. H ιδέα είναι του Ringo Star. Οι άλλοι συμφωνούν.

Φέτος τις 44 βιτρίνες του πολυκαταστήματος στολίζει ο οίκος Dior

25 Νοεμβρίου 1965. Τα Harrods υποδέχονται το συγκρότημα για ψώνια κεκλεισμένων των θυρών. Ο Brian Epstein εξασφαλίζει private shopping για τους Beatles.

Αρχικά οι υπεύθυνοι του καταστήματος δεν δέχτηκαν να γίνει κάτι τέτοιο καθώς ο Epstein ζήτησε βραδινές ώρες. Του είπαν ότι και η βασίλισσα ψωνίζει έτσι αλλά τις ώρες που είναι ανοιχτά. Ο Epstein τους προκαλεί λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να κληθεί η αστυνομία γιατί διαφορετικά θα γίνει χαμός. Και δεν έχει και άδικο. Έτσι το κατάστημα δέχεται.

Μόλις τελειώνει το κανονικό ωράριο οι πόρτες του πιο γνωστού μαγαζιού της Βρετανίας ανοίγουν. Τα θρυλικά σκαθάρια μπαίνουν με απόλυτη μυστικότητα μέσα και το shopping ξεκινάει. Έχουν καιρό να αγοράσουν πράγματα μαζί και αυτό είναι κάτι που θέλουν πολύ.

Επί 3 τουλάχιστον ώρες οι John Lennon, Ringo Starr και George Harrison χαίρονται σαν μικρά παιδιά σε ένα μέρος που πραγματικά είναι μοναδικό όταν στολίζεται για τα Χριστούγεννα. Ένα μέρος που μοιάζει με παραμύθι. Θες να μπεις μέσα και να μη βγεις ποτέ.

Με τη χαρά μικρού παιδιού τα μέλη του συγκροτήματος περνούν από τα περισσότερα σημεία του μαγαζιού. Και καταλήγουν φυσικά στο μέρος των δίσκων όπου ακούνε δικούς τους δίσκους αλλά και άλλων. Φυσικά δεν παραλείπουν να περάσουν από τα παιχνίδια και το μέρος που βρίσκονται τα gadgets.

Τι πήραν όμως τελικά; Ο John Lenon αγόρασε μια τσουλήθρα για το γιο του Julian. Ο Ringo Star με τον George Harrison προτίμησαν έπιπλα.

Τώρα αν σας ήρθε η όρεξη για πριβέ shopping στα Harrods, πρέπει να σας πούμε το εξής: Αν κάποιος θέλει κάτι τέτοιο, πρέπει να είναι ή τόσο διάσημος όσο οι Beatles ή να δώσει το ποσό των 10 χιλιάδων λιρών. Και τότε οι πόρτες θα ανοίξουν.

Τα Harrods είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ευρώπη(το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη είναι το KaDeWe στο Βερολίνο, στα μισά σχεδόν τετραγωνικά του, ενώ στην Αγγλία το Selfridges).

Η έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων γίνεται με την ετήσια καθιερωμένη παρέλαση που ονομάζεται Harrods Christmas Parade.

Φέτος τις 44 βιτρίνες του πολυκαταστήματος στολίζει ο οίκος Dior, μετατρέποντάς το σε ένα τεράστιο gingerbread house!

-Ad-