Ουάσινγκτον: Συνάντηση Νετανιάχου – Γουίτκοφ για τη β’ φάση της εκεχειρίας – Η «αντιιρανική» προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να ξεκινήσει συνομιλίες τη Δευτέρα για τη διαμεσολάβηση σε μια δεύτερη φάση της εκεχειρίας με τη Χαμάς, ανακοίνωσε το γραφείο του, καθώς επισκέπτεται την Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από την αναχώρησή του, ο Νετανιάχου είπε στους δημοσιογράφους ότι θα συζητήσει για τη «νίκη επί της Χαμάς», για τη διαμάχη με το Ιράν και την απελευθέρωση όλων των ομήρων όταν συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο την Τρίτη.

«Νομίζω ότι θα είναι απόδειξη της δύναμης της ισραηλινο-αμερικανικής συμμαχίας», είπε πριν επιβιβαστεί στην πτήση του.

Τον υποδέχθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα το βράδυ της Κυριακής ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον, ο οποίος τόνισε ότι η επερχόμενη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου θα ενισχύσει «τη βαθιά συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών».

«Ο Μπίμπι Νετανιάχου έρχεται την Τρίτη και νομίζω ότι έχουμε προγραμματισμένες πολύ σημαντικές συναντήσεις», είπε ο Τραμπ.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ σχετικά με τους όρους για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας.

Εν τω μεταξύ, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πρόκειται να επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα.

Η αρχική φάση 42 ημερών της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Η θέση του Τραμπ είναι ότι 15 μήνες πολέμου μετέτρεψε το παλαιστινιακό έδαφος σε «τόπο κατεδάφισης» και έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε σχέδιο «εκκαθάρισης» της Λωρίδας της Γάζας, καλώντας τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν σε γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Ιορδανία.

Το Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε από κοινού για την κατάπαυση του πυρός μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, υπογράμμισε την Κυριακή τη σημασία να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να «επιστρέψουν στα σπίτια και τη γη τους».

Προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία
Οι συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ουάσιγκτον αναμένεται να καλύψουν επίσης παραχωρήσεις που πρέπει να δεχτεί ο Νετανιάχου για τις προσπάθειες εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ σκλήρυνε τη στάση του, επιμένοντας στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενδέχεται να ανακοινώσουν πρόοδο στη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τραμπ ξεκαθαρίζει ότι «πρέπει να σταθεροποιήσει την περιοχή παράλληλα με τη δημιουργία αντιιρανικού συνασπισμού με τους στρατηγικούς εταίρους του», συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάλφα, ερευνητής στο Ίδρυμα Jean Jaures στο Παρίσι.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από το υπουργικό του συμβούλιο για να ξαναρχίσει ο πόλεμος, με τον υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich να απειλεί να παραιτηθεί και να αφαιρέσει την πλειοψηφία του πρωθυπουργού.

«Επιχείρηση Τζενίν»
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξοντώθηκαν τουλάχιστον 50 μαχητές και συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 «καταζητούμενοι» κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Δυτική Όχθη.

Η μαζική επίθεση ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου από την περιοχή Τζενίν.

Την Κυριακή, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «ανατίναξαν περίπου 20 κτίρια» στο ανατολικό τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού Τζενίν.

Εν τω μεταξύ, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν 73χρονο και έναν 27χρονο σε διαφορετικά επεισόδια στη Δυτική Όχθη την Κυριακή.

Η βία έχει αυξηθεί στη Δυτική Όχθη με 883 νεκρούς Παλαιστίνιους από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Τουλάχιστον 30 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις, σύμφωνα με ισραηλινά επίσημα στοιχεία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γλυφάδα: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των 7 Τούρκων που κατηγορούνται για τους πυροβολισμούς με 2 νεκρούς
3 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός βρέθηκε κρατούμενος στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Κω
3 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Χρήστος Μάστορας συνελήφθη μετά από αλκοτέστ – Προσπάθησε να αποφύγει το μπλόκο
3 Φεβρουαρίου, 2025
Ηράκλειο: Ξεκινά ο έλεγχος στα όργανα του μικρού Άγγελου – Υπέγραψε η γιαγιά για τη μεταμόσχευση
3 Φεβρουαρίου, 2025
Ανησυχία από το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες: Σε επιφυλακή η Σαντορίνη- Τι λένε οι ειδικοί
3 Φεβρουαρίου, 2025
Παναθηναϊκός: Ξεκίνησε η θεμελίωση του γηπέδου στον Βοτανικό – Αλαφούζος: «Θα είναι έτοιμο τα Χριστούγεννα του 2026»
3 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη γνωστός τραγουδιστής που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ – Προσπάθησε να διαφύγει
3 Φεβρουαρίου, 2025
Τα θερμοκήπια Smart Greenhouses είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας
3 Φεβρουαρίου, 2025
Νέοι σεισμοί σε Αμοργό και Αλόννησο – «Κουνήθηκε» και η Αττική
3 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτες άρπαξαν εργαλεία από αποθήκη στην Καλαμαριά- Καρέ καρέ η δράση τους
3 Φεβρουαρίου, 2025