Ουκρανία: Απειλή για ολική ανάφλεξη – Για μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη προειδοποιούν ΗΠΑ και Βρετανία

Εκρήξεις και ριπές αυτομάτων σε περιοχή του Ντονέτσκ, όπου οι Ρωσόφωνοι μαχητές λένε ότι εξουδετέρωσαν ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ, σκοτώνοντας δυο από αυτούς και συλλαμβάνοντας τουλάχιστον έναν…

Είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που επικαλούνται οι αυτονομιστές, ως απόδειξη των προθέσεων του Κιέβου και των δυτικών υποστηρικτών του για άμεση επίθεση… Οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι σκοτώθηκε ένας λοχαγός τους από βομβαρδισμό των αυτονομιστών σε άλλη περιοχή.

Καθώς πυκνώνουν οι ανταλλαγές πυρών, ξένοι δημοσιογράφοι παρ’ ολίγο να εγκλωβιστούν στην πρώτη γραμμή όπου πήγαν μαζί με Ουκρανό υπουργό και βρέθηκαν εν μέσω βομβαρδισμού.

Με τις οβίδες να εκρήγνυνται γύρω τους, δημοσιογράφοι και εικονολήπτες βγήκαν από τα χαρακώματα σε ανοιχτή έκταση, χωρίς κάλυψη, προσπαθώντας να επιστρέψουν στα αυτοκίνητά τους.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Και οι δυο πλευρές αναφέρουν δεκάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας στα μέτωπα του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ενώ μαίνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας, οι ανοιχτές και οι συγκεκαλυμμένες απειλές, όπως η ανακοίνωση για παράταση των ασκήσεων που κάνουν στη Λευκορωσία 30.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Παρατείνονται οι ρωσικές ασκήσεις στη Λευκορωσία. Οι ασκήσεις ήταν προγραμματισμένο να τερματιστούν σήμερα Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Για κίνηση επικίνδυνης κλιμάκωσης κάνει λόγο το Κίεβο.

Ουάσιγκτον και Λονδίνο διατηρούν πολύ υψηλούς τόνους απέναντι στη Μόσχα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να εκτιμά ότι ίσως τέθηκε ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο της ρωσικής επίθεσης.

«Φοβάμαι ότι βλέπουμε να εξελίσσεται το σχέδιο για τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945, σε απόλυτη κλίμακα», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ δυναμικά, αν όχι κάθε ώρα, σίγουρα κάθε ημέρα. Φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία ενδιαφέροντος και πληροφοριών», δήλωσε η Καμαλα Χάρις, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιχειρώντας να αποτρέψει τα χειρότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε το μεσημέρι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επί δυο ώρες και στη συνέχεια με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στα ανατολικά καθώς και άμεση έναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία και με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον εβδομαδιαίο απολογισμό του Πρωθυπουργού: «Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη πρέπει να λάβει σύντομα τέλος»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Μήνυμα 112 για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο στην περιοχή Ροζενά – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Θρήνος για το 19χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του από την ανατροπή μηχανήματος – Εσπευσμένη διακομιδή του 20χρονου συνεπιβάτη στο ΠΑΓΝΗ
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Καταρρακώθηκα ως άνθρωπος για όλα όσα με κατηγορούν – Έχω στα χέρια επιστολές «συγγνώμης»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Χειροπέδες σε 20χρονο που ξυλοκόπησε την 17χρονη σύντροφό του στην Κοζάνη – Μεταφέρθηκε με τραύματα στο νοσοκομείο
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ρέθυμνο: Χωρίς τις αισθήσεις του χειριστής μηχανήματος μετά από εκτροπή εκσκαφέα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
«”Υπερβολικά τσιμπημένες” οι τιμές στα οπωροκηπευτικά», λένε οι έμποροι – Αναμένονται αυξήσεις
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κόρινθος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Ροζένα Ξυλοκάστρου
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κολωνός: Πυροβολισμοί με έναν τραυματία
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
29 Σεπτεμβρίου, 2024