Η Ουκρανία ήλπιζε να εκκενώσει περισσότερους αμάχους από ένα πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη το Σάββατο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα. Το χαλυβουργείο Azovstal είναι ο τελευταίος θύλακας της ουκρανικής αντίστασης στην κατεστραμμένη πόλη-λιμάνι και η μοίρα του έχει αποκτήσει συμβολική αξία στην ευρύτερη μάχη που εξαπολύθηκε από τη ρωσική εισβολή.
Πενήντα γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού από τη χαλυβουργία Azovstal. Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες στα έγκατα του εργοστασίου είδαν ξανά το φως της ημέρας. Όμως, σχεδόν 150 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, εν τω μεταξύ, δηλώνει ότι εργάζεται σε διπλωματικό επίπεδο για την διάσωση των στρατιωτών. “Εργαζόμαστε πάνω σε διπλωματικές επιλογές για να σώσουμε τον στρατό μας, που εξακολουθεί να παραμένει στο Azovstal. Εμπλέκονται διαμεσολαβητές με επιρροή. Κράτη με επιρροή” τόνισε.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξαναρχίσει την επίθεσή τους στο σημείο, παρά τις προηγούμενες συζητήσεις για εκεχειρία που θα επιτρέψει στους παγιδευμένους αμάχους να φύγουν από το συγκρότημα. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk είπε ότι οι διασώστες θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν περισσότερους αμάχους σήμερα.
Τη Δευτέρα, η Μόσχα και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα γιορτάσουν τη Σοβιετική νίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επί της ναζιστικής Γερμανίας με μια παραδοσιακή παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης.
Η εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετώπισε σκληρή αντίσταση και προκάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να επιβάλουν τεράστιες οικονομικές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία και στον στενό κύκλο του Πούτιν. Αλλά με την Ημέρα της Νίκης να πλησιάζει γρήγορα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται πιο έντονους βομβαρδισμούς με πυραύλους και πυροβολικό και νέες επιθέσεις καθώς η Μόσχα αγωνίζεται για συμβολικές νίκες.
Η ουκρανική υπηρεσία διάσωσης είπε ότι ένας πύραυλος έπληξε ένα τεχνικό κολέγιο στην Κονταντίνοφκα, στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, προκαλώντας πυρκαγιά και τουλάχιστον δύο νεκρούς. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κυριλένκο, δήλωσε ότι υπήρξαν «μαζικοί βομβαρδισμοί» κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Επιδρομές αναφέρθηκαν επίσης στη βόρεια Ουκρανία κοντά στην πόλη Χάρκοβο και στη νότια πόλη Νικολάεφ, βασικό στόχο της Ρωσίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις όμως πέρασαν στην αντεπίθεση. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να κατεδαφίσουν τρεις οδικές γέφυρες κοντά στο Tsyrkuny και το Ruski Tyshky έξω από το Χάρκοβο, για να επιβραδύνουν την ουκρανική προέλαση.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, μιλώντας στο BBC, υποστηρίζει ότι θα αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, βάσει της οποίας τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις θέσεις τους πριν την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εν τω μεταξύ, μετά τα αλλεπάλληλα ρωσικά βέτο, υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα πρώτη φορά για την Ουκρανία, εκφράζοντας ανησυχία για την ειρήνη και την ασφάλεια, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται σε αυτό οι λέξεις πόλεμος, σύγκρουση ή εισβολή.
“Είναι σημαντικό ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειές του για ειρηνική επίλυση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών και εθνικών εταίρων καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια να στηρίξουν τον oυκρανικό λαό” τόνισε η Πρέσης της Νορβηγίας στον ΟΗΕ.
Συνεχίζεται το θρίλερ με το εάν η φρεγάτα Μακάροφ του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού επλήγη από ουκρανικό πύραυλο Neptun κι έπιασε φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ντούμσκαγια δημοσίευσε δορυφορική φωτογραφία που κατ’ αυτόν εικονίζει τη φρεγάτα στις φλόγες, κάτι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ και άλλον εξοπλισμό, ωστόσο προειδοποίησε ότι τα στρατιωτικά κονδύλια για το Κίεβο «έχουν πρακτικά εξαντληθεί».
Στη Ρουμανία, βρίσκεται, εν τω μεταξύ, η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, ενώ θα ταξιδέψει και στη Σλοβακία, με στόχο να επισημάνει τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στους Ουκρανούς πρόσφυγες.