En esta imagen, distribuida por el Servicio de Emergencias de Ucrania, nubes de humo salen de un edificio destruido por un ataque ruso, en Leópolis, Ucrania, el 4 de septiembre de 2024. (Servicio de Emergencias de Ucrania vía AP)

Ουκρανία: Καρατομήσεις στην κυβέρνηση – Ρωσική επίδειξη ισχύος στη Λβιβ, ενώ η Μόσχα προειδοποιεί για αλλαγή πυρηνικού δόγματος

Το ρωσικό σφυροκόπημα στην πόλη Λβιβ στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, συμπίπτει με τις μαζικές καρατομήσεις υπουργών από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ζητά άμεση χρήση δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσίας. Η Μόσχα απειλεί με αλλαγή του πυρηνικού της δόγματος και προειδοποιεί ότι εξετάζει να αλλάξει τους κανόνες πυρηνικής εμπλοκής.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι μία μητέρα με τις τρεις κόρες της, ένα μωρό, μία 9 χρονη και μια 14χρονη, ενώ τραυματισμένος ανασύρθηκε απο τα συντρίμμια ο πατέρας.

Απολογισμό επτά νεκρών και μεγάλες καταστροφές, σε πάνω από 70 κτίρια ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Λβιβ. Οκτώ και πλέον ώρες μετά το πλήγμα, ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια αγόρι 9 ετών, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Η πόλη του δυτικού μετώπου δέχτηκε επίθεση περίπου στις 05:40 (02:40 GMT) και λίγο αργότερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προελαύνει και στο ανατολικό μέτωπο με κεκτημένα τις πόλεις Πρετσιστίφκα και Καρλίφκα, περίπου 30 χλμ. από την πόλη Ποκρόφσκ, σημαντικό επιμελητειακό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις που υποχωρούν εδώ και μήνες σε αυτή την περιοχή.

Κυβερνητικός ανασχηματισμός με καρατομήσεις
Σήμερα έγινε η πρώτη ψηφοφορία στην Ουκρανική Βουλή εί των πολιτικών αλλαγών, με τέσσερις υπουργούς να απομακρύνονται από τη θέση τους, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews, Κώστας Ονισένκο.

Πρόκειται για τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας περιβάλλοντος, Θεμάτων ευρωπαϊκής ένταξης και Βιομηχανίας. Για μία ψήφο δεν απομακρύνθηκε ο διοικητής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας.

Αύριο αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για την παύση του υπουργού Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα, που νωρίτερα υπέβαλε την παραίτησή του, ολοκληρώνοντας θητεία 4 ετών.

Επίσημα, δεν έχει δοθεί μια συμπαγής εξήγηση για τον λόγο του ανασχηματισμού, αλλά ανεπίσημα, πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η δημιουργία υπερκομματικού κοινοβουλίου τεχνοκρατών που θα μπορεί να αντιμετωπίσε προβλήματα, όπως η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Επίσης πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε πίεση εκ μέρους των συμμαχικών χωρών για ανανέωση στο κυβερνητικό σχήμα.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο χρόνος θητείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει λήξει δεν μπορεί βάσει ουκρανικού συντάγματος να κάνει εκλογές και ως εκ τούτου μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο κοινοβούλιο της χώρας.

Το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων εκτυλίσσεται ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στην πόλη Πολτάβα, με τον Ουκρανό πρόεδρο να καλεί τους συμμάχους του να βοηθήσουν στην ουκρανική αεράμυνα και να επιτρέψουν πλήγματα μεγάλη εμβέλειας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters η Ουάσιγκτον ήδη εξετάζει την παράδοση σχετικού οπλισμού.