AP IMAGES

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε συνάντηση

Την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην ανατολική Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν σε συνάντηση για να αναζητήσουν έξοδο απο την κρίση. Η Ουκρανία είναι η «ασπίδα» της Ευρώπης έναντι του ρωσικού στρατού και αξίζει ισχυρότερη διεθνή υποστήριξη, δήλωσε, αφήνοντας αιχμές κατά της Δύσης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν να συναντηθούν καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται ώρα με την ώρα. Μίλησε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, καθώς οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία διέταξαν πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση και η Δύση προειδοποιεί οτι η ρωσική εισβολή στη γείτονα είναι πλέον θέμα χρόνου.

«Δεν ξέρω τι θέλει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γι’ αυτό προτείνω μια συνάντηση», είπε ο Ζελένσκι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου συναντήθηκε επίσης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει την τοποθεσία για τις συνομιλίες. «Η Ουκρανία θα συνεχίσει να ακολουθεί μόνο τη διπλωματική οδό για χάρη μιας ειρηνικής διευθέτησης». Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο.

Ζήτησε επίσης από τους συμμάχους της Ουκρανίας να αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία αμέσως, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια εισβολή. «Τι περιμένετε;» είπε απο το Μόναχο, προειδοποιώντας ότι θα είναι πολύ αργά όταν επιβληθούν κυρώσεις καθώς «τμήματα της χώρας μας θα έχουν καταληφθεί».

«Το να μπούμε σε φέρετρα και να περιμένουμε να μπουν ξένοι στρατιώτες δεν είναι κάτι που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Ζελένσκι. «Θα προστατεύσουμε τη χώρα μας», υποσχέθηκε, «με ή χωρίς [εξωτερική] υποστήριξη».

Κατηγορώντας τη Δύση για αδράνεια, είπε: «Η Ουκρανία έχει λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για την εγκατάλειψη του τρίτου μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο. Δεν έχουμε όπλα. Και καμία ασφάλεια… Αλλά έχουμε δικαίωμα – δικαίωμα να απαιτούμε τη μετάβαση από μια πολιτική κατευνασμού σε μια πολιτική που διασφαλίζει την ασφάλεια και την ειρήνη», είπε.

«Επί οκτώ χρόνια, η Ουκρανία ήταν ασπίδα. Για οκτώ χρόνια, η Ουκρανία συγκρατεί έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο». Είπε επίσης ότι η Ουκρανία επιδιώκει ένα «σαφές» και «εφικτό» χρονοδιάγραμμα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επίθεση σε αξιωματούχους και δημοσιογράφους στην ανατολική Ουκρανία

Σε μία νέα ένδειξη οτι ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των ημερών, η Γερμανία και η Αυστρία είπαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa ακύρωσε πτήσεις προς την πρωτεύουσα, Κίεβο, και προς την Οδησσό, ένα λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό στόχο σε μια εισβολή.

Το γραφείο διασύνδεσης του ΝΑΤΟ στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι μεταφέρει προσωπικό στις Βρυξέλλες και στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ανώτατοι Ουκρανοί στρατιωτικοί δέχθηκαν επίθεση με βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια περιοδείας στο μέτωπο της σχεδόν οκταετούς σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Μια ομάδα αξιωματούχων και δημοσιογράφων συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δέχθηκαν πυρά όλμων χθες (19/2) καθώς επισκέπτονταν το χωριό Novoluhanske στην περιοχή του Ντόνετσκ, κοντά στην περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές. Η ρεπόρτερ της Ουκρανικής Υπηρεσίας της RFE/RL Maryan Kushnir και αρκετοί άλλοι διεθνείς δημοσιογράφοι έπρεπε επίσης να αναζητήσουν καταφύγιο.

Η βία στην ανατολική Ουκρανία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς η Ουκρανία και οι δύο περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ κατηγορούν η μία την άλλη για κλιμάκωση.

Η Ρωσία το Σάββατο είπε ότι τουλάχιστον δύο οβίδες που εκτοξεύτηκαν από ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από την κυβέρνηση έπεσαν πέρα ​​από τα σύνορα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό ως «ψεύτικη δήλωση».

Σποραδική βία μαίνεται εδώ και χρόνια κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, αλλά οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.