People charge their phones, try to connect to the internet and make phone calls, in central square in Kherson, Ukraine, Tuesday, Nov. 15, 2022. Waves of Russian airstrikes rocked Ukraine on Tuesday, with authorities immediately announcing emergency blackouts after attacks from east to west on energy and other facilities knocked out power and, in the capital, struck residential buildings. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ουκρανία: Πάνω από 7 εκατ. νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Ρωσικό σφυροκόπημα με 100 πυραύλους

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι περισσότερα από 7 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων με στόχο το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

«Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια συνδρομητές είναι τώρα αποκομμένοι από το ηλεκτρικό ρεύμα» αφού 15 ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία υπέστησαν ζημιές από ρωσικά πλήγματα, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο.

«Οι ηλεκτρολόγοι μας κάνουν τώρα τα πάντα για να επανασυνδέσουν την παροχή ρεύματος το συντομότερο δυνατό».

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν δύο πολυκατοικίες στο Κίεβο

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστα Ονισένκο, η ουκρανική αεροάμυνα κατέρριψε τους 73 από τους 90 πυραύλους που έριξε η Ρωσία ενώ έριξαν και 10 ιρανικά drones. Τουλάχιστον 12 περιοχές της Ουκρανίας επλήγησαν. Στο Κίεβο δυο πολυκατοικίες χτυπήθηκαν στο κέντρο με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα άτομο να χάσει τη ζωή του.

Η Ρωσία εκτόξευσε “περίπου” 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα Τρίτη (15/11), πλήττοντας πολλές βασικές ενεργειακές υποδομές, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ” και επίσης “από τη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως “μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».

Πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές – Το χρονικό

Η πρωτεύουσα και άλλες ουκρανικές πόλεις υπέστησαν την Τρίτη (15/11) νέα ρωσικά πλήγματα, τα πρώτα από τα μέσα Οκτωβρίου, μερικές ημέρες έπειτα από μια ταπεινωτική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλη την Ουκρανία λίγο πριν από τις 15:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Μερικά λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, στο Λβιβ (δυτικά), στο Χάρκοβο (βορειοανατολικά).

Μετά τους βομβαρδισμούς, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο κτίρια κατοικιών επλήγησαν στη συνοικία Πετσέρσκ. Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε μερικούς πύραυλους πάνω από το Κίεβο», ανέφερε λίγο αργότερα στο Telegram ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο

Αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα πενταώροφο κτίριο να φλέγεται. Και άλλες πόλεις τέθηκαν στο στόχαστρο αλλού στη χώρα.

Στα βορειοδυτικά, “επίθεση με πύραυλο εναντίον του βιομηχανικού τομέα στο Χάρκοβο”, έγραψε στο Telegram ο Ιγκόρ Τερέχοφ, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ο οποίος είπε πως επλήγησαν σημαντικές υποδομές και πως έχει διακοπεί η λειτουργία ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς και του μετρό στην πόλη. Και δυτικά, “εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ. Παραμείνετε όλοι στα καταφύγια!” κάλεσε τους πολίτες στο Telegram ο ομόλογός του του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, ο οποίος διευκρίνισε πως “ένα μέρος της πόλης είναι χωρίς ηλεκτρικό”.

Επλήγησαν επίσης οι πόλεις Ρίβνε (δυτικά), Κρίβιι Ριχ και Πολτάβα (κέντρο), Οδησσός (νότια) και Ζιτόμιρ (βόρεια).

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως περίπου η μισή πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

Ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός στη συνοικία Πετσέρσκ της πρωτεύουσας.

Τα προηγούμενα πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα είχαν σημειωθεί στις 10 και 17 Οκτωβρίου και είχαν στοχοποιήσει κυρίως, όπως και αλλού στη χώρα, τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Τότε η Μόσχα είχε πει πως αυτά τα “μαζικά” πλήγματα ήταν αντίποινα για τη μερική καταστροφή της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Αυτή τη φορά τα πλήγματα στοχοθέτησαν το Κίεβο, τέσσερις ημέρες μετά την ταπεινωτική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χερσώνας, μεταξύ των οποίων και από την ομώνυμη πρωτεύουσά της, έπειτα από κατοχή σχεδόν εννέα μηνών.

Σε μια άλλη ένδειξη των δυσκολιών που συναντούν επί του εδάφους, οι κατοχικές αρχές στην επαρχία της Χερσώνας, την προσάρτηση της οποίας έχει ανακοινώσει η Μόσχα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από μια άλλη πόλη, τη Νόβαγια Καχόφκα, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου ότι τη βομβαρδίζουν.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου, όπου αναδιπλώθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα αδυνατώντας να κρατήσουν τη δεξιά (δυτική) όχθη.

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές δεν ανέφεραν ωστόσο αν ο ρωσικός στρατός παραμένει στην πόλη ή αν υποχωρεί επίσης.

Μετά τη ρωσική υποχώρηση στις 11 Νοεμβρίου από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, “η Νόβα Κάχοβκα βρέθηκε υπό τα άμεσα πυρά του βαρέος πυροβολικού και των ολμοβόλων των ουκρανικών δυνάμεων”, δήλωσε η κατοχική διοίκηση.

«Η ζωή στην πόλη έχει γίνει επικίνδυνη», πρόσθεσε, λέγοντας πως «χιλιάδες» κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόβκα, που κατελήφθη από τους Ρώσους στις αρχές της επίθεσής τους στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και έχει μεγάλη σημασία για την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που βρίσκεται πιο νότια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε στο παρελθόν τις δυνάμεις της Μόσχας ότι “ναρκοθέτησαν” το φράγμα και τις μονάδες το σταθμού προσθέτοντας ότι αν το φράγμα εκραγεί, “τουλάχιστον 80 κοινότητες” θα πλημμύριζαν.

Σύμφωνα με το Κίεβο, μια καταστροφή αυτής της υποδομής θα είχε επίσης μια επίπτωση στην παροχή νερού σε όλο τον νότο της Ουκρανίας και θα μπορούσε να επηρεάσει την ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που αντλεί νερό από την τεχνητή λίμνη των 18 εκατ. κυβικών μέτρων του φράγματος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μέρκελ: Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Ντόναλντ Τραμπ
19 Ιανουαρίου, 2025
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 200.000 σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στην χώρα τους μετά την πτώση του Άσαντ
19 Ιανουαρίου, 2025
Τροχαίο ατύχημα στη Λήμνο: Μεθυσμένος οδηγός τραυμάτισε ηλικιωμένο
19 Ιανουαρίου, 2025
Πέθανε στο νοσοκομείο του Ρίου κοριτσάκι 5 ετών από την Άρτα
19 Ιανουαρίου, 2025
Ο ρόλος της «Εβίτας» στο κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής
19 Ιανουαρίου, 2025
Σοκ! Χτυπούσε τη σύζυγό του ενώ είχε στην αγκαλιά της το παιδί τους
19 Ιανουαρίου, 2025
Αδιανόητη τραγωδία: Νεκρός 15χρονος από πυρά κυνηγετικού όπλου μέσα στο σπίτι του
19 Ιανουαρίου, 2025
Ελεύθερες οι τρεις πρώτες όμηροι της Χαμάς
19 Ιανουαρίου, 2025
Ορκωμοσία Τραμπ: Ηχηρές απουσίες και πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας
19 Ιανουαρίου, 2025
Την Τετάρτη η κηδεία της Καίτης Γκρέυ – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της
19 Ιανουαρίου, 2025