A burned car is seen in front of an apartment building damaged after shelling by the Ukrainian side in Kursk, Russia, Sunday, Aug. 11, 2024. (AP Photo)

Ουκρανία: Πλήρης έλεγχος της πόλης Σούτζα και κατάληψη 1.150 τ. χλμ. ρωσικού εδάφους – Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης στη ρωσική παραμεθόριο, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να εδραιώνει τα κεκτημένα ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δημιουργήθηκε «στρατιωτικό διοικητήριο στη ρωσική πόλη Σούτζα, η οποία ελέγχεται πλήρως». Στην στρατηγικής σημασίας πόλη των 5.000 κατοίκων υπάρχουν υποδομές για το φυσικό αέριο που φτάνει από τη Σιβηρία, το οποίο ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη. Στον αντίποδα, οι ουκρανικές αρχές σήμαναν συναγερμό εκκένωσης στο Ποκρόβσκ του ανατολικού μετώπου (Ντονέτσκ) λόγω «ραγδαίας προέλασης» του ρωσικού στρατού.

Από την αρχή της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ, τα στρατεύματα έχουν προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιομέτρων και έχουν καταλάβει 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας με συνολικά 82 οικισμούς, όπως ισχυρίζεται το Κίεβο.

Εντωμεταξύ, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου Zελένσκι, η Ουάσιγκτον είναι απρόθυμη να αφήσει το Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ουκρανίας, Αλεξάντρ Σίρκσι, στην περιοχή της περιφέρειας του Κουρσκ, «ολοκληρώθηκε η εξολόθρευση του εχθρού στη Σούτζα και σε άλλους τρεις οικισμούς».