AP Photo/Vadim Ghirda

Ουκρανία: «Ρώσοι εκτόξευσαν πύραυλο κρουζ από υποβρύχιο» – Τουλάχιστον 20 νεκροί άμαχοι στη Βίνιτσια

Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα στην πόλη της κεντρικής Ουκρανίας Βινίτσια από πλήγμα ρωσικού πυραύλου κρουζ που εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Πλάνα βίντεο και φωτογραφίες από την πόλη, που είναι μακριά από τις γραμμές του μετώπου, έδειξαν πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από ένα πολυώροφο κτίριο έπειτα από ένα από τα πιο φονικά πλήγματα σε πολιτικό στόχο αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τρία παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε πως η Βινίτσια, μια πόλη 200 χλμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου, επλήγη από τρεις ρωσικούς πυραύλους Καλίμπρ που εκτοξεύθηκαν από ένα υποβρύχιο που δεν κατονόμασε και πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν άλλους δύο.

Η αστυνομία δήλωσε πως από τους τραυματίες περίπου 50 φέρουν σοβαρά τραύματα και πως άλλοι 15 αγνοούνται.

Ζελένσκι: Είναι πράξη τρομοκρατίας

«Πύραυλοι κρουζ έπληξαν δύο κοινοτικές εγκαταστάσεις, σπίτια καταστράφηκαν, ένα ιατρικό κέντρο καταστράφηκε, αυτοκίνητα και τραμ τυλίχθηκαν στις φλόγες», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτή είναι πράξη ρωσικής τρομοκρατίας… 20 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής», είπε σε μία εξ αποστάσεως ομιλία σε διεθνή διάσκεψη που αποσκοπεί στην άσκηση διώξεων για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει προσώρας σχολιάσει τις πληροφορίες από τη Βινίτσια. Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο, χαρακτήρισε την επίθεση «άλλο ένα αποδεικτικό στοιχείο για γενοκτονία». Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Ρωσία στο Twitter ότι διέπραξε «άλλο ένα έγκλημα πολέμου».

Πύραυλος έπληξε τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του εννιαώροφου κτιρίου γραφείων «Yuvelirniy» γύρω στις 10.50 π.μ. ανέφερε η Κρατική Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων. Κοντινά κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές από το πλήγμα και ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, ανέφερε.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της περιφερειακής υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων δήλωσε πως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες κάτω από τα ερείπια στη Βινίτσια, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 370.000 κατοίκους πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέμπη: «Δέχτηκα απειλές για να μην δημοσιευτούν τα ηχητικά», λέει ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, Βασίλης Κοκοτσάκης
27 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Το πόρισμα για την τραγωδία θα λέει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από έλαια σιλικόνης
27 Φεβρουαρίου, 2025
Χάος σπέρνει ο Τραμπ με την προαναγγελία δασμών 25% κατά της ΕΕ
27 Φεβρουαρίου, 2025
Δύο συλλήψεις για διαρρήξεις σε Νίκαια και Κορυδαλλό: «Άδειαζαν» σπίτια, καταστήματα ακόμα και ταξί
27 Φεβρουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Υποχώρησε η νεφρική ανέπαρκεια – Ενθαρρυντική η βελτίωση της υγείας του
27 Φεβρουαρίου, 2025
«Έσπρωχναν» κοκαΐνη σε περιοχές της Αττικής: Έκρυβαν τα ναρκωτικά στον πίνακα οργάνων και στο ταμπλό αυτοκινήτων
27 Φεβρουαρίου, 2025
Η Φλόγα της Ελπίδας ξεκίνησε το ταξίδι για τους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics στο Τορίνο – Έμπνευση για όλους η δύναμη της θέλησης
26 Φεβρουαρίου, 2025
33χρονος ήταν νεκρός για 42 ημέρες σε λόφο στον Βόλο σε απόσταση 70 χλμ. από τον Βασίλη Καλογήρου
26 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα & το εξωτερικό για τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία
26 Φεβρουαρίου, 2025
Γρίφος με την στάση του σώματος του Βασίλη Καλογήρου – Τι εξετάζουν οι ειδικοί
26 Φεβρουαρίου, 2025