Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Απόφαση «κόλαφος» για τα εμβόλια από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ

Η πολυαναμενόμενη απόφαση έρχεται καθώς η φον ντερ Λάιεν την παραμονή της κρίσιμης μυστικής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους 720 ευρωβουλευτές να αποφασίζουν αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να συνεχίσει να ηγείται του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ για ακόμη πέντε χρόνια.

Σοβαρό πλήγμα υπέστη η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η «Κομισιόν δεν παρείχε στο κοινό αρκούντως ευρεία πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά της νόσου Covid-19» .

Σύμφωνα με το Politico, το δικαστήριο – στο οποίο είχαν προσφύγει ευρωβουλευτές και ιδιώτες – απεφάνθη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρείχε στο κοινό «αρκούντως ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις αγοράς των εμβολίων για την Covid-19 στη διάρκεια της πανδημίας. Κοινώς, δεν έπρεπε να περιορίσει την πρόσβαση του κοινού σε ορισμένες λεπτομέρειες και ρήτρες των συμβολαίων.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε παρατυπίες στην απόφαση της Επιτροπής να αποκρύψει τμήματα των συμφωνιών. Μεταξύ των «πλημμελειών» που αναφέρονται είναι κυρίως η «μερική» άρνηση να αποκαλυφθούν οι δηλώσεις περί απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχαν επιφορτιστεί με τη διαπραγμάτευση των αγορών αυτών με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Επίσης, η Κομισιόν δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις συμβάσεις θα υπονόμευε τα εμπορικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.