Π. Χρηστίδης στο newsique: «Οι εκλογές θα έχουν εκπλήξεις για τη ΝΔ»

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει πολλές εκπλήξεις για τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμά ο Παύλος Χρηστίδης. Στη συνέντευξή του στο newsique.gr τονίζει πως όποιος μιλάει με τους πολίτες, καταλαβαίνει ότι η ακρίβεια διαλύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς η κυβέρνηση δεν κάνει όσα θα μπορούσε να κάνει.

Θεωρεί ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει ξανά πάνω στον δρόμο που άνοιξε το 2015 από τη Φώφη Γεννηματά και σημειώνει -για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας- ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ταυτιστεί με κόμματα που έχουν άλλο αξιακό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο του κόμματος, ο Παύλος Χρηστίδης τονίζει ότι πατριωτικό καθήκον του κινήματος είναι να προτείνει λύσεις για τον ρόλο μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και συγχρόνως να αποφασίσει τι θα κάνει για τους σημερινούς 18αρηδες που ζουν τον πόλεμο, πέρασαν τον κορωνοϊο, αμείβονται με 500 ευρώ και πληρώνουν ενοίκια των 600.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Χρηστίδη, τι σάς ανησυχεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Η πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ρωγμή στα θεμέλια του κόσμου, όπως τον ξέραμε. Όταν μια από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη παραβιάζει σύνορα και σμπαραλιάζει το διεθνές δίκαιο, γίνεται σαφές ότι το δίκαιο του ισχυρού υπερτερεί του διεθνούς δικαίου. Αυτή η απαράδεκτη αναθεωρητική αντίληψη δεν μπορεί να επικρατήσει. Αντίθετα, σίγουρα πρέπει να αφυπνίσει κυβερνήσεις και θεσμούς που υποτιμούν η διαπραγματεύονται, ακόμα χειρότερα, με τέτοια καθεστώτα. Ειδικά για την Ελλάδα, πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης δημιουργίας εθνικής στρατηγικής σε κάθε επίπεδο. Απέναντι μας έχουμε την τουρκική ηγεσία, η οποία κάθε εβδομάδα μας απειλεί με επανάληψη όσων έζησαν οι πρόγονοι μας το 1922, με εκπεφρασμένη στρατηγική γαλάζιας πατρίδας και επιθετικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια, η οποία κατέχει παράνομα το 30% της Κύπρου. Για εμάς, η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία κρύβει κινδύνους και ευκαιρίες. Δυστυχώς, η ΝΔ πορεύεται μόνη της, χωρίς να δέχεται προτάσεις ή να ενημερώνει για τις κινήσεις της.

 

Θεωρείτε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς κρίσης ή ότι μπορεί να εκτονωθεί η κατάσταση δια της διπλωματικής οδού;

Έχουμε μπροστά μας μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας. Ακόμα και αν αύριο έπεφτε η τελευταία σφαίρα, πράγμα που ευχόμαστε όλοι, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής θα είναι εδώ, επηρεάζοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Η στήριξη των προσφύγων είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση και υποχρέωση όλων μας. Παράλληλα, η αύξηση των τιμών στερεί βασικές ανάγκες όπως η θέρμανση, η μετακίνηση, ακόμα και η ποιοτική επαρκής σίτιση σε εκατομμύρια συμπολίτες μας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κρίσιμο, να βρεθεί άμεσα διπλωματική λύση, που να κατοχυρώνει την ειρήνη.

 

Πολύς λόγος γίνεται για το αν η κυβέρνηση έπρεπε να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Τι λέτε;

Πολλές φορές στην Ελλάδα τείνουμε να μετατρέπουμε μια εξαιρετικά σημαντική συζήτηση σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να δείξει εθνική στρατηγική αντί μικροκομματικής επιδίωξης. Όφειλε, δε, μετά τις αποφάσεις της, να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να ενημερώσει για όσα έχουν ειπωθεί σε κάθε επίπεδο.

 

«Ακόμα και αν αύριο έπεφτε η τελευταία σφαίρα, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής θα είναι εδώ, επηρεάζοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα»

 

Γιατί σάς ενόχλησε στο ΚΙΝΑΛ η αναφορά του κ. Τσίπρα στο σύνθημα “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”;

Πολλές φορές ο κύριος Τσίπρας έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί συνθήματα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν αρκούσε για να παραμείνει στην εξουσία. Τα συνθήματα του Ανδρέα έμειναν στην ιστορία γιατί είχαν πλούσιο περιεχόμενο και εφαρμογή στο πεδίο. Δεν ήταν μόνο λόγια, ήταν κυρίως πράξεις. Πιστεύω ότι η φράση “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” μπορεί να είναι και σήμερα ο επαναπροσδιορισμός ενός σχεδίου που αναδεικνύει την πατρίδα μας σε επίκεντρο εξελίξεων, χωρίς συμπλέγματα, εγωκεντρισμούς και φοβίες αλλά με το θάρρος και την περηφάνια της δουλειάς κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Όχι απομονωμένα αλλά με συμμαχίες που αποδίδουν. Χωρίς περιττά ρίσκα, αλλά με επιμονή, ρεαλισμό και προσήλωση. Είμαστε μια χώρα που πέρασε πολλά την τελευταία δεκαετία. Και σήμερα κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση, όπως κάναμε και στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γιατί σπαταλούν ευκαιρίες και βολεύονται στα δημοσκοπικά τους ευρήματα.

Χρηστίδης στο newsique: «Πολλές φορές στην Ελλάδα τείνουμε να μετατρέπουμε μια εξαιρετικά σημαντική συζήτηση σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων».

 

Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια;

Η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα. Μια πρώτη κίνηση, έστω σε συμβολικό επίπεδο, θα ήταν η αναγνώριση της αποτυχίας αυτορρύθμισης των αγορών, στην οποία τόσο επέμενε ο κ. Μητσοτάκης. Έχουμε καταθέσει πολύ καιρό τώρα μια δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την απάθεια της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρω τις προτάσεις μας για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, άμεση εισφορά στα απροσδόκητα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Παράλληλα, οφείλουμε να δούμε τη στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας μας. Κλειδί σε αυτό θα είναι να δώσουμε τη δυνατότητα παραγωγής καθαρής ενέργειας στα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.

 

Έχετε την αίσθηση ότι οι εξελίξεις αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά όσους πλήττονται από την ακρίβεια μάς οδηγεί πιο κοντά στις κάλπες;

 

Μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές. Το αποτέλεσμα τους, δε, θα έχει πολλές εκπλήξεις για τη ΝΔ. Όποιος μιλάει με τους πολίτες, καταλαβαίνει ότι η ακρίβεια διαλύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η κυβέρνηση δεν κάνει όσα θα μπορούσε.

 

«Όποιος μιλάει με τους πολίτες, καταλαβαίνει ότι η ακρίβεια διαλύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

 

Πιστεύετε ότι στις εκλογές το κόμμα σας θα διατηρήσει τα ποσοστά που εμφανίζει σήμερα στις δημοσκοπήσεις;

Όλος ο δρόμος που περπατήσαμε, δια πυρός και σιδήρου, από το 2015 και ύστερα με τη Φώφη Γεννηματά είχε ως στόχο να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Και αυτό θα γίνουμε. Πηγαίνουμε καλά και διαμορφώνουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Η δημοσκοπική αύξηση των ποσοστών δείχνει πίστη στην παράταξη, την ανανέωση της, την ενότητα της, τη διεύρυνσή της, την προοπτική της. Επομένως, είναι στο χέρι μας να αρπάξουμε την ευκαιρία και να δώσουμε ξανά ελπίδα στους πολίτες.

 

Εφόσον τεθεί το δίλημμα κυβερνητικής συνεργασίας, τι θα κάνετε; Έχετε ξεκάθαρη θέση;

 

Η στρατηγική της αυτόνομης πορείας είναι προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ διατυπώθηκε ξεκάθαρα τον προηγούμενο Δεκέμβριο από όλους τους υποψήφιους για την ηγεσία. Οι θέσεις μας είναι διακριτές και το αξιακό μας πλαίσιο δεν μπορεί να ταυτιστεί με άλλα κόμματα. Επομένως, δεν μας αφορούν σειρήνες, που δεν συμβαδίζουν με όσα πιστεύουμε. Μας αφορά, όμως, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ό,τι και αν ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια. Μαζί τους θέλουμε να διαμορφώσουμε την επόμενη μέρα της πατρίδας και της παράταξης.

 

«Είναι στο χέρι μας να αρπάξουμε την ευκαιρία και να δώσουμε ξανά ελπίδα στους πολίτες»

 

Το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) κατηγορείται από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ότι τηρεί ίσες αποστάσεις. Ισχύει αυτό;

Μαλλον βρίσκονται σε vertigo. Το Κίνημά μας, από την ιδρυτική του διακήρυξη, έχει αρχές, ιδέες, αξίες. Κοινή συνισταμένη όλων είναι το εθνικό συμφέρον. Η παράταξη μας ιδρύθηκε για να χτυπήσει τη συντήρηση, την Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών, των χαμηλών προσδοκιών και ταχυτήτων, της δουλικότητας, όπως εκφράστηκε ιστορικά από την παράταξη που σήμερα ονομάζεται ΝΔ. Σήμερα, όσο η αυτονομία μας ενοχλεί τον έναν, ενοχλεί και τον άλλον. Παρ’ όλα αυτά, εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα απέναντι σε μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται τα πάντα επικοινωνιακά, μέσα από γαλάζιο πρίσμα. Η ΝΔ είχε την ευκαιρία της, όπως την είχε παλαιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την αξιοποίησαν. Έχει έρθει η ώρα για κάτι νέο και διαφορετικό. Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.

 

Κατά τη γνώμη σας, ποιες αποφάσεις θα πρέπει να πάρει το κόμμα σας στο Συνέδριο;

Τα συνέδρια κάθε κόμματος είναι τα κορυφαία όργανα λήψης αποφάσεων σχετικά με το μέλλον. Καθορίζουν την ταυτότητα και δείχνουν την πορεία. Πατριωτικό καθήκον του Κινήματος είναι να αναλύσει προβλήματα και να προτείνει λύσεις για τον ρόλο μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Να συζητήσει για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο, τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και του δημογραφικού και πόσο “πράσινο” και δίκαιο μπορεί να είναι το μέλλον με τις εξελίξεις που βιώνουμε. Παράλληλα, οι πολίτες ζητούν από εμάς την αποτύπωση της προοδευτικής μας ταυτότητας, η οποία περιγράφει τις πρακτικές αντιμετώπισης της ανισότητας, της αδικίας, της ακρίβειας, της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας που κυριαρχούν. Ειδικά για τις νεότερες γενιές, το συνέδριο μας χρειάζεται να αποφασίσει ένα πλαίσιο ευκαιριών και προοπτικής. Τι θα κάνουμε για τους σημερινούς 18αρηδες που ζουν τον πόλεμο, πέρασαν τον κορονοϊό και βλέπουν τους φίλους τους από τα social media, έχουν μισθούς των 500 ευρώ και ενοίκια των 600. Πολιτική κάνουμε για εκείνους. Πιστεύω σε ένα συνέδριο που θα βάλει τις βάσεις για μια νέα μεγάλη πολιτική αλλαγή.

 

«Έχει έρθει η ώρα για κάτι νέο και διαφορετικό. Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής»

 

Θα θέσετε υποψηφιότητα για τη Βουλή;

Πιστεύω βαθιά πως πολιτική σημαίνει να βρίσκεσαι εκεί που δημιουργούνται τα προβλήματα, να συνδιαμορφώνεις λύσεις με τους καθημερινούς πολίτες, που νιώθουν ότι οι πολιτικοί είναι κάτι διαφορετικοί από εκείνους και να έχεις το θάρρος των επιλογών σου. Πολιτική σημαίνει να ονειρεύεσαι, να ακούς, να σχεδιάζεις, να δημιουργείς. Και σε όλη αυτή την ενδιαφέρουσα διαδικασία, θα είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή.

 

Ο Παύλος Χρηστίδης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής