Π. Χρηστίδης στο newsique: Αλαλούμ της κυβέρνησης με τον κορονοϊό

Για «πλήρες αλαλούμ» της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, κάνει λόγο στο newsique.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Παράλληλα, με αφορμή την παραίτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου, τονίζει ότι γεννιούνται πολλά ερωτήματα σε κάθε Έλληνα, σχετικά με την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο κορονοϊός βρίσκεται και πάλι σε έξαρση με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι είμαστε προ των πυλών του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Πώς σχολιάζετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

Η ΝΔ θέλει να πιστώνεται την επιτυχία της πρώτης φάσης του κορονοϊού και να χρεώνει την αποτυχία στην δεύτερη φάση στους πολίτες. Αυτό είναι παράλογο. Κουνάνε, δε, το δάχτυλο στη νέα γενιά, όσοι κυκλοφορούσαν στα εγκαίνια χωρίς μάσκες.

Ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο καλούσε από την Σαντορίνη τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα, που είναι μια ασφαλής χώρα. Προχθές, όμως, δήλωνε ότι «περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων». Χθες ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι τα κρούσματα δεν είναι «εισαγόμενα», οφείλονται στην «χαλάρωση» των πολιτών μας. Πλήρες αλαλούμ! Άρα, ή έλεγαν ψέματα τον Ιούνιο και εν γνώσει τους καλλιέργησαν τον εφησυχασμό ή λένε ψέματα τώρα και το απροετοίμαστο, πρόχειρο και χωρίς μέτρα «άνοιγμα» του τουρισμού, επέφερε τα αρνητικά αποτελέσματα. Και στις δυο περιπτώσεις, όμως, φέρουν οι ίδιοι -ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του- την ευθύνη.

«Ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο καλούσε από την Σαντορίνη τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα, που είναι μια ασφαλής χώρα. Προχθές, όμως, δήλωνε ότι “περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων”»

Ήταν τελικά το άνοιγμα του τουρισμού σωστό χωρίς αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και υποχρεωτικά τεστ; Το διάστημα 1/7-18/8 για τα 2.597.000 άτομα που μπήκαν στη χώρα έγιναν μόλις 319.000 έλεγχοι! Η αύξηση της πληρότητας στα πλοία στο 85% (για να μην αναφερθούμε και στις πολλές καταγγελίες παραβίασης του ορίου πληρότητας), ενώ στις πτήσεις είναι στο 100% βοηθάει στην αντιμετώπιση του ιού άραγε; Ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η έκθεση των πολιτών σε έναν τόσο σοβαρό κίνδυνο, είναι ευθύνη των πολιτών; Η κυβέρνηση σαφώς υποτίμησε τον κίνδυνο της δεύτερης φάσης της πανδημίας και ο κυκεώνας των λαθών της στιγμάτισε περιοχές και αποδόμησε τοπικές κοινωνίες.

Η επαναλαμβανόμενη πια προσέγγιση της κυβέρνησης στη μετακύληση της πραγματικής της ευθύνης στους πολίτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κάνουν ορθή χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους και προσπαθούν να πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους το τεστ για το ιό, είναι τουλάχιστον εμμονική. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αντιναύαρχος ε.α., Αλέξανδρος Διακόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του, ύστερα από τις δηλώσεις «ας μην κοροϊδευόμαστε, το “Oruc Reis” έχει κάνει έρευνες. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος». Είναι κάτι που προκαλεί προβληματισμό, για το αν, πράγματι, υπήρξαν έρευνες από το τουρκικό σεισμογραφικό;

Ο κ. Διακόπουλος, μιλώντας στα ΜΜΕ, έκανε μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, λέγοντας πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis καταπάτησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έχει κάνει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όσα είπε ο κ. Διακόπουλος για τη δράση του Oruc Reis και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σε κάθε Έλληνα. Φαίνεται, λοιπόν, πως δεν υπήρχε διαστρέβλωση των δηλώσεών του και έτσι διέψευσε περίτρανα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που στο διάγγελμά του έκανε λόγο για «ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες» και «προπαγανδιστικές φωτογραφίες». Τα Εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Χρειάζεται απόλυτη σοβαρότητα, σχέδιο, συνεννόηση, λιγότερα λόγια και «επικοινωνία» και περισσότερες πράξεις.

* Δηλώσεις στον Ανδρέα Μόσχο