Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Στο επίκεντρο της σύγχρονης τραπεζικής η ψηφιακή μετάβαση

Τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής και στις συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο του επενδυτικού συνεδρίου 22nd Capital Link Invest in Greece Forum: «Greece – Looking Ahead With Confidence».

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις πέντε δυνάμεις που παγκοσμίως ωθούν τα τελευταία χρόνια τις τράπεζες προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η πρώτη είναι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που αναγκάζει τις τράπεζες να μειώσουν τις δαπάνες και να βρουν νέες πηγές εσόδων. Η δεύτερη αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο και κυρίως στην Οδηγία PSD2 μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους παρόχους να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα.

Τρίτον, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει. Δεν είναι μόνο μεταξύ των τραπεζών, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, αλλά έχουμε και τις «νέες τράπεζες», εφαρμογές που προσφέρουν επίσης υπηρεσίες και προσβάσεις σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η διασκέδαση και η εστίαση.

Η τέταρτη δύναμη είναι η τεχνολογική επανάσταση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όμως ο πιο σημαντικός παράγοντας σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά είναι η συμπεριφορά των πελατών, καθώς έχουν συνηθίσει σε ένα επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν άλλοι κλάδοι – όπως του fintech και των τηλεπικοινωνιών – γεγονός που ανεβάζει τον πήχη και για τις τράπεζες.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, η πανδημία ήρθε να επιταχύνει τις εξελίξεις με τρόπο που δεν περίμεναν οι τράπεζες και άλλαξε τη συμπεριφορά των πελατών, κάτι που θα συνεχίσει να ισχύει και μετά το τέλος της.

Το μέλλον λοιπόν θα είναι ψηφιακό (digital), εκτίμησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν γρήγορα αν θέλουν να επιβιώσουν. Πρέπει να εστιάσουμε στην ταχύτητα και στην απλοποίηση των υπηρεσιών καθώς και στην εμπειρία των πελατών, αξιοποιώντας τα big data και άλλα εργαλεία, πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.

Όλα αυτά απαιτούν μία νέα προσέγγιση, ενώ και τα συστήματα IT θα πρέπει να αναβαθμιστούν για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στάθηκε σε δύο κινδύνους που κατά την άποψή του θα απασχολούν στο εξής ολοένα περισσότερο τις τράπεζες. Ο πρώτος είναι η κυβερνοασφάλεια, κάτι που θα αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα των τραπεζών τα επόμενα χρόνια για να αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστες και ασφαλείς σε σύγκριση με τους νέους παίκτες και ο δεύτερος είναι οι περιορισμοί που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές σε διάφορα πεδία.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αυτός είναι ο λόγος που η Μαρινέλλα δεν έχει πάρει εξιτήριο μέχρι στιγμής
13 Νοεμβρίου, 2024
Δεν υπερψηφίζει την τροπολογία για τα απογευματινά ιατρεία το ΠΑΣΟΚ
13 Νοεμβρίου, 2024
Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι τις επόμενες ώρες
13 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: Προσπαθούν να τα φορτώσουν όλα σε μένα
13 Νοεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης: Είναι φοβερό το να γίνεται πολιτική σπέκουλα ακόμα και για την κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη
13 Νοεμβρίου, 2024
Αντριάνο: Πίνω κάθε μέρα, δεν είμαι εγκληματίας
13 Νοεμβρίου, 2024
Χολαργός: Παππούς πήρε λάθος εγγόνι από παιδικό σταθμό
13 Νοεμβρίου, 2024
Μαρία Κορινθίου για Γιάννη Αϊβάζη: «Έλα μωρέ, άλλο ήθελε να πει»
13 Νοεμβρίου, 2024
Σοφία Βογιατζάκη: Mε ενοχλεί πάρα πολύ που δεν ακούω τη φωνή της μαμάς μου
13 Νοεμβρίου, 2024
Έλενα Ακρίτα: Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, καλή επιτυχία Στέφανε
13 Νοεμβρίου, 2024