Την ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας επισήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ζητώντας παράλληλα να αποφευχθεί με άμεσα, εμπροσθοβαρή μέτρα, η απώλεια θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, γιατί αργότερα θα είναι πολύ δύσκολο να επανακάμψει ο παραγωγικός ιστός της χώρας.
Αναφορικά με τα εργασιακά, ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολίασε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, “είναι μέτρα αποσπασματικά και εκφράζουν κυρίως την αγκύλωση της ΝΔ σε σχέση με κάποιες νεοφιλελεύθερες δικές της απόψεις”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. “Τώρα έχει σημασία να προστατεύσουμε τον παραγωγικό ιστό, να μη ‘μαραθεί’, να μη ‘ξεραθεί’ ο παραγωγικός ιστός, γιατί θα είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει κάτι καινούργιο μετά την κρίση”, τόνισε. Η εναλλακτική κατά τον κ. Σκουρλέτη, είναι “να υπάρξει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα δαπανών, αξιοποιώντας πρώτα απ’ όλα τους εθνικούς πόρους, τους ευρωπαϊκούς πόρους και έχοντας την ασφάλεια από το λεγόμενο μαξιλαράκι των 37 δισεκατομμυρίων, που δείχνει ένα φως προς τις αγορές ότι είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε μελλοντικές υποχρεώσεις μας […] Για να μπορέσουμε, τώρα που η κρίση αρχίζει και απειλεί τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες”, είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη στήριξη πρς το δημόσιο σύστημα υγείας, ανέφερε ότι “προτεραιότητά μας είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα και να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί αν θυμάστε, πριν λίγο καιρό, η προγραμματική πρόταση της ΝΔ και των νεοφιλελεύθερων ανά την Ευρώπη, ήταν πως θα υπάρξουν συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας”. “Ήθελαν να συρρικνώσουν την παρουσία του δημόσιου συστήματος υγείας. Τώρα βλέπετε, ότι όλοι ‘χτυπάνε το κεφάλι τους’ στον τοίχο. Σε όλα τα κράτη συμβαίνει αυτό, τηρουμένων των αναλογιών. ‘Αρα, ας βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα για την επόμενη μέρα και πώς θα οργανώσουμε τις κοινωνίες μας από δω και μπρος”, επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στις δράσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αναστροφή της καθοδικής πορείας του τομέα Υγείας και τη στήριξη προγραμμάτων όπως η Βοήθεια στο Σπίτι.
Εξάλλου, ζήτησε να μειωθούν και οι αμοιβές στελεχών των ΔΕΚΟ, έτσι ώστε να μην αφορούν οι μειώσεις μονάχα τους εργαζόμενους, ενώ αναφορικά με την πολιτική συναίνεση εν καιρώ κρίσης σημείωσε: “Η συναίνεση δεν είναι μια ‘καλή διάθεση’ η οποία διατυπώνεται από τον καθέναν. Πρέπει να υπάρχει μια βάση. Μιας βάση κοινής αντίληψης, βάσει κοινών αποδεκτών μέτρων”.
Όπως είπε, “στον τομέα της οικονομίας δεν βλέπουμε να υπάρχει αυτή η κοινή βάση, υπάρχουν αποκλίνουσες, σε ορισμένες περιπτώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις”.
“Στα εθνικά ζητήματα προφανώς είναι διαφορετικά τα ζητήματα, αλλά δεν μπορεί κάποιος να μιλάει για συναίνεση στα εθνικά και να κατηγορεί, με τον πιο επίσημο τρόπο, τον ΣΥΡΙΖΑ ως ‘Δούρειο Ίππο του Ερντογάν’. Αυτός είναι ο απόλυτος διχασμός. Αναφέρομαι στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πέτσα”, είπε