Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Έλα στη θέση μου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, ενώ περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή. Σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ένας στους έξι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητές του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Η έλλειψη προσοχής στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία σημαίνει ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόδια σε κάθε στροφή της ζωής τους. Αυτές περιλαμβάνουν στιγματισμό και διακρίσεις, έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών αποκατάστασης, μη πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, κτίρια και πληροφορίες.

Τα άτομα με αναπηρίες έχουν γενικά χειρότερη υγεία, χαμηλότερη εκπαίδευση, λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες και υψηλότερα ποσοστά φτώχειας σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο, είναι συχνά άνεργοι και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Αθήνα 3 Δεκεμβρίου

Στην Αθήνα, το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

«Παίρνουμε την υπόθεση της ζωής μας, των δικαιωμάτων μας στα δικά μας χέρια», λένε οι ανάπηροι, αντιπροσωπεία των οποίων στο τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, θα καταθέσει υπόμνημα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της Βουλής.

Τα άτομα με αναπηρία ζητούν:

* Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, χωρίς τα απαραίτητα.

* Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στον φόρο καυσίμων, το χρηματιστήριο της ενέργειας.

* Αυξήσεις τώρα στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα.

* Όχι στα καλάθια καπαμά, τα 250€ της ελεημοσύνης

* Όχι στο νομοσχέδιο έκτρωμα για την υγεία που βγάζει στο παζάρι τη ζωή μας.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε θέματα αναπηρίας συνδράμει ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας με αναπηρία, σε όλες τις πλευρές της καθημερινότητάς τους, στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό και καταρρίπτοντας τα στίγματα προκατάληψης και ρατσισμού του παρελθόντος.