Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας: Στην 107η θέση η Ελλάδα

Η Σενεγάλη και η Τυνησία συγκαταλέγονται στις χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ετήσια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Η Νορβηγία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη, η Βόρεια Κορέα παραμένει στην τελευταία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 107η θέση.

Η Γαλλία ανέβηκε, από την 26η στην 24η θέση. Όμως η «μικρή άνοδος» αυτή εξηγείται «κυρίως από το ότι η κατάσταση χειροτέρεψε αλλού», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των δημοσιογράφων.

Οι εντυπωσιακότερες πτώσεις καταγράφονται στο Περού 110ο, –33 θέσεις), στη Σενεγάλη (104η, –31 θέσεις), στην Αϊτή (99η, –29) και στην Τυνησία (121η, –27).

Στη Σενεγάλη, όπου το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία ο πρόεδρος Μακί Σαλ προκαλεί αντιδράσεις, η RSF καταγγέλλει «τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ως προς την ασφάλεια των δημοσιογράφων». Κι αυτό παρότι πρόκειται για χώρα που ως πρότινος αποτελούσε «υπόδειγμα» στην περιφέρεια.

Η ΜΚΟ επισημαίνει ακόμη πως η Τυνησία του προέδρου Κάις Σάγεντ μοιάζει «ολοένα περισσότερο» να χαρακτηρίζεται από «αυταρχισμό και δυσανεξία» έναντι «της κριτικής του Τύπου». Κατά την έκδοση για το 2023 της κατάταξης αναφοράς , οι συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος χειροτέρεψαν σε 7 χώρες στις 10.

Νέο στοιχείο: οι τρεις τελευταίες χώρες στην κατάταξη βρίσκονται στην Ασία, με το Βιετνάμ (178ο) και την Κίνα (προτελευταία) πάνω από τη Βόρεια Κορέα.

Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το ότι στις 52 από τις 180 χώρες, η κατάσταση χαρακτηρίζεται «καλή» ή «μάλλον καλή» (4 περισσότερες από ό,τι το 2022). Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το 2016. Η 21η έκδοση της παγκόσμιας κατάταξης στέκεται ιδιαίτερα στις συνέπειες της παραπληροφόρησης.

Στα δυο τρίτα από τις 180 χώρες της κατάταξης, οι ειδικοί που συνεισφέρουν στην κατάρτισή της τονίζουν «την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων» σε «εκστρατείες μαζικής παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας», σημειώνει η RSF.

Η μη κυβερνητική οργάνωση εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την εξάπλωση που παίρνει η παραπληροφόρηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα τις ψευδείς εικόνες –βίντεο και φωτογραφίες– δημιουργημένες από τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πύργος: Γνωστός στις Αρχές ο μαθητής που τραυμάτισε με σουγιά συμμαθητή του
20 Φεβρουαρίου, 2025
Ένας νεκρός από ρωσικό αεροπορικό χτύπημα στην Κούπιανσκ της Ουκρανίας
20 Φεβρουαρίου, 2025
Μετανάστευση και οικονομία στο επίκεντρο του debate μεταξύ Σολτς και Μερτς
20 Φεβρουαρίου, 2025
Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη
20 Φεβρουαρίου, 2025
Γεωργιάδης: «Δεν μπήκα στην πολιτική για να με λένε δολοφόνο – Καμία συγκάλυψη δεν υπάρχει»
20 Φεβρουαρίου, 2025
Μπλόκο σε ναρκωτικά από την εξωτερική φρουρά του Κορυδαλλού
20 Φεβρουαρίου, 2025
Κεφαλονιά: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αργοστόλι μετά τις πλημμύρες
20 Φεβρουαρίου, 2025
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη – Πού θα χιονίσει
20 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: «Ξεκάθαρα τον φάγανε»
20 Φεβρουαρίου, 2025
Σύμη: Θα εξεταστεί από παιδοψυχίατρο στη Θεσσαλονίκη ο 15χρονος
20 Φεβρουαρίου, 2025