Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα «βασικές πηγές» θρεπτικών συστατικών

Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν “βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών” για τον παγκόσμιο πληθυσμό, κυρίως κατά την παιδική ηλικία και την εγκυμοσύνη, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στην οποία καλεί παράλληλα της κτηνοτροφίας να επιλύσει το πρόβλημα των επιπτώσεών της στο περιβάλλον.

Απέναντι στην έκταση του υποσιτισμού, ο οργανισμός του ΟΗΕ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να “προωθήσουν τα οφέλη των τροφίμων που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά”, τα οποία παρέχουν θρεπτικά συστατικά “που είναι δύσκολο να ληφθούν στο πλαίσιο μιας διατροφής με φυτικά προϊόντα”.

Τα συμπεράσματα αυτά του FAO προέρχονται από έκθεση που συντάχθηκε μετά την συγκέντρωση πάνω από 500 επιστημονικών άρθρων και παρουσιάστηκε ως “η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα” ανάλυση για τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους, που συνδέονται με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

“Τα τρόφιμα που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, έναν αριθμό βασικών λιπαρών οξέων, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη B12 (…) που εξασφαλίζουν βασικές λειτουργίες για την υγεία και την ανάπτυξη”, σύμφωνα με τον οργανισμό.

“Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως σε ορισμένες σημαντικές περιόδους της ζωής, όπως είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η παιδική ηλικία, η εφηβεία και η μεγάλη ηλικία”, προσθέτει ο FAO, ο οποίος δεν περιλαμβάνει στην έκθεσή του τα προϊόντα της θάλασσας.

Η κατανάλωση των τροφίμων αυτών μπορεί να μειώσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την απίσχνανση (ή υποσιτισμό) στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, να καταπολεμήσει την γέννηση λιποβαρών μωρών και να αποτρέψει την αναιμία στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

Οι ελλείψεις σιδήρου, βιταμίνης Α και ψευδάργυρου βρίσκονται μεταξύ “των πιο διαδεδομένων στον κόσμο”. Πάνω από ένα παιδί στα δύο, ηλικίας περίπου μεταξύ 3 και 6 ετών, υποφέρει από τουλάχιστον μία από αυτές τις ελλείψεις, κυρίως στη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία, στον Ειρηνικό και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ωστόσο ο τομέας της κτηνοτροφίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει “ορισμένες προκλήσεις”, πρωτίστως περιβαλλοντικές, υπογραμμίζουν η δεύτερη στην ιεραρχία του FAO Μαρία Ελένα Σεμέδο και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μάξιμο Τορέρο Κούλεν.

Πέραν της αποψίλωσης των δασών και μιας μη βιώσιμης χρήσης του νερού, ο τομέας ευθύνεται για το 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο οργανισμός υπενθυμίζει επίσης ότι “κατανάλωση, ακόμη και χαμηλή, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων ασθενειών, κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου”.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή, αλλά ταυτοχρόνως ένας στους τρεις είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, σύμφωνα με τον FAO.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νίκος Κουρκούλης για Κέλλυ Κελεκίδου: «Ούτε κρύο ούτε ζέστη η σχέση μας»
19 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Έρχεται λευκός Δεκέμβρης – Θα το «στρώσει» και στα πεδινά της Ελλάδας
19 Νοεμβρίου, 2024
Άγιον Όρος: Τρόμος για δύο Αυστριακούς στα ανοικτά – Προσέκρουσαν με το ταχύπλοο σε βράχια
19 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Ανοίγει η πύλη του ψύχους από την Ουκρανία – Πότε θα φτάσει στην Ελλάδα
19 Νοεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 39χρονο για την δολοφονία της εγκύου συντρόφου του, Γεωργίας
19 Νοεμβρίου, 2024
Κεφαλογιάννη: Η απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή Σαμαρά ήταν δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη
19 Νοεμβρίου, 2024
Η Ειρήνη Μουρτζούκου επιμένει στους ισχυρισμούς περί βιασμού: «Ήθελα να γεννηθούν τα παιδιά»
19 Νοεμβρίου, 2024
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Τι θα ισχύει με τα ταξί στην Αθήνα
19 Νοεμβρίου, 2024
Μαρίνα Σταυράκη γράφει βιβλίο: «Θα καλούσα τον Πατούλη στην παρουσίαση, αν μπορούσε να το αντέξει»
19 Νοεμβρίου, 2024
Συνεδριάζει το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας για τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ
19 Νοεμβρίου, 2024