Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων: Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα «βασικές πηγές» θρεπτικών συστατικών

Το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν “βασικές πηγές θρεπτικών συστατικών” για τον παγκόσμιο πληθυσμό, κυρίως κατά την παιδική ηλικία και την εγκυμοσύνη, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στην οποία καλεί παράλληλα της κτηνοτροφίας να επιλύσει το πρόβλημα των επιπτώσεών της στο περιβάλλον.

Απέναντι στην έκταση του υποσιτισμού, ο οργανισμός του ΟΗΕ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να “προωθήσουν τα οφέλη των τροφίμων που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά”, τα οποία παρέχουν θρεπτικά συστατικά “που είναι δύσκολο να ληφθούν στο πλαίσιο μιας διατροφής με φυτικά προϊόντα”.

Τα συμπεράσματα αυτά του FAO προέρχονται από έκθεση που συντάχθηκε μετά την συγκέντρωση πάνω από 500 επιστημονικών άρθρων και παρουσιάστηκε ως “η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα” ανάλυση για τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους, που συνδέονται με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

“Τα τρόφιμα που προέρχονται από την εκτροφή ζώων στην ξηρά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, έναν αριθμό βασικών λιπαρών οξέων, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη B12 (…) που εξασφαλίζουν βασικές λειτουργίες για την υγεία και την ανάπτυξη”, σύμφωνα με τον οργανισμό.

“Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως σε ορισμένες σημαντικές περιόδους της ζωής, όπως είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η παιδική ηλικία, η εφηβεία και η μεγάλη ηλικία”, προσθέτει ο FAO, ο οποίος δεν περιλαμβάνει στην έκθεσή του τα προϊόντα της θάλασσας.

Η κατανάλωση των τροφίμων αυτών μπορεί να μειώσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την απίσχνανση (ή υποσιτισμό) στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, να καταπολεμήσει την γέννηση λιποβαρών μωρών και να αποτρέψει την αναιμία στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

Οι ελλείψεις σιδήρου, βιταμίνης Α και ψευδάργυρου βρίσκονται μεταξύ “των πιο διαδεδομένων στον κόσμο”. Πάνω από ένα παιδί στα δύο, ηλικίας περίπου μεταξύ 3 και 6 ετών, υποφέρει από τουλάχιστον μία από αυτές τις ελλείψεις, κυρίως στη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία, στον Ειρηνικό και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ωστόσο ο τομέας της κτηνοτροφίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει “ορισμένες προκλήσεις”, πρωτίστως περιβαλλοντικές, υπογραμμίζουν η δεύτερη στην ιεραρχία του FAO Μαρία Ελένα Σεμέδο και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Μάξιμο Τορέρο Κούλεν.

Πέραν της αποψίλωσης των δασών και μιας μη βιώσιμης χρήσης του νερού, ο τομέας ευθύνεται για το 14,5% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο οργανισμός υπενθυμίζει επίσης ότι “κατανάλωση, ακόμη και χαμηλή, επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και χρόνιων ασθενειών, κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου”.

Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή, αλλά ταυτοχρόνως ένας στους τρεις είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, σύμφωνα με τον FAO.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πέτρος Κωστόπουλος: «Έκανα τη μεγαλύτερη βλακεία της ζωής μου που σταμάτησα την πρωινή εκπομπή»
22 Ιανουαρίου, 2025
Η απάντηση του Κώστα Τασούλα στο ΠΑΣΟΚ
22 Ιανουαρίου, 2025
Βορίδης: Η στρατηγική αυτοδυναμίας της ΝΔ είναι η μόνη πραγματικά κυβερνητική στρατηγική
22 Ιανουαρίου, 2025
Γενική γραμματέας υπουργείου Μεταφορών: Μέχρι το καλοκαίρι 951 νέα λεωφορεία
22 Ιανουαρίου, 2025
Τι λέει η μητέρα του 14χρονου που κατηγορείται για τον βιασμό του 7χρονου στη Φλώρινα
22 Ιανουαρίου, 2025
ΠΑΣΟΚ για Τασούλα: Στην εκπνοή των καθηκόντων του υπέγραψε επιχορηγήσεις φορέων της εκλογικής περιφέρειάς του
22 Ιανουαρίου, 2025
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα είναι στο προσκήνιο με πολύ μεγάλο διπλωματικό αποτύπωμα
22 Ιανουαρίου, 2025
Στοίχημα στο Australian Open 2025: τι να προσέξετε
22 Ιανουαρίου, 2025
Σοβαρό τροχαίο στον Πύργο Ηλείας
22 Ιανουαρίου, 2025
Τραγωδία: Νεκρός 14χρονος – Τον βρήκε ο πατέρας του στο σπίτι τους
22 Ιανουαρίου, 2025