Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και μίλησε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού.
Αναφορικά με το αν την ανησυχούν οι εξελίξεις με τα κρούσματα στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «ανησυχούμε πολύ καιρό, εδώ και μήνες. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Μερικοί πίστεψαν ότι έφυγε ο κορονοϊός. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Προσπαθούμε να τον μελετήσουμε και να δούμε τι γίνεται. Εμβόλιο δεν θα έχουμε μέσα στο 2020 και προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Τον Μάιο τα στατιστικά ήταν καλύτερα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουμε τα αποτελέσματα του προηγούμενου δεκαπενθημέρου, των πάρτι, των συγκεντρώσεων, του συνωστισμού. Πάρθηκαν τα μέτρα για τις μάσκες, που έπρεπε να παρθούν, τόσο για εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός».
«Θέλουμε λίγο χρόνο οι Έλληνες για να προσαρμοστούμε. Υπάρχουν ομάδες που δεν πιστεύουν ότι ο ιός είναι σε τέτοια έξαρση. Εύχομαι να μην χρειαστεί να διασωληνωθούν και να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα σε ένα νοσοκομείο, γιατί τότε θα καταλάβουν τι σημαίνουν αυτές οι ιώσεις και ο κορωνοϊός. Εύχομαι να μην τους συμβεί», συνέχισε η ίδια.
Η κ. Παγώνη έδωσε και κάποιες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας, αναφέροντας ότι «πρέπει να έχουμε πλύνει τα χέρια μας, διαφορετικά δεν την αγγίζεις. Η μάσκα δεν μπαίνει σε τσέπη, εκτός αν είναι σε αποστειρωμένο σακουλάκι. Και για να βγάλεις τη μάσκα πρέπει να έχεις πλύνει πριν και μετά τα χέρια σου».
«Το θέμα κόστους νομίζω ότι λύθηκε με τις πάνινες μάσκες, που πρέπει να πλένονται καθημερινά και να σιδερώνονται. Έχουν γίνει προτάσεις να δίνουν οι ίδιοι μάσκες στους πελάτες στα σούπερ μάρκετ. Ειδικά στα σούπερ μάρκετ, θα μπορούσαν να έχουν μάσκες και να τις δίνουν. Οι μάσκες για τον κόσμο είναι οι απλές μίας χρήσης, ή οι πάνινες», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στα στις αντιφατικές, αρχικά, συστάσεις για τη χρήση της μάσκας, η κ. Παγώνη είπε ότι «έγιναν κάποια λάθη. Δίκιο έχει που μπερδεύτηκε ο κόσμος με τις μάσκες. Όμως σε τέτοιες καταστάσεις γίνονται και λάθη. Σε αυτή την ιστορία μαθαίνουμε, σπουδάζουμε, και εμείς οι γιατροί τώρα το μελετάμε. Περιμέναμε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός σε υψηλές θερμοκρασίες. Στα νοσοκομεία πρέπει να αλλάζουμε μάσκες ανά 2-3 ώρες. Δεν πρέπει να φοράει κανείς την ίδια μάσκα 8 ώρες».
«Η προσωπίδα, ειδικά η μικρή, δεν κάνει καθόλου δουλειά. Δεν είναι σωστή. Αν δεν εφαρμοστεί κανονικά στο πρόσωπο η μάσκα, σε μύτη και στόμα, δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι ο ιός δεν μεταδίδεται. Προτείνουμε τις κανονικές μάσκες», κατέληξε η κ. Παγώνη.