Η πρωτοβουλία «Justice Initiative», με την υποστήριξη οργανώσεων όπως το «Terre des hommes Hellas» και το «Δίκτυο Ανάδοχων Γονέων», έφερε στο φως σκληρές αλήθειες που παραμένουν επίκαιρες και ανησυχητικά διαχρονικές.
Ο Αργύρης Ολοκτσίδης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ανέφερε πώς η εγκατάλειψή του από τη μητέρα του στα ορφανοτροφεία τον τραυμάτισε ψυχολογικά για μια ζωή. «Η τέχνη με έσωσε, ειδικά η συγγραφή» είπε, υπογραμμίζοντας τη δύναμη της καλλιτεχνικής έκφρασης προκειμένου να επιβιώσει από την κακοποίηση. Αντίστοιχα, η 82χρονη Αλεξάνδρα Μπαφατάκη περιέγραψε τον ατελείωτο τρόμο που ένιωθε κάθε φορά που η διευθύντρια του ορφανοτροφείου φώναζε το όνομά της.
Σοκαριστικά στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα
Η Νίνα Βαράμεν-Βαλκόμεν από την οργάνωση «Protect Children» παρουσίασε στοιχεία από την έρευνα «Our Voice», που πραγματοποιείται σε 29 χώρες. Στην Ελλάδα, η έρευνα συμπεριέλαβε δείγμα 1.100 ατόμων, που συμμετείχαν ανώνυμα, αποκαλύπτοντας τις εμπειρίες κακοποίησής τους. Σοκαριστικά, το 50% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι κακοποιήθηκε πριν από τα 10 χρόνια, με τη συντριπτική πλειονότητα των δραστών να προέρχεται από το στενό περιβάλλον του θύματος. Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν υπερβολική ντροπή για να μιλήσουν και, όταν το κάνουν, δεν λαμβάνουν ουσιαστική στήριξη από το περιβάλλον τους.
«Ταμπού για τους άνδρες παραμένει η κακοποίηση στην παιδική ηλικία» τόνισε η Νίνα Βαράμεν-Βαλκόμεν, επισημαίνοντας πως τα θύματα συνήθως μοιράζονται τις τραυματικές τους εμπειρίες έπειτα από δεκαετίες.
Σπάζοντας τη σιωπή – Αναγκαιότητα για δράση και στήριξη
Η Αγγελική Βεργίτση, διευθύντρια του ελληνικού κόμβου της «Justice Initiative», υπογράμμισε πως «ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε την παιδική κακοποίηση είναι να σπάσουμε τη σιωπή». Η αλήθεια για την παιδική κακοποίηση είναι πως η σιωπή την τροφοδοτεί, ντροπιάζοντας θύματα και κοινωνία. Την ίδια στιγμή, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Λειψιστινού μίλησε για τις υποστηρικτικές δομές του δήμου για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους, τονίζοντας πως από το 2013 έχουν φιλοξενηθεί 110 γυναίκες και 106 παιδιά.
Χάσμα κοινωνικής μέριμνας και η ανάγκη για ένα εθνικό σύστημα προστασίας
Η έλλειψη ενός ενιαίου εθνικού συστήματος παρακολούθησης των θεμάτων κακοποίησης αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με την Ελένη Γεώργαρου, πρόεδρο του Δικτύου Ανάδοχων Γονέων και Εθελοντών. Η ίδια τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει αξιολόγηση των ιδρυμάτων που φιλοξενούν ανηλίκους, ενώ η αναδοχή για παιδιά άνω των 10 ετών είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Η ανάγκη για εκπαίδευση και πρόληψη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Όπως τόνισε η κοινωνική λειτουργός Άννα Γεωργιάδου, «η γνώση και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κύρια εργαλεία για την προστασία των παιδιών». Σε έναν κόσμο όπου η παιδική κακοποίηση παραμένει ενδημική, η σωστή ενημέρωση και στήριξη μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για την πρόληψη και την προστασία των παιδιών.
Η δύναμη της τέχνης στην έκθεση της αλήθειας
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του έργου «SHAME – Ευρωπαϊκές Ιστορίες», μια συγκλονιστική συλλογή από 100 πορτρέτα ενηλίκων που επιβίωσαν από την παιδική κακοποίηση, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα πορτρέτα στέλνουν το μήνυμα ότι η αποκάλυψη της αλήθειας μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για τη δικαίωση των θυμάτων και την αφύπνιση της κοινωνίας.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός «Justice Initiative», ιδρυμένος από το Ίδρυμα Guido Fluri, συνεχίζει τη μάχη κατά της παιδικής κακοποίησης, με κέντρα δράσης σε όλη την Ευρώπη, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των θυμάτων και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα προστατεύει και δεν θα σιωπά.