Photo: Tessa Neustadt studio, design Amber Interiors

Παιδικό δωμάτιο για δύο παιδιά, σε 5+1 βήματα!

Δύο παιδιά στο ίδιο σπίτι, δύο διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικά γούστα, απόψεις, δύο διαφορετικοί χαρακτήρες, αλλά… ένα παιδικό δωμάτιο! Γίνεται; Ασφαλώς! Το masroom.gr είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσετε τη λειτουργικότητα, αλλά και την ιδιωτικότητα των παιδιών, όταν η χωροταξία του σπιτιού δεν επιτρέπει δύο ξεχωριστά δωμάτια. Πάμε να το δούμε -με 5+1 απλά βήματα- στην πράξη;

Βήμα πρώτο

Επιλέγουμε την κατάλληλη διάταξη των επίπλων για το δικό μας χώρο. Πριν καταπιαστούμε με οτιδήποτε άλλο, χαράσσουμε τη… στρατηγική μας! Χωρίζουμε νοητά το δωμάτιο σε «ζώνες δραστηριοτήτων». Αναπαριστούμε στο μυαλό μας τη «ροή κίνησης του χώρου» όπως λέμε οι αρχιτέκτονες, φανταζόμαστε -δηλαδή- πώς θα κινούνται τα παιδιά (και, λιγότερο, εμείς) στο δωμάτιο. Είναι πολύ σημαντικό να τα έχουμε φανταστεί όλα, πριν αποφασίσουμε για τη θέση των επίπλων. Πού βρίσκεται η πόρτα μας, πού είναι η μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο, πού θα βάλουμε τη ντουλάπα, ώστε να εξασφαλίσουμε τις σωστές -όσο μεγαλύτερες γίνεται- αποστάσεις μεταξύ των επίπλων.

Photo: Alpha Smoot

Βήμα δεύτερο

Το κρεβάτι. Οι περισσότεροι, αυτομάτως -πριν καν κάτσουν λίγο να το σκεφτούν, δηλαδή- τοποθετούν το ένα κρεβάτι δίπλα στο άλλο, ανάμεσά τους ένα κομοδίνο και… τελειώσαμε. Κι όμως, η συγκεκριμένη διάταξη «χωράει» μια ωραία και εύκολη -αν μας το επιτρέπει η διάσταση του τοίχου- διαφοροποίηση, εφόσον αντί για κομοδίνο βάλουμε ένα μεγαλύτερο έπιπλο. Μία συρταριέρα, για παράδειγμα, προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Αφενός, μας εξυπηρετεί για την αποθήκευση περισσότερων πραγμάτων (και, δόξα τω Θεώ, τα παιδιά δεν έχουν και λίγα!). Αφετέρου, μας δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε πάνω της δύο φωτιστικά, προσθέτοντας στυλ αλλά και χρηστικότητα (αυξάνουμε την αυτονομία κάθε παιδιού, που ανάβει το δικό του φωτιστικό όποτε το χρειάζεται).

Με τη διάταξη των κρεβατιών μπορούμε να είμαστε και ακόμη πιο δημιουργικοί, τολμώντας κάτι διαφορετικό. Δύο κρεβάτια που ακουμπούν στον τοίχο για παράδειγμα, ή κουκέτες: είτε από αυτές που συνδυάζουν δύο κρεβάτια, είτε από εκείνες που συνδυάζουν κρεβάτι και γραφείο.

[Για τα μικρά δωμάτια, ιδανική λύση είναι ένας πάγκος με συρταριέρες. Κερδίζουμε ωφέλιμο και ελεύθερο χώρο για τα παιδιά, αντικαθιστώντας τα έπιπλα- γραφεία].

Photo: via Pinterest

Βήμα τρίτο

Δίνουμε στα παιδιά μας τον ιδιωτικό τους χώρο. Τα παιδιά νιώθουν χαρούμενα όταν νιώθουν και ανεξάρτητα στο δωμάτιο τους. Ακόμα κι όταν το μοιράζονται. Γιατί το ένα μπορεί να θα θέλει να ζωγραφίσει… δεινόσαυρους, μυστικά από το άλλο. Μπορούμε εύκολα να «δημιουργήσουμε» ανεξαρτησία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, κατασκευάζοντας ένα χώρισμα ανάμεσα στα δύο κρεβάτια: μπορεί να είναι μία βιβλιοθήκη ή κάποιο ύφασμα που θα χρησιμοποιήσουμε ως κουρτίνα.

Photo: via Pinterest

 

Βήμα τέταρτο

Χρώματα και διακόσμηση. Ένα ουδέτερο χρώμα στους τοίχους ή στην ταπετσαρία, όπως και στις κουρτίνες, αποτελεί τον τέλειο καμβά για την υπόλοιπη διακόσμηση του δωματίου. Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν το αγαπημένο τους χρώμα και χρησιμοποιήστε το στα καλύμματα των κρεβατιών, στα διακοσμητικά μαξιλάρια, σε posters και σε άλλα διακοσμητικά αντικείμενα.

Χρώμα στα έπιπλα: Σε ένα ουδέτερο χρωματικά δωμάτιο επιλέξτε τα κρεβάτια τους να έχουν ίδιο σχέδιο, αλλά διαφορετικό χρώμα. Το ίδιο και οι καρέκλες των γραφείων τους: ίδια γραφεία, καρέκλες διαφορετικού (αγαπημένου) χρώματος.

Εναλλακτικά -και για να επανέλθουμε στα περί ανεξαρτησίας- μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νοητό χώρισμα με δύο διαφορετικά χρώματα στον τοίχο, το αγαπημένο του κάθε παιδιού, διατηρώντας ομοιόμορφα τα υπόλοιπα έπιπλα!

Photo: Style Curator/pinterest

Βήμα πέμπτο

Σκεφτείτε «έξω από το κουτί», ώστε η συνολική διαρρύθμιση να αφήνει έναν χαλαρό κεντρικό χώρο, για κοινό παιχνίδι κάθε είδους.

Photo: via Pinterest

Βήμα «συν ένα»

Have fun! Οσο περισσότερο διασκεδάσετε -όλοι μαζί- φτιάχνοντάς το, τόσο καλύτερα θα περάσουν τα παιδιά σας, ζώντας το!

Πηγή: masroom.gr

Το MASROOM είναι μία πλατφόρμα creative consultation με δημιουργικές συμβουλές σχεδιασμού εσωτερικού χώρου και διακόσμησης για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.