Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Πακιστάν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν μετά τη σύλληψή του.
Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρο το Πακιστάν ενώ τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στην πόλη Κουέτα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ζητήσει να τηρηθεί το «κράτους δικαίου», μετά τη σύλληψη του Ιμράν Χαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.
Δραματικά πλάνα έδειξαν δεκάδες αστυνομικούς να καταφθάνουν και να συλλαμβάνουν τον 70χρονο, ο οποίος μπήκε σε ένα όχημα και απομακρύνθηκε. Επρόκειτο να εμφανιστεί στο δικαστήριο με κατηγορίες για διαφθορά, οι οποίες, όπως ο ίδιος λέει, έχουν πολιτικά κίνητρα.
Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα ανεστάλησαν με οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών την Παρασκευή, καθώς οι διαδηλώσεις αυξάνονταν ιδίως μπροστά σε συγκροτήματα του στρατού. Ο στρατός του Πακιστάν διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην πολιτική, αναλαμβάνοντας μερικές φορές την εξουσία με στρατιωτικά πραξικοπήματα και, σε άλλες περιπτώσεις, κινώντας τα νήματα παρασκηνιακά.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η εκλογική νίκη τουΧαν το 2018 συνέβη με τη βοήθεια του στρατού. Στην αντιπολίτευση τώρα, είναι ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές του και οι αναλυτές λένε ότι η δημοτικότητα του στρατού έχει πέσει.
Πλάνα από τη Λαχόρη που δημοσιεύτηκαν στο Twitter δείχνουν ένα πλήθος να εισβάλλει στο σπίτι του διοικητή του στρατού, καταστρέφοντας έπιπλα και υπάρχοντα μέσα. Μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι ήθελε να διασφαλίσει ότι «ό,τι συμβαίνει στο Πακιστάν είναι συνεπές με το κράτος δικαίου, με το σύνταγμα».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι, μιλώντας μαζί με τον Μπλίνκεν, σημείωσε ότι η Βρετανία απολάμβανε «μια μακροχρόνια και στενή σχέση» με το Πακιστάν, μέλος της Κοινοπολιτείας και ήθελε «να δει να τηρείται το κράτος δικαίου». Το βράδυ της Τρίτης (9/10), υποστηρικτές του Ιμράν Χαν συγκεντρώθηκαν έξω από την Ύπατη Αρμοστεία του Πακιστάν στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψή του.
Ο Χαν ανατράπηκε από τον πρωθυπουργό τον Απρίλιο του περασμένου έτους και από τότε διεξάγει εκστρατεία για πρόωρες εκλογές. Οι γενικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος. Μιλώντας στο Newshour του BBC, ο εκπρόσωπος του Χαν, Raoof Hasan, είπε ότι περίμενε «τα χειρότερα» και ότι η σύλληψη θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα «στο χάος και την αναρχία».
«Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις. Υπάρχει μια οικονομική κρίση, υπάρχει μια πολιτική κρίση, υπάρχει μια κρίση κόστους διαβίωσης και κατά συνέπεια αυτή η περίσταση θα είναι μια αφορμή για να βγει έξω ο κόσμος και φοβάμαι ότι θα επιστρέψει η βία», είπε. Ένα μέλος της νομικής ομάδας του Χαν είπε ότι είχε χρησιμοποιηθεί αδικαιολόγητη βία εναντίον του στο δικαστήριο.
Το κόμμα Tehreek-e-Insaf (PTI) του Χαν κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν. Ωρες μετά τη σύλληψή του, αναφέρθηκαν βία από πόλεις όπως η Λαχόρη, το Καράτσι και η Πεσαβάρ. Στους δρόμους του Ισλαμαμπάντ, εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν έναν από τους κύριους αυτοκινητόδρομους μέσα και έξω από την πρωτεύουσα.
Ο κόσμος κατέβασε πινακίδες, άναψε φωτιές και πέταξε πέτρες. Οι διαδηλωτές είπαν ότι ήταν θυμωμένοι για τη σύλληψη του Ιμράν Χαν. «Αυτό είναι απολύτως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», είπε μία απο τις διαδηλώτριες. Η αστυνομία στο Ισλαμαμπάντ είπε ότι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 43 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στη νοτιοδυτική πόλη Κουέτα σε συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Χαν και των δυνάμεων ασφαλείας – με έναν διαδηλωτή να πέφτει νεκρός.
Ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας του Παντζάμπ ανέφερε ότι η σύλληψη του Χαν είχε διαταχθεί επειδή κατηγορήθηκε για «διαφθορά και πρακτικές διαφθοράς». Η υπόθεση περιλαμβάνει καταγγελίες για παραχώρηση γης στο λεγόμενο Al-Qadir Trust, το οποίο ανήκει στον Χαν και τη σύζυγό του, ανέφερε η εφημερίδα Dawn. Ο Χαν ο οποίος κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, αρνείται ότι παραβιάζει οποιοδήποτε νόμο