Πάμε για 10.000 κρούσματα ημερησίως – «Πόλεμος» στην Αττική – Ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου

Eχει μειωθεί η αυξητική τάση που παρατηρήθηκε στα κρούσματα ανέφερε το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ μίλησε για «ποσοστό 5% εμβολιασμένων που νοσεί αυτή τη στιγμή».

Τα σημερινά κρούσματα αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών και να φτάσουν κοντά στα 3.000. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Αρκουμανέας, η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται με τρομακτικό τρόπο κάτι που καθιστά επιβεβλημένο τον εμβολιασμό.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας. Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά» σημείωσε.

Επίσης ο κ. Αρκουμανέας είπε πως αυτή την στιγμή έχει πέσει πολύ ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων, καθώς, αυτή την στιγμή ο μέσος όρος είναι τα 30 έτη, όταν στις αρχές της χρονιάς ήταν η ηλικία των 46.

Πάμε για 10.000 κρούσματα ημερησίως

Tην εκτίμηση πως ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας κοροναϊού χωρίς να έχουμε δει ωστόσο την κορύφωση του, διατύπωσε σήμερα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, επιβεβαιώνοντας πως δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης σημείωσε το τέταρτο κύμα ξεκίνησε από τους νέους και τα παιδιά σε κατασκηνώσεις και τώρα έχει κάνει μια κάπως μικρή ανάπαυλα. Σε κάθε περίπτωση, αποτίμηση της κατάστασης θα μπορέσουμε να κάνουμε όταν, είπε χαρακτηριστικά, «πιάσει όλη την κοινωνία».

«Όταν πολλοί από αυτούς γυρίσουν από τις διακοπές δυστυχώς το στέλεχος που κυκλοφορεί (Δέλτα), αναμένουμε ότι εάν το έχει κάποιος σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια, τότε θα κολλήσουν όλα τα μέλη της, ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα». Όπως αναφέρει ο γιατρός, ίσως δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

«Θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα θα υπάρξουν τον Αύγουστο» είπε και πρόσθεσε πως δυστυχώς εάν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση εναντίον της εξάπλωσης του ιού, όπου αυτή τη στιγμή το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται σχεδόν χωρίς αντίσταση στην κοινωνία, θα υπάρξουν πολλά κρούσματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη πολύ περισσότερα.

Συγκεκριμένα, ο κος Παυλάκης τόνισε πως τα κρούσματα πολύ εύκολα μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε μερικές βδομάδες και δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Aυξήθηκε κατά 400% το ιικό φορτίο σε δύο εβδομάδες – Δύσκολα τα πράγματα για την Αττική

Τρομάζει το ποσοστό αύξησης του ιικού φορτίου που καταγράφεται στα λύματα, με τις προβλέψεις ειδικά για την Αττική να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

Χαρακτηριστικό της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι μέσα σε δύο εβδομάδες η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα έφτασε το 400%, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν 219%.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

«Τα στελέχη. όπως το Δέλτα, μεταδίδονται πολύ γρήγορα και έχουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο στα άτομα που μολύνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μεγάλη η διασπορά στην Αττική – Πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα ημερησίως
Μάλιστα, επισήμανε ότι στην Αττική υπάρχει ένα σχετικά υψηλό ιικό φορτίο, όπως είχαμε στις αρχές Μαρτίου του 2021. Τα κρούσματα είναι σε ανάλογο επίπεδο.

«Ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχουμε κι άλλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, ίσως φτάσουν στα 2.000.Η κατάσταση έχει φύγει κάπως από τον έλεγχο».

Στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η διασπορά είναι σημαντική στο κέντρο, στον Βόρειο και στον Νότιο Τομέα. «Όχι ότι υπολείπεται σημαντικά κάποια περιοχή. Έχει γίνει πλέον διασπορά παντού», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε η επικράτηση της Δέλτα
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πριν από 15 ημέρες, υπήρχε κάποια ύφεση σε κάποιες περιοχές. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα την τελευταία εβδομάδα είναι σημαντική. Αυτό έχει να κάνει με τις μετακινήσεις, με την ταχύτατη διάδοση, την μη χρήση προστατευτικών μέτρων. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Να αυξηθεί η ιχνηλάτηση και να ενταθεί».

Ο κ. Θωμαΐδης επανέλαβε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκες και αποστάσεις και να μην αγνοούμε τα περιοριστικά μέτρα.

Μιλώντας για το στέλεχος Δέλτα, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει μία ανάλυση που δείχνει ότι το στέλεχος αυτό έχει σχεδόν επικρατήσει.

«Μεταδίδεται τόσο γρήγορα που δεν το περίμενε κανείς. Περιμέναμε κορύφωση τον Αύγουστο και πλήρη επικράτηση τον Σεπτέμβριο. Προφανώς αυτό θα γίνει ένα μήνα νωρίτερα. Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα για να μπορέσουμε να τα επικοινωνήσουμε στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.