Ο «εφιάλτης» επιστρέφει: Σενάριο για νέο… πολύμηνο lockdown – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Ενας μετά τον άλλο οι ειδικοί… ψελλίζουν σενάρια για τέταρτο κύμα πανδημίας που ενδεχομένως πλήξει τη χώρας μας.

Εκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να αποφύγουμε νέα καραντίνα… μηνών!

Αρχές Μαϊου  η χώρα βγήκε από το 6μηνο Lockdown, την ώρα που μερικά περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ.

Ο «εφιάλτης» επιστρέφει!

Την ώρα που οι περισσότεροι σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, οι ειδικοί αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος, αλλά και επιβολής νέας καραντίνας.

«Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός», επισημαίνουν!

 

Πρώτη δήλωση για πιθανό νέο lockdown το χειμώνα

Η πορεία της επιδημίας δείχνει σημεία ύφεσης, ωστόσο δεν θα έχουμε 100% ξέγνοιαστο καλοκαίρι, είπε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα» είπε ο καθηγητής τονίζοντας πως για να μην περάσουμε τα ίδια με πέρσι τον χειμώνα πρέπει να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε.

«Δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Βόμβα» Παγώνη: Θα έχουμε 4ο κύμα κορονοϊού και νέα καραντίνα αν…

Καμπανάκι συναγερμού για τέταρτο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα και επιβολή νέας καραντίνας σήμανε το πρωί της Δευτέρας η Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ αυτό θα συμβεί αν δεν εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, αυτή τη στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% τέλος Ιουνίου και 75% τέλος Αυγούστου – 80% αρχές Σεπτεμβρίου.

«Γι’ αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί και ειδικά στις ομάδες άνω των 60» τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Προειδοποίησε, δε, πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί το χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά.

Η κυρία Παγώνη σχολίασε και τις εικόνες συνωστισμού στα κορονοπάρτι των τελευταίων ημερών λέγοντας ότι υπάρχει φόβος για 4ο κύμα αν συνεχιστούν αυτά τα πάρτι και το καλοκαίρι.

«Ένας μεταδίδει τον κορονοϊό σε 100 άτομα στα κορονοπάρτι» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ευθύνη που έχουν οι αρχές για την αποτροπή τους

Η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε δεν πρόκειται να βγούμε από την πανδημία.

Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να εμβολιαστούμε για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα

Ακριβώς την ίδια εκτίμηση έκανε και ο καθηγητής πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθ. Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, «για να μην υπάρχει τέταρτο κύμα κορονοϊού, θα πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό το λέμε όλοι οι λογικοί επιστήμονες, διότι κυκλοφορεί και πολύ τρέλα. Υπάρχει συνάδελφος, ιδιώτης χειρουργός, ο οποίος έστειλε επιστολή στην Ιατρική Σχολή, ότι θα με μηνύσει επειδή προτρέπω τους πολίτες να κάνουν τον εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Θα πρέπει να προστατεύεται ο απλός πολίτης από τα fake news που κυκλοφορούν. Ένα ποσοστό πολιτών διστάζουν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαβάζουν πράγματα από επιστήμονες που δεν στέκουν. Το Κράτος θα έπρεπε να παρεμβαίνει όταν κάποιος λέει ψέματα».

Μονόδρομος ο μαζικός εμβολιασμός

Την ανάγκη να χτιστεί άμεσα το τοίχος ανοσίας τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμών. Να πετύχουμε τείχος ανοσίας» είπε ο κ. Δημόπουλος, λέγοντας ότι τότε θα σταματήσει η χρήση μασκών. Ωστόσο, όπως εξήγησε, «αυτό εξαρτάται και από τις ηλικιακές ομάδες που καλύπτονται και από την ενδεχόμενη ανάπτυξη μεταλλάξεων που να είναι ανθεκτικές. Αν μείνει ένα 20% των ατόμων ηλικίας 60 και άνω χωρίς εμβόλιο, μπορεί συνολικά στον πληθυσμό να πρέπει να φτάσουμε στο 80-85% εμβολιασμένων για να έχουμε ανοσία.