Παναγιώτης Μήλας στο newsique για την «Αστυνομία Ζώων»: Τι είναι, ο ρόλος, πως λειτουργεί

Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, Παναγιώτης Μήλας, μιλάει αποκλειστικά στο newsique.gr, για το έργο της «Αστυνομίας Ζώων», δίνοντας λεπτομέρειες για το σκοπό και τη λειτουργία της.

Εξηγεί, ακόμη, το λόγο που στο συγκεκριμένο θεσμό θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι δήμοι της χώρας και αναλύσει το δικό του ρόλο στο project. Τέλος, λέει «ευχαριστώ» σε αυτούς που πολεμούν τον ίδιο και το εγχείρημα αυτό.

Ο Παναγιώτης Μήλας εκτός από την εκκεντρική (για πολλούς) εμφάνισή του, είναι γνωστός για τη δράση του κατά της κακοποίησης ζώων. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τηλεοπτικά το project της «Αστυνομίας Ζώων», δηλώνοντας έτοιμος να ξεκινήσει αυτό που για πολλούς αποτελούσε μια ευχή. Για το συγκεκριμένο project -και όχι- μόνο μίλησε στο newsique.gr

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Πότε ξεκίνησε η ιδέα για την «Αστυνομία Ζώων»;

Ξεκίνησε μαζί με την εθελοντική ομάδα “Angels”, από το πρώτο κιόλας meeting πριν 3-4 χρόνια περίπου, όπου εκεί ανέφερα ότι ο τελικός σκοπός της ομάδας “Angels” είναι η δημιουργία της «Αστυνομίας ζώων». Τότε, βέβαια, ακούστηκα σαν ο ρομαντικός – «τρελός» που λέει τα δικά του.

Ποια θα είναι η δράση της «Αστυνομίας Ζώων»;

Η δράση της «Αστυνομίας Ζώων» είναι να προστατέψει τα δικαιώματα των ζώων, βάση του νομοθετικού πλαισίου και να επιβάλλει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών. Θα ήθελα, όμως, να διευκρινίσω ότι η δράση δεν θα αφορά αδέσποτα ζώα.

Όπως ανακοίνωσες τηλεοπτικά η δράση θα πραγματοποιηθεί σε δημοτικό επίπεδο. Ποιος είναι ο λόγος;

Τη δεδομένη στιγμή το κράτος δεν μπορεί διαθέσει κονδύλια για κάτι τέτοιο. Το κόστος σε κρατικό επίπεδο είναι αρκετά μεγάλο. Από το να περιμένουμε ένα κράτος το οποίο δεν έχει χρήματα ή δεν έχει σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίπεδο Δήμων, ώστε να γίνει πράξη! Όχι προσευχές. Όχι ευχές. Να ανακουφίσουμε τα ζώα και να προάγουμε παιδεία και πολιτισμό σε δημοτικό επίπεδο.

Ποια θα είναι η δική σας θέση μέσα στον δήμο που θα υιοθετήσει αυτό το project; Θα έχετε και δικούς σας συνεργάτες;

Εγώ δεν θα έχω θέση μέσα στο δήμο. Εγώ θα είμαι ο εξωτερικός συνεργάτης. Θα είμαι σύμβουλος για τον δήμο που θα υιοθετήσει το πρόγραμμα, θα εκπαιδεύσω το προσωπικό και θα κατευθύνω τη δράση της ομάδας αυτής. Αυτή θα είναι η συμβολή μου. Συμβουλευτική καθαρά.

Στην χώρα μας θα είναι κάτι που θα συμβεί πρώτη φορά. Από τι πιστεύετε θα εξαρτηθεί η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος;

Καταρχήν επιτρέψτε μου να είμαι αισιόδοξος και να πω ότι δεν θα εξαρτηθεί από «κάτι» η επιτυχία. Η επιτυχία είναι σίγουρη 100%. Αυτό το εγγυώμαι εγώ, γιατί μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και τόσα περιστατικά, και μέσα από μία διαχείριση μιας πολύ μεγάλης ομάδας (Angels), γνωρίζω τι «τρύπες» έχει το σύστημα και που χωλαίνει η Αστυνομία. Υπάρχει μια τεράστια γνώση και εμπειρία που έχει λειτουργήσει με επιτυχία στο παρελθόν. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο θα είναι το έργο μου, όταν θα έχω συνεργασία με επαγγελματίες, έχοντας παράλληλα τη δημοτική αρχή στο πλευρό μου.

Θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο με το οποίο θα συνεργάζεστε με τον εκάστοτε δήμο ή θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του δήμου σε θέματα κακοποιήσεων και τα χρήματα που πρέπει να διαθέτει;

Όχι, η συνεργασία με τον εκάστοτε δήμο θα είναι επ’ αόριστο. Τα πάντα, αρχικά, θα «περνούν» από μένα, οι αποφάσεις, τα περιστατικά. Όπως γίνεται κατανοητό δεν θα κοπεί κανένα πρόστιμο χωρίς να δώσω εγώ έγκριση. Θα με ενημερώνουν για το περιστατικό και στη συνέχεια θα παίρνω την απόφαση. Αυτό σε πρώτη φάση. Εν καιρώ και αφού όλα τα μέλη αποκτήσουν την κατάλληλη εμπειρία θα έχουν κι εκείνα αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να τιμωρηθεί πολίτης χωρίς να το αξίζει. Θέλω ο ρόλος της «Αστυνομίας Ζώων» να είναι τέτοιος, ώστε να φτιάξει τη ζωή μεταξύ ζώων και ανθρώπου. Η τιμωρία για εμάς θα είναι η τελευταία λύση. Άρα πρέπει να σιγουρευτώ ότι οι άνθρωποι που αποτελούν την «Αστυνομία Ζώων», υπηρετούν αυτή τη φιλοσοφία.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είσαι κοντά σε συμφωνία για το project αυτό με κάποιο δήμο; Και αν ναι, με ποιον;

Δεν έχω κάνει ακόμα επαφές με δήμους. Η μοναδική μου επαφή δια ζώσεις, ήταν πριν βγει στη δημοσιότητα το project με το δήμο Αθηναίων, με τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος μου είχε πει ότι ήταν θετικός και ότι θέλει χρόνο. Από τότε δεν είχα κάποια άλλη επαφή. Από εκεί και πέρα έχω έρθει σε επαφή με 4 δήμους. Επιτρέψτε μου, όμως, να μην αναφέρω ποιοι είναι αυτοί, καθώς βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο των συζητήσεων.

Υπάρχουν αρκετοί που «πολεμούν» διαδικτυακά αυτό το project. Για ποιο λόγο πιστεύετε συμβαίνει αυτό και τι τους απαντάτε;

Αυτό είναι το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας μας. Αν δεν γινόταν αυτό θα ανησυχούσα. Είμαστε στη χώρα «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα». Δεν θέλει ο άλλος μια ωραία κατσικούλα, θέλει να πεθάνει η δικιά σου.

Δηλαδή δεν θέλουν να συνεργαστούν ώστε να πάει αυτό το project μπροστά, ή να «κυνηγήσουν» κι αυτοί κάτι ανάλογο ή να πετύχουν κάτι καλύτερο. Θέλουν το δικό σου να σταματήσει. Αυτή είναι η λογική που επικρατεί στα πάντα, πόσο μάλλον στη φιλοζωία. Εκεί τα πράγματα είναι τραγικά! Υπάρχει μεγάλος πόλεμος για ό,τι καινούργιο. Υπάρχει μεγάλος πόλεμος για ό,τι είναι εκτός «κλίκας», αλλά αυτό είναι που τελικά μας κάνει πιο δυνατούς. Η απάντησή μου λοιπόν σε όλους αυτούς είναι ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί αυτοί οι άνθρωποι με έχουν κάνει αυτό που είμαι σήμερα. Από αυτούς έχω πάρει γνώση. Με τα εμπόδια που προκαλούν και πρέπει να τα ξεπεράσω. Έχω πεισμώσει πολύ για τον σκοπό μου. Αυτοί οι άνθρωποι με έχουν κάνει πιο πεισματάρη, πιο σοφό, πιο έξυπνο και πιο προσεκτικό. Να ‘ναι καλά. Τους ευχαριστώ!

Τελειώνοντας, επειδή υπάρχουν πολλά ερωτήματα, επιτρέψτε μου να επισημάνω τα εξής:

  • Πρώτον. Η δράση αυτή δεν θα είναι για τα αδέσποτα, αλλά εάν κάποιος παρανομήσει σε ένα αδέσποτο ζώο βάση νόμου, θα προστατευτούν από εμάς τα δικαιώματά του. Δεν έχει όμως ως σκοπό, η «Αστυνομία Ζώων» την περισυλλογή και περίθαλψη αδέσποτων ζώων.
  • Δεύτερον. Εμείς δεν θα μπορούμε να πάρουμε σκυλιά. Ούτε η Αστυνομία μπορεί να πάρει σκυλιά. Ο μοναδικός που μπορεί να κάνει κατάσχεση ζώου είναι ο εισαγγελέας και μόνο, αφού πρώτα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και κρίνει ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο σκύλος. Όπως λειτουργούσε το σύστημα, έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί. Η δική μας δουλειά είναι να καταθέσουμε στοιχεία, όπως και της Αστυνομίας.
  • Τρίτον. Η τιμωρία-πρόστιμο από την «Αστυνομία Ζώων» θα είναι η έσχατη λύση.
  • Τέταρτον. Είναι σημαντική η στήριξη του project για αυτό και ζητώ τη στήριξη όλων των πολιτών. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για όλα τα τελευταία νέα καθημερινά, μέσα από τις σελίδες μας στα social media. Facebook και Instagram

Συνέντευξη στον Γιώργο Μαγουλά.