Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση και να παίξει με τους κανόνες

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και να αλλάξει στάση, σχετικά με την προκλητική της συμπεριφορά, ώστε να «παίξει με τους κανόνες».

Ο υπουργός Άμυνας μίλησε στο συνέδριο του Economist και τόνισε πως «η απάντηση στις απειλές είναι οι πράξεις για να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας απέναντι στον αναθεωρητισμό». Όπως είπε «το περιβάλλον ασφαλείας άλλαξε μετά την εισβολή της Ρωσίας» κάτι που προκάλεσε «πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αλλά και «τολμηρές αποφάσεις με επέκταση του ΝΑΤΟ».

Ακόμα, πέρα από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, στάθηκε στη στρατιωτική ενίσχυση χωρών στα νοτιοανατολικά, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη ευθυγράμμισε τη στρατηγική της πυξίδα με το περιεχόμενο του ΝΑΤΟ».

«Αναγνώρισε», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «τις απειλές και ανέπτυξε δυνατότητες». Χαρακτήρισε, δε, «ιστορική την απόφαση της Γερμανίας να επενδύσει σε εξοπλισμούς ύψους 100 δισ.» ενώ πρόσθεσε ότι για να αποδώσουν «οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει το μέτωπο να παραμείνει αρραγές».

Επίσης, για την Τουρκία, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει στάση και «να παίξει με τους κανόνες», δηλαδή να τηρεί συμφωνίες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Αν αλλάξει συμπεριφορά», είπε, «τότε είναι ευπρόσδεκτη στην κοινότητα των χωρών που εργάζονται για την σταθερότητα στην περιοχή».