Στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Χαιρέτισε την ανάλυση απειλών που συντάχθηκε από το αρμόδιο όργανο της Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα μπορέσει να επιτευχθεί συναντίληψη των κρατών – μελών ως προς τις απειλές που αντιμετωπίζει, μεταβαίνοντας έτσι σταδιακά σε μια κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα ασφάλειας και άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τους ομολόγους του να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συναίνεσης σε βασικούς τομείς, όπως την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και της ανθεκτικότητας της Ε.Ε., της ανάπτυξης ικανοτήτων των κρατών-μελών και της οικοδόμησης της μεταξύ τους συνεργασίας για την προώθηση του ρόλου της Ένωσης ως αξιόπιστου παρόχου ασφάλειας, ικανού να διασφαλίσει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης από πλευράς των κρατών – μελών και ανάπτυξη των αμυντικών τους δυνατοτήτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του επιπέδου φιλοδοξίας της Ε.Ε., αναδεικνύοντας την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) ως «όχημα» προς το στόχο αυτό.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, δε, την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των κρατών – μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της Ε.Ε.
Πριν τη Σύνοδο διεξήχθη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) κατά την οποία ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η επίτευξη συναντίληψης στον αμυντικό σχεδιασμό παραμένει ουσιαστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των στρατιωτικών ελλείψεων στο πλαίσιο της Ε.Ε. και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των κρατών – μελών.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έλαβε μέρος στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε επίσης με τηλεδιάσκεψη.