Πανελλαδικές 2020: «Ψαλίδι» σε εισακτέους και μετεγγραφές

Μείωση των εισακτέων έρχεται φέτος για τους μαθητές της Γ Λυκείου οι οποίοι θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις τον Ιούνιο.

Ηδη τα πανεπιστήμια προετοιμάζονται για να στείλουν στο υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις τους με τον αριθμό των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Εθνους της Κυριακής τα τμήματα επιμένουν σε περιορισμό των εισακτέων.

Η διαδικασία της αποστολής των προτάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί συνεπώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει από όλα τα ιδρύματα τις προτάσεις τους καθώς έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις αρχές Μαρτίου να στείλουν τα σχετικά έγγραφα. Τα ιδρύματα διεκδικούν και φέτος όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια μικρότερο αριθμό εισακτέων από αυτόν που τελικά αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας όχι όμως και σημαντικά μικρότερο από πέρυσι. Ο λόγος; Η χρηματοδότησή τους εξαρτάται άμεσα και από τον αριθμό των φοιτητών που διαθέτει κάθε ίδρυμα. Πάντως εφόσον ο τελικός αριθμός των εισακτέων που θα προτείνουν όλα τα ιδρύματα μαζί είναι δραματικά μικρότερος από πέρυσι τότε το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας θα επιβαλει τους δικούς του αριθμούς καθώς θα μετρήσει το πολιτικό κόστος και τις σφοδρές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην κοινωνία.

To υπουργείο όπως ήδη έχει προαναγγείλει θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις των πανεπιστημίων σχετικά με τον αριθμό εισακτέων όμως δεν έχει δεσμευθεί ότι θα δεχτεί κατά γράμμα τις προτάσεις ούτε και έχει νομοθετήσει σχετικά. Συνεπώς θα ρυθμίσει το ζήτημα έτσι ώστε η μείωση να είναι σε λογικό πλαίσιο. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί ακριβώς τις προτάσεις των ιδρυμάτων γιατί τότε θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων κατά 50%. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων εάν το υπουργείο Παιδείας υιοθετούσε κατά γράμμα τις προτάσεις τους αποτελεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Πέρυσι το ίδρυμα ζήτησε συνολικά 880 εισακτέους για όλα του τα τμήματα τελικά όμως ο αριθμός ανέβηκε στους 1.687 δηλαδή τους διπλάσιους. Και φέτος το συγκεκριμένο ίδρυμα θα κάνει αναλογη πρόταση.