Πανελλαδικές: Εκτός ΑΕΙ θα μείνουν οι μισοί υποψήφιοι

Αντμέτωποι με σαρωτικές αλλαγές όσον αφορά την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια αναμένεται να βρεθούν οι μαθητές του λυκείου εάν εφαρμοστούν άμεσα οι εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων αλλά και τη βάση εισαγωγής στα τμήματά τους.

Το σχέδιο προβλέπει ριζική αλλαγή του καθεστώτος εισαγωγής στα ΑΕΙ οδηγώντας ακόμη και τους μισούς υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων ενώ όλοι οι μαθητές θα πρέπει να αποδυθούν σε έναν αμείλικτο αγώνα προκειμένου να κατακτήσουν μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τα πανεπιστήμια ζητούν αυτήν τη δυνατότητα εδώ και πολλά χρόνια καμία κυβέρνηση ωστόσο δεν την παραχώρησε καθώς όλοι γνωρίζουν πως ο κοινωνικός αντίκτυπος μιας τέτοιας επιλογής θα ήταν τεράστιος όπως βέβαια και το πολιτικό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τα πανεπιστήμια όριζαν φέτος τον αριθμό των εισακτέων από τα 78.000 παιδιά που κέρδισαν μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα έμπαιναν τα μισά ενώ σε κάποια ιδρύματα κυρίως τα μεγάλα ο αριθμός θα ήταν ακόμα μικρότερος.

Για παράδειγμα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ζήτησε για φέτος 880 εισακτέους. Το υπουργείο Παιδείας τελικά του έδωσε 1.687 σχεδόν τους διπλάσιους.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει εάν τελικά θα κάνει πράξη τις εξαγγελίες της από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά με αποτέλεσμα οι μαθητές της Γ’ τάξης και οι οικογένειές τους να μη γνωρίζουν τι θα τους περιμένει τον Ιούνιο όταν θα κληθούν να δώσουν τη μάχη για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου αφού ακόμα κι αν εφαρμοστεί από τις επόμενες χρονιές το κόστος για τα παιδιά του λυκείου θα είναι ίδιο Χιλιάδες μαθητές θα μένουν εκτός πανεπιστημίου και θα πρέπει να ψάχνουν διεξόδους για τις σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Πηγή: Εφημερίδα Εθνος