Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – Η γενναία της μάχη για ζωή και οι εμβληματικοί της ρόλοι

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, Μαίρη Χρονοπούλου, έσβησε το μεσημέρι σε ηλικία 90 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από πτώση στα σκαλιά του σπιτιού της. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου και αποτέλεσε ένα από τα πιο λαμπρά πρόσωπα της «χρυσής» εποχής του. Οι δημιουργοί τής εμπιστεύονταν ρόλους απαιτητικούς, ενώ αποτελούσε την ενσάρκωση της δυναμικής, όλο αποφασιστικότητα γυναίκας.

Η Μαίρη Χρονοπούλου έπαιξε σε ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και κέρδισε βραβείο πρώτου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία «Τα Παιδιά της Χελιδόνας». Όσο για την μελωδική, χαρακτηριστική της φωνή, με αυτή έντυσε μερικά από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά τραγούδια. Έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αλλά δεν τα κατάφερε.

Για τη μεγαλοψυχία της σπουδαίας ηθοποιού μιλούν οι στενότεροι συνεργάτες της.

«Έχω πάνω στο γραφείο μου, ένα ενθύμιο από τη Μαίρη όταν συνεργαζόμαστε το θέατρο, κάθε φορά που είχαμε πρεμιέρα πάντα κάτι είχε να δώσει στους φίλους, ένα ενθύμιο από την καινούργια πρεμιέρα. Σπουδαία καλλιτέχνης, μεγάλο ταλέντο, σπουδαία σε ό,τι έκανε» δήλωσε ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός.

«Είμαι συγκλονισμένος, γιατί ήμουν και προσωπικός φίλος της Μαίρης τα τελευταία 20 χρόνια και νιώθω ότι χάνουμε ακόμα ένα μεγάλο κεφάλαιο του θεάτρου και του κινηματογράφου μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

«Μαχήτρια» της ζωής

Η υγεία της είχε κλονιστεί σοβαρά άλλες δυο φορές. Το 1999 όταν ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και το 2009, όταν από ένα κερί έπιασε φωτιά το φόρεμά της, προκαλώντας της εγκαύματα.

«Αν διάλεγα μια ταινία από όλες όσες έχω κάνει αυτή θα ήταν του Χάρη Παπαδόπουλου “Προς την Ελευθερία”» είχε δηλώσει η Μαίρη Χρονοπούλου.

«Υπήρξε πολίτης του κόσμου, ένας άνθρωπος με σεμνότητα, με ταλέντο. Θα μας λείψει, θα μας λείψει πολύ»τόνισε ο Χάρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

«Έζησε μια ζωή γεμάτη, έμφορτη από επιτυχίες και μεγάλη αποδοχή από ένα κοινό που της αναγνώρισε, πολύ γρήγορα, το ταλέντο της και τη λάτρεψε. Ηταν υπόδειγμα καλής συναδέλφου και άνθρωπος μεγάλης προσφοράς προς τους νεότερους ηθοποιούς» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε μια σπουδαία πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς, η μεγάλη πρωταγωνίστρια είχε χαρίσει εν ζωή το σπίτι της στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

«Θα σταθώ σε κάτι πολύ σημαντικό το πιο σημαντικό απ’ όλα που συνέβη πριν λίγο… το δάκρυ ενός παιδιού, που είδα να κυλάει όταν άκουσε την αγγελία του θανάτου. Αυτό το δάκρυ είναι το πιο γνήσιο απ’ όλα γιατί αισθάνθηκαν ότι η Μαίρη είναι φίλη τους» δήλωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Οι πιο σημαντικοί σταθμοί της πορείας της

Αρχοντική, αγέρωχη, λαμπερή… Η Μαίρη Χρονοπούλου, σταρ στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, θα μείνει αξέχαστη όχι μόνο για τις ερμηνείες της σε τρία μιούζικαλ του Δαλιανίδη, αλλά και για τους δραματικούς ρόλους που υποδύθηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η ίδια δεν είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στη φωνή της, αλλά τα τραγούδια του Πλέσσα που ερμήνευσε στις ταινίες του Φίνου, ανοίγοντας τα χέρια της σαν φτερά, θα μείνουν ανεξίτηλα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. «Τραγούδαγα αφτιασίδωτα…τραγούδαγα με τη φωνή της ψυχής μου…» είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της.

Την απόφαση να γίνει ηθοποιός την πήρε όταν ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι για την παράσταση «Κόκκινα Φανάρια», αρχές της δεκαετίας του ’60.

«Είχα ένα σπαρακτικό μονόλογο (στα Κόκκινα Φανάρια στο θέατρο), κι όταν γύρισα την πλάτη είχα ένα εκκωφαντικό χειροκρότημα…τότε είπα για πρώτη φορά μέσα μου: “Μαίρη θα μείνεις στο θέατρο, εδώ είναι η θέση σου”» ελιχε δηλώσει η ίδια.

Από το 1963, πρωταγωνίστησε σε πλειάδα δραματικών ταινιών της Φίνος Φιλμ, σε ρόλους ντάμας και μοιραίας γυναίκας, δίπλα σε όλους τους άντρες πρωταγωνιστές της εποχής, όπως είναι ο Νίκος Κούρκουλος, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Γιώργος Φούντας και ο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Σημαντική ήταν η παρουσία της και σε ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Έπαιξε στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Κυνηγοί» και «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ το 1987 κέρδισε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου.

Η Μαίρη Χρονοπούλου, είχε μια θυελλώδη προσωπική ζωή. Τον Αύγουστο του 1975 παντρεύτηκε τον τότε δήμαρχο Σπάτων και αργότερα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δήμο Μπότσαρη. Δέκα χιλιάδες θαυμαστές είχαν κατακλύσει την εκκλησία. Σύντομα όμως ο γάμος κατέληξε σε διαζύγιο. Η ίδια θεωρούσε ότι είχε ζήσει μια ανεξάρτητη, μοναχική ζωή.

Όπως είχε πει «είναι μοναχικό συναίσθημα να είσαι ο καπετάνιος της ζωής σου… εγώ ήμουν ο άντρας της ζωής μου…είναι ωραίο πράγμα η ανεξαρτησία, η αυτονομία, η αυτοτέλεια…».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πάτρα: Επεισοδιακή εφημερία στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» – Άνδρας δάγκωσε γιατρό
21 Ιανουαρίου, 2025
Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι δύο κινήσεις των ιδιοκτητών για να μη φορολογηθούν έως και 45%
21 Ιανουαρίου, 2025
Τσιτσιπάς για λήξη συνεργασίας με τον πατέρα του: Πιστεύω πως είναι ακόμα πληγωμένος
21 Ιανουαρίου, 2025
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Ενρίκο Λέτα
21 Ιανουαρίου, 2025
Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή Προέδρου της Βουλής
21 Ιανουαρίου, 2025
Τουρκία: Δέκα νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου
21 Ιανουαρίου, 2025
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ακύρωσε διατάγματα που προωθούσαν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των μειονοτήτων
21 Ιανουαρίου, 2025
Θλίψη στον κόσμο της μουσικής – Πέθανε ο θρυλικός κιθαριστάς των Whitesnake, Τζον Σάικς
21 Ιανουαρίου, 2025
Νεκρός 48χρονος σε παραλία στο Πόρτο Ράφτη – Είχε εξαφανιστεί από την Παιανία
21 Ιανουαρίου, 2025
«Θα μπορούσε να μείνει στον τόπο» – Σοκαριστικές μαρτυρίες για την επίθεση με γκλοπ σε ανηλίκους στον Άλιμο
21 Ιανουαρίου, 2025