Πάνω από 3.000 άτομα συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι

Περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες συνολικά στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Ρωσία κατόπιν αιτήματος του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι με αίτημα να αφεθεί ελεύθερος από τις ρωσικές αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση OVD Info.

Στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και γενέτειρα του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν, μια διαδηλώτρια που τραυματίστηκε νοσηλεύεται στην εντατική, δήλωσε σήμερα νοσοκομειακή πηγή στο AFP.

Η καταστολή των διαδηλώσεων χθες στη Ρωσία, κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν την απελευθέρωση του Ναβάλνι, καταδικάστηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την OVD Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 3.324 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν σε δεκάδες πόλεις, εκ των οποίων τους 1.320 στη Μόσχα και τους 490 στην Αγία Πετρούπολη.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων στη διάρκεια διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που έχει καταγραφεί στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας.

Χθες το βράδυ, η εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για βιαιότητες, συμπεριλαμβανομένου «από την πλευρά δυνάμεων που είναι επιφορτισμένες με τον σεβασμό του νόμου».

Η εισαγγελία δημοσίευσε την ανακοίνωση αυτή μετά την μετάδοση από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ενός βίντεο στο οποίο φαινόταν μια γυναίκα να πέφτει στο έδαφος αφού δέχθηκε κλωτσιά από αστυνομικό για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Η γυναίκα, η οποία κατονομάστηκε ως η Μαργκαρίτα Γιούντινα, φαίνεται στο βίντεο να ρωτάει τρεις αστυνομικούς γιατί συλλαμβάνουν έναν νεαρό διαδηλωτή που είναι άοπλος. Ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται στο βίντεο στη συνέχεια να της δίνει μια κλωτσιά στην κοιλιά.

Η Γιούντινα εισήχθη στο νοσοκομείο χθες το βράδυ έχοντας τραυματιστεί στο κεφάλι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του νοσοκομείου Djanelidze της Αγίας Πετρούπολης

«Βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση», διευκρίνισε ο υπεύθυνος αυτός, σημειώνοντας ότι η γυναίκα «νοσηλεύεται στην εντατική».

Συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές σε πολλές μεγάλες πόλεις καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε όλη τη χώρα φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πούτιν κλέφτη!», «Ναβάλνι είμαστε μαζί σου!” ή ακόμη “Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους!».

Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση και κατηγορείται στο πλαίσιο πολλών δικαστικών διαδικασιών, συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου έμεινε πέντε μήνες για να αναρρώσει έπειτα από φερόμενη δηλητηρίασή του για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο, το οποίο απορρίπτει την κατηγορία αυτή.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μπέζος για Φιλιππίδη: «Τον συνάντησα τυχαία, θα ήθελα να είναι ένα κακό όνειρο»
11 Φεβρουαρίου, 2025
Η απάντηση του Άκη Τσελέντη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μετά την παραίτησή του από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου
11 Φεβρουαρίου, 2025
Πάτρα: Στο νοσοκομείο τρεις 15χρονοι από ηλεκτρονικό τσιγάρο
11 Φεβρουαρίου, 2025
ΕΔΕ σε κρατικό ιατροδικαστή που χρηματίζονταν – «Μού έφαγε 21.000 ευρώ και είμαι 3,5 χρόνια στη φυλακή»
11 Φεβρουαρίου, 2025
Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 14χρονος βίασε τον 9χρονο ξάδελφό του – «Του έκλεινε το στόμα» λέει ο παππούς που τον έπιασε επ’ αυτοφώρω
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθη οικιακή βοηθός για κλοπή από σπίτι όπου εργαζόταν – Αφαίρεσε κοσμήματα και ασημικά ύψους 8.000 ευρώ
11 Φεβρουαρίου, 2025
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε το πανάκι της Ίριδας – «Καλή μάνα μπορεί να μην ήμουν, αλλά όχι δολοφόνος»
11 Φεβρουαρίου, 2025
Αγωνία για την 4χρονη που την απήγαγε ο πατέρας της – Νέα ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
11 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στην Σαντορίνη: «Τίποτα το πρωτοφανές για την συχνότητα των δονήσεων» λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
11 Φεβρουαρίου, 2025
Λάρισα: Το σχέδιο του μακελάρη – «Θα τον ξανακαλέσω χωρίς να πω ότι είναι πλαστές οι επιταγές»
11 Φεβρουαρίου, 2025