Πάνω από 800.000 τα θύματα των «μαϊμού» e-shops – Κινέζοι πίσω από την απάτη

Παγκόσμιο σοκ και δέος, O σάλος δεν έχει προηγούμενο και τα προγνωστικά είναι πως δεν θα έχει και επόμενο ανάλογο, με το κινέζικο fake δίκτυο e-shop να βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη διαδικτυακή απάτη στον κόσμο που ξεγέλασε πάνω από 800.000 άτομα, κάνοντας τους να χάσουν τον ύπνο τους.

Δημοσιευμένοι σε πολλές γλώσσες από αγγλικά έως γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά, οι ιστότοποι φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί για να παρασύρουν τους αγοραστές να αποχωριστούν τα χρήματα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Πρόκειται για δίκτυο e-shop με έδρα στην Κίνα που, όπως λένε οι ειδικοί, βρίσκεται πίσω από μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες στον κόσμο, ξεγελώντας χιλιάδες ανθρώπους σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς περισσότερα από 800.000 άτομα μοιράστηκαν στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα fake δίκτυο e-shop, που εδρεύει στην Κίνα και το οποίο κατηγορείται για ιστορική απάτη – μαμούθ.

Την ίδια ώρα, 476.000 από αυτούς έχουν δώσει στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους. Όλοι παρέδωσαν ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου και e-mails.

Την αποκάλυψη κάνει διεθνής έρευνα των εφημερίδων Guardian, Die Zeit και Le Monde που εξέτασε τους μηχανισμούς αυτούς που το βρετανικό Chartered Trading Standards Institute περιέγραψε ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους της, με 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες e-shop που δημιουργήθηκαν.

Συγκεκριμένα, το fake e-shop δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα σε διαθέσιμες γλώσσες από αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά έως και σουηδικά, προσφέροντας εκπτωτικά προϊόντα από Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες premium μάρκες.

Οι καταναλωτές δελεάζονταν από τις χαμηλές τιμές και τώρα οι αγοραστές που εξαπατήθηκαν, λένε ότι δεν έλαβαν ποτέ κανένα προϊόν. Οι απατεώνες προγραμματιστές ξεγελούσαν τους δήθεν πελάτες τους από το 2015, με ένα εκατομμύριο fake παραγγελίες τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο κίνδυνος μάλιστα δεν έχει εκλείψει αφού αν και πολλά από αυτά τα e-shop έχουν «κατέβει», το ένα τρίτο από αυτά δηλαδή περισσότερα από 22.500 εξακολουθούν να λειτουργούν.

Ο Νίκος Βασιλάκος, ειδικός κυβερνοασφάλειας, μίλησε στο LIVE NEWS για τα «μαϊμού» e-shops.

«Με τα στοιχεία αυτά μπορούν να πάρουν ακόμα και δάνειο με το με το όνομά μας καθώς έχουν όλα τα στοιχεία μας, και τραπεζικό φορέα και κάρτα, διευθύνσεις, όλα. Εάν κάποιος πιστεύει πως έχει πέσει θύμα, πρέπει να επικοινωνήσει με την τράπεζά του».