Την Παρασκευή 2 Αυγούστου επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων στην Τ.Κ. Σταυρού του Δήμου Καρδίτσας. Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας ενημέρωσε όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες του Νομού για το κρούσμα.
Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι πρόκειται για ένα μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης, το οποίο προσβάλλει αποκλειστικά πρόβατα και αίγες και απαιτεί την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων. Η νόσος δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Για την αντιμετώπιση της πανώλης εφαρμόζεται το σχέδιο εκτάκτων αναγκών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 7121Β’/18-12-2023). Βάσει αυτού, γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση ορίζονται:
Ζώνη προστασίας, η οποία καλύπτει ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή και περιλαμβάνει τις εξής τοπικές κοινότητες:
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Τ.Κ. Σταυρού, Τ.Κ. Αγίου Θεοδώρου, Τ.Κ. Προδρόμου
Ζώνη επιτήρησης, η οποία καλύπτει ακτίνα δέκα χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τις τοπικές κοινότητες:
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Τ.Κ. Αγιοπηγής, Τ.Κ. Αρτεσιανού, Τ.Κ. Γεωργικού, Τ.Κ. Ζαϊμίου, Τ.Κ. Καλλιφωνίου, Τ.Κ. Καρδίτσας, Τ.Κ. Καρδιτσομαγούλας, Τ.Κ. Κρύας Βρύσης, Τ.Κ. Μελίσσας, Τ.Κ. Μυρίνης, Τ.Κ. Παλαιοκκλησίου, Τ.Κ. Πτελοπούλας, Τ.Κ. Ρούσσου
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ: Τ.Κ. Γοργοβιτών, Τ.Κ. Μακρυχωρίου, Τ.Κ. Μάρκου
ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ: Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής, Τ.Κ. Αμπέλου, Τ.Κ. Καρποχωρίου, Τ.Κ. Ματαράγκας, Τ.Κ. Μοσχοχωρίου, Τ.Κ. Πύργου Κιερίου, Τ.Κ. Σοφάδων
Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαγορεύονται από 29/07 έως και 11/08 όλες οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και των βοοειδών που συνδέονται υγειονομικά με αιγοπρόβατα.
Επιπλέον, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, απαγορεύεται η μετακίνηση όλων των ζώων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τη Στερεά Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου.
Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω στενής επαφής υγιών με άρρωστα ζώα, με εκκρίσεις (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και μέσω μολυσμένων ζωοτροφών, στρωμνής, μηχανημάτων και μέσων μεταφοράς. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άγνωστα κοπάδια, να μη δανείζονται ζώα και εξοπλισμό από άλλες εκτροφές και να αποφεύγουν παράνομες αγοραπωλησίες ζώων. Πρέπει επίσης να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τους χώρους εκτροφής και να ελέγχουν καθημερινά τα ζώα τους.
Οι κτηνοτρόφοι της Π.Ε. Καρδίτσας πρέπει να επικοινωνούν με το Κτηνιατρικό Γραφείο πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων για να εκδοθεί το υγειονομικό πιστοποιητικό. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Κτηνιατρικά Γραφεία Καρδίτσας (24410-23980), Παλαμά (24440-22302), Σοφάδων (24430-22298) και Μουζακίου (24450-41267).
Υπενθυμίζεται ότι μετά το θετικό κρούσμα στη Ροδόπη, εξετάστηκε δείγμα από κτηνοτροφείο στη Δράμα, το οποίο βρέθηκε θετικό. Η μονάδα έχει 360 πρόβατα που θα οδηγηθούν σε σφαγή και υγειονομική ταφή. Η διασπορά προέκυψε από την αγορά πέντε αρσενικών κριαριών από έμπορο-εισαγωγέα. Υπάρχει ανησυχία για τις 640 μονάδες της Δράμας.
Τα εξειδικευμένα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.