Παπαδημούλης: Απογοητευτική η πρόταση της Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025

Την τελευταία του ομιλία στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συζήτηση με θέμα το «Παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2025 από τον Γιοχάνες Χαν, Επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση» πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς στις 15 Ιουλίου ολοκληρώνει τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μιλώντας με την ιδιότητά του Σκιώδους Εισηγητή αλλά και του Συντονιστή στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε, ευχαριστώ και τον Επίτροπο για την παρουσίαση.

Θα ήθελα να εκφράσω, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, την απογοήτευσή μου για την πρόταση που μας παρουσιάζει η Επιτροπή. Στις προτεραιότητες δεν υπάρχει τίποτα για την κοινωνική ατζέντα, για τη μείωση των αυξημένων ανισοτήτων. Δεν υπάρχει τίποτα για την προστασία του περιβάλλοντος…

Και αυτό γιατί πολύ απλά έχετε ετοιμάσει μια πρόταση, η οποία στους τομείς της συνοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών, προβλέπει δραστικές περικοπές.

Αυτό που προτείνετε για το 2025 είναι συνέπεια μιας ανεπαρκούς και κατώτερης από τις προσδοκίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότασης που ήρθε από την Επιτροπή και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε μια διαρκή μείωση του προϋπολογισμού ως ποσοστό του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αλλά και σε πραγματικές αξίες, αν πάρουμε υπόψη μας τον πληθωρισμό, την ίδια περίοδο που προστίθενται στόχοι και καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή να κάνουμε περισσότερα πράγματα με λιγότερα λεφτά. Αυτό σημαίνει περικοπές – και λόγω των πολιτικών συσχετισμών που πάνε ολοένα και πιο δεξιά είμαστε τώρα στον αστερισμό του συνοικεσίου Φον Ντερ Λάιεν – Μελόνι, περικόπτονται το περιβάλλον, η κοινωνική ατζέντα και ενισχύονται άλλα πράγματα. Τα βλέπουμε και εδώ…

Δεν θέλω να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, γιατί είναι η καινούργια σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα και σέβομαι τις πραγματικότητες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους για τη συνεργασία – μετά από τρεις θητείες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως έχω αποφασίσει εδώ και χρόνια, δεν ήμουν υποψήφιος για την επόμενη θητεία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια εργαστήκαμε εντατικά εδώ, παρά τις διαφορές μας και πολλές φορές πετύχαμε προωθητικές συνθέσεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους, τον Πρόεδρο, τη Γραμματεία, τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών ομάδων, και να ευχηθώ ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και δεν το πολυπιστεύω για να είμαι ειλικρινής, θα καταφέρει περισσότερα και καλύτερα πράγματα στη νέα του θητεία.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Δείτε την ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024