Παπαδημούλης: Έχει τεράστια σημασία να βγούμε όσο γίνεται πιο δυνατοί από την κάλπη της Κυριακής

Συνέντευξη στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” και στους δημοσιογράφους Σπύρο Ραπανάκη και Γιάννη Σμυρλάκη, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στο διακύβευμα των επαναληπτικών εθνικών εκλογών της Κυριακής 25 Ιουνίου, αλλά και στο European Freedom Media Act (EMFA), την Ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, για τη διασφάλιση της ελευθερίας, της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε στα εξής:

«Υπό την πίεση του Ευρωκοινοβουλίου και των Ενώσεων των δημοσιογράφων, παρουσιάστηκε μια πρόταση από την Κομισιόν, το European Freedom Media Act, την οποία το Συμβούλιο – οι κυβερνήσεις δηλαδή, με ενεργή συμμετοχή της κυβέρνησης Μακρόν και του Μητσοτάκη μεταξύ άλλων, επιδιώκει να τη χειροτερέψει. Και αντί να προστατεύει την ελευθερία του Τύπου, οι τροπολογίες που ζητούν οι κυβερνήσεις και οι οποίες πέρασαν σε επίπεδο πρέσβεων, ως αίτημα του Συμβουλίου, πλήττουν την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων.

Η ζημιά και ο κίνδυνος, προέρχεται από τις κυβερνήσεις, αλλά το θέμα δεν έχει τελειώσει. Διότι για να γίνει αυτό ευρωπαϊκός νόμος, πρέπει να συμφωνήσει το Ευρωκοινοβούλιο και εργαζόμαστε, σε συνεργασία και με τις δημοσιογραφικές ενώσεις και με την κοινωνία των πολιτών και τις οργανώσεις που υπερασπίζονται την Ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου, για να υπάρξει μια πλειοψηφία έτσι ώστε να μην ορμπανοποιηθεί και μητσοτακοποιηθεί ολόκληρη η Ευρώπη. Δεν έχει τελειώσει το θέμα και το λέω για να μη δημιουργείται ένα αίσθημα ηττοπάθειας. Απλώς, φαίνεται, ότι το παράδειγμα Όρμπαν, οι κοινωνίες τύπου Όργουελ όπου στο όνομα της εθνικής ασφάλειας ξεχειλώνονται τα όρια για να μπαίνει εμπόδια στην Ελευθερία του Τύπου είναι κάτι που κερδίζει έδαφος γιατί οι δεξιές και ακροδεξιές αυταρχικές απόψεις κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη.

Είναι ένα θέμα για το οποίο θα γίνει μάχη και δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο αυτές οι άθλιες τροποποιήσεις να περάσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία μια έκθεση κόλαφο για τις παρακολουθήσεις του Predator στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Βέβαια, η είδηση αυτή δεν έπαιξε πουθενά, διότι η αρχισυνταξία του μεγάρου Μαξίμου την έπνιξε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα –τα οποία αντιπροσωπεύουν το 90% των ΜΜΕ. Έγινε πριν λίγες μέρες, στην καρδιά της δεύτερης προεκλογικής περιόδου και δεν την πήραν χαμπάρι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Είναι οργουελιανά τα φαινόμενα…

Και για να καταλάβετε και τους συσχετισμούς των δυνάμεων, αυτό ακριβώς που το Ευρωκοινοβούλιο καταγγέλλει, είναι κάτι με το οποίο το Συμβούλιο δεν έχει ασχοληθεί, διότι εκεί έχουμε καταστάσεις συνενοχής, του τύπου “μη σκαλίζεις τα δικά μου να μην σκαλίζω τα δικά σου”, ενώ από την Κομισιόν έχουμε κάποιες δειλές κριτικές από Επιτρόπους όπως η κα Βέρα Γιούροβα, αλλά σιωπή από την κα Φον Ντερ Λάιεν, τη δεξιά Γερμανίδα Πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία κάνει αβάντες στον ομογάλακτό της πολιτικά Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τρεις μέρες πριν τις εκλογές, έχει τεράστια σημασία να βγούμε όσο το δυνατόν πιο δυνατοί από την κάλπη της Κυριακής, παρ’ όλες τις μεγάλες δυσκολίες που όλοι ξέρουμε, για να μην έχουμε μια εφιαλτική, πολύ χειρότερη δεύτερη 4ετία Μητσοτάκη, με περισσότερες ανισότητες, περισσότερη διαφθορά και πελατειακό κράτος, περισσότερο αυταρχισμό και λιγότερο κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη: