Παπαδημούλης: Είναι θετικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Flash TV της Δυτικής Μακεδονίας και τον δημοσιογράφο Θεόδωρο Καρυπίδη για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Η Νέα Αριστερά θα επιδιώξει πρωτοβουλίες για το διάλογο και τη συμπόρευση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων γύρω από συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα, με στόχο να είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας για μια όχι απλώς καλή καταγραφή στις ευρωεκλογές, που είναι ένας πρώτος σταθμός, αλλά για μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, η οποία θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εθνικές εκλογές», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά δήλωσε τα εξής:

«Είναι θετικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας. Γιατί οι εντάσεις είναι επιζήμιες και κοστίζουν. Κοστίζουν όχι μόνο στην οικονομία, όχι μόνο προκαλούν ανασφάλεια, αλλά κοστίζουν και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς. Πάντως, και μετά τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν νομίζω ότι κάθε συνετός άνθρωπος, συνυπολογίζοντας και την παραδοσιακή δυσπιστία ανάμεσα στα δύο κράτη και παρελθοντικές δηλώσεις του Ερντογάν, δικαιούται να είναι επιφυλακτικός.

Η θέση μας είναι «ναι» στην προοπτική της Χάγης. Όπως έλεγε η πάγια εθνική γραμμή από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Για το θέμα που υπάρχει ανοικτό και που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, είναι σαφές ότι η Ελλάδα -και νομίζω ότι σε αυτό υπάρχει μια ευρύτατη συναίνεση διακομματικά- έχει κάποιες κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν πρέπει να αποστεί».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπενθύμισε, πάντως, πως «όταν κάποια στιγμή πριν λίγα χρόνια ο Ερντογάν, πάλι στην Αθήνα, είπε πράγματα πέραν των συμφωνημένων, είχε μια ηχηρή, ισχυρή, καθαρή απάντηση με βάση τις εθνικές μας θέσεις από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο νομίζω ότι δεν είμαι μόνο εγώ υπερήφανος, αλλά και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων».

Ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ υπογράμμισε: «Το στοίχημα για την Ελλάδα και την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση είναι να μετατρέπει το… ελληνοτουρκικό -τις δικές μας κόκκινες γραμμές και επιδιώξεις δηλαδή- σε κομμάτι της ευρωτουρκικής ατζέντας. Πρέπει να καταφέρει η Ελλάδα με συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη, καθώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρω-τουρκικά σύνορα, να κάνει τις δικές της επιδιώξεις «γραμμή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία καίγεται για δύο πράγματα. Για τη βίζα στους Τούρκους πολίτες, όχι μόνο σε κάποια ελληνικά νησιά αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καίγεται και για την ανανέωση αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Εκεί εμείς πρέπει να βάλουμε ως προϋποθέσεις αυτά που αποτελούν την πάγια εθνική γραμμή και αφορούν στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως έλεγε και ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας. Προτιμούμε το διάλογο από τον πόλεμο, αλλά κατά τον διάλογο υπερασπιζόμαστε την εθνική μας γραμμή και τις πάγιες επιδιώξεις μας, γύρω από τις οποίες έχω την εκτίμηση ότι υπάρχει μια ευρύτατη συναίνεση από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος».

Στη συνέχεια σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι «πριν λίγο καιρό ο Αντώνης Σαμαράς δημοσίως είχε πει «όχι διάλογος με την Τουρκία, να μην έρθει ο Ερντογάν εδώ», κάτι που είναι αντίθετο «με την πάγια εθνική γραμμή που είχε χαράξει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». Σε αυτό, όπως είπε, αντιπαραβάλει τη στάση της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει η Ευρώπη την επίσκεψη Ερντογάν, ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ πιο αυστηρό απέναντι στον Ερντογάν και στα θέματα της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου, στο κουρδικό, αλλά και στα θέματα της επιθετικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο». Επιπλέον, «έχει ζητήσει κυρώσεις, έχει ζητήσει εμπάργκο όπλων και πωλήσεις όπλων στην Τουρκία». Αντίθετα «στην Επιτροπή και ακόμη χειρότερα στο Συμβούλιο που είναι οι κυβερνήσεις εκεί, κυνικά οικονομικά συμφέροντα και γεωπολιτικές σκοπιμότητες παραμερίζουν τις αξίες της δημοκρατίας, τις αρχές του κράτους δικαίου, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας».

Συγκεκριμένα για τις προσφυγικές ροές δήλωσε: «Ο Ερντογάν παίζει ανάλογα με τις σκοπιμότητες της περιόδου και με τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα, επειδή έχει ζόρια με την οικονομία του και έχει και αυτός ανάγκη για ήρεμα νερά. Έχουν μειωθεί πολύ οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ενώ στο παρελθόν άνοιγε αυτή τη στρόφιγγα για να εκβιάσει και να πιέσει».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθύμισε πως «κάποια στιγμή ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε συναντηθεί στην Ελβετία με τον Οζάλ, και είχε πει τότε ότι «συμφωνήσαμε να βάλουμε το κυπριακό στο ράφι» και στη συνέχεια αναγνώρισε ο ίδιος προς τιμήν του ότι ήταν σοβαρό λάθος. Το Κυπριακό πρέπει να είναι με τη σημαντικότητά του και τη διακριτότητα του πάντα στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Και εκεί νομίζω ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει και περισσότερα πράγματα για να ξαναζεστάνει τη στάση και του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ μιας νέας κινητικότητας για λύση. Σε αντίθεση με την επιδίωξη Ερντογάν που είναι η λύση των δύο κρατών, που είναι εντελώς αντίθετη με όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που μιλούν για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Στη συνέχεια της συζήτησης και ερωτηθείς σχετικά, ο Δημ. Παπαδημούλης επιβεβαίωσε εκ νέου: «Δεν έχω σκοπό να διεκδικήσω άλλα αιρετά αξιώματα, ούτε στη Βουλή, ούτε στην νέα προσπάθεια με την Νέα Αριστερά. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες αξίες, μακριά από αξιώματα, είτε στη Βουλή, είτε στην Ευρωβουλή, είτε κομματικά, ως απλός υποστηρικτής».

Για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε: «Οι διασπάσεις δεν είναι καλό πράγμα γενικά. Τώρα στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι την πρώτη ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη την έχει η νέα ηγεσία και η νέα ηγετική ομάδα που εξώθησε προς τη διάσπαση, εξώθησε προς το διαζύγιο, με οξείς χαρακτηρισμούς, όπως «αποστάτες, διασπαστές, πέμπτη φάλαγγα». Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν 15 χρόνια ηγέτης αυτού του χώρου και ποτέ δεν είπε κανέναν «πέμπτη φάλαγγα».

Καταλαβαίνετε ότι κάποιοι άνθρωποι που είμαστε συνιδρυτές αυτού του χώρου, αλλά και ο ανθός του υπουργικού συμβουλίου που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε -όπως ο Χαρίτσης, η Αχτσιόγλου, ο Ηλιόπουλος- δεν είμαστε ούτε περαστικοί, ούτε τυχαίοι. Χτίσαμε πετραδάκι πετραδάκι αυτό το χώρο. Ορισμένες φορές από μία οδυνηρή συμβίωση ίσως είναι καλύτερο ένα συναινετικό διαζύγιο.

Επιμένω στο ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Για τη νέα Αριστερά -και ελπίζω στην πράξη και για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, με την ηγεσία του κυρίου Κασσελάκη- να είναι προτεραιότητα απόλυτη το μέτωπο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Όπως τόνισε, «η Νέα Αριστερά θα επιδιώξει πρωτοβουλίες για το διάλογο και τη συμπόρευση των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων γύρω από συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα, με στόχο να είναι πρωταγωνιστικός παράγοντας για μια όχι απλώς καλή καταγραφή στις ευρωεκλογές, που είναι ένας πρώτος σταθμός, αλλά για μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, η οποία θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εθνικές εκλογές».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε πως «στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο υπάρχει ένα κενό αντιπολίτευσης ενώ έχουμε μια ανεξέλεγκτη, πανίσχυρη κυβέρνηση της δεξιάς που κάνει όργια σε διάφορους τομείς, σε διάφορους τομείς, ευνοώντας ισχυρούς φίλους της, οξύνοντας τις ανισότητες, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την ακρίβεια, αφήνοντας οξύτατα φαινόμενα φοροδιαφυγής».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της φοροδιαφυγής, ενισχύοντας πελατειακά δίκτυα, με μπόλικη διαφθορά, φαινόμενα παραβίασης της δημοκρατίας, ενίσχυσης της εξάρτησης της δικαιοσύνης από την πολιτική κυβερνητική ηγεσία», είπε και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τη δύναμη να είναι ο ισχυρός παράγοντας αντιπολίτευσης και ανατροπής αυτού του πολιτικού σκηνικού. Εγώ πιστεύω ότι αυτή η νέα τολμηρή προσπάθεια με τη Νέα Αριστερά θα ταράξει τα νερά, θα έχει ανοδική πορεία. Θέλω βέβαια να πιστεύω ότι στο δόγμα η ισχύς εν τη ενώσει, αλλά προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες πάνω σε σαφές πρόγραμμα. Να ξέρει ο κόσμος και να πιστεύει ότι αν λέμε κάτι το εννοούμε και θα το κάνουμε. Εξάλλου, αν κάτι οδήγησε στο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με οδυνηρό τρόπο, παρ’ ότι με τον Τσίπρα επικεφαλής, ήταν ένα σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, καθώς στο όνομα της… διεύρυνσης κυνηγούσε να βάλει στη μαρκίζα τον Αντώναρο και θεωρούσε βαρίδι τον Βούτση. Αυτά δεν αρέσουν στον κόσμο τον προοδευτικό και τον αριστερό».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Eμπρηστική επίθεση σε όχημα Tesla σταθμευμένο στα Εξάρχεια
Ιανουάριος 11, 2025
Παρίσταναν υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για να μπουν σε σπίτια και τα ξάφριζαν
Ιανουάριος 11, 2025
Πώς δρούσε το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες – Ο «Κρητικός», ο «θείος» και η «αστυνομικός της χρονιάς»
Ιανουάριος 11, 2025
Έστειλε στο νοσοκομείο 80χρονο μετά από καυγά για λίγα λεμόνια
Ιανουάριος 11, 2025
«Το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχει γρίπη» – Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί ο HMPV
Ιανουάριος 11, 2025
Τουλάχιστον τρεις τραυματίες σε ρωσική περιφέρεια από ουκρανικά drones – Η Ρωσία εξαπέλυσε 74 drones τη νύχτα, υποστηρίζει το Κίεβο
Ιανουάριος 11, 2025
Λάρισα: «Ο 39χρονος Βασίλης επέλεξε να εξαφανιστεί» εκτιμά ο Καλλιακμάνης
Ιανουάριος 11, 2025
Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με νεκρό τον 22χρονο Παναγιώτη – Τα δύο ΙΧ βρέθηκαν σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους
Ιανουάριος 11, 2025
Νεκρός μέσα σε νταλίκα βρέθηκε αλλοδαπός στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λάρισας
Ιανουάριος 11, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ραγδαίες εξελίξεις – Ο κρυφός «άσσος» του Ανθρωποκτονιών για 4 θανάτους
Ιανουάριος 11, 2025