Παπαδημούλης: «Ένα υπουργείο σκοπεύει να δώσει το σκανδαλωδώς υπέρογκο ποσό των 17,6 εκατ. ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες»

«Ένα μόνο υπουργείο της Ελληνικής Κυβέρνησης, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σκοπεύει να δώσει το σκανδαλωδώς υπέρογκο ποσό των 17,6 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, σε τρία χρόνια, για συμβουλευτικές υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και Προϋπολογισμού στη συζήτηση με θέμα: «Ανταλλαγή απόψεων με την Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπο αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, σχετικά με την υλοποίηση του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης».

Απευθυνόμενος προς την Επίτροπο Φερέιρα εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON, καθώς και ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (ΤheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.

Καλωσορίζω την Επίτροπο Ελίζα Φερέιρα με χαρά. Πρώην συνάδελφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η παρουσία της εδώ είναι πάντα χρήσιμη όπως και οι απαντήσεις που μας δίνει. Το TSI είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αγαπητή Επίτροπε, αυτό το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης. Και αναρωτιέμαι – γιατί στην Ελλάδα, αυτές τις ώρες, έχει σκανδαλιστεί η κοινή γνώμη από μια ανακοίνωση: Ένα μόνο υπουργείο της Ελληνικής Κυβέρνησης, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σκοπεύει να δώσει 17.6 εκατομμύρια ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ένα ποσό σκανδαλωδώς υπέρογκο. Ένα μόνο υπουργείο, για λιγότερο από τρία χρόνια, για αμοιβές συμβουλευτικώς υπηρεσιών 17.6 εκατομμύρια συν ΦΠΑ!

Το ερώτημα μου είναι: Απευθύνθηκαν σε σας, στο TSI, για να πάρουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια;

Και δεύτερον: Σκοπεύετε να ελέγξετε αυτή τη διαδικασία και την επικείμενη υπογραφή σύμβασης; Γιατί δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες, στις 25 Νοεμβρίου.

Γιατί νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πηγαίνουν για το καλό της οικονομίας, των περιφερειών και της οικονομίας, και όχι στις τσέπες επιτήδειων».

H Επίτροπος Φερέιρα απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Ευχαριστώ Δημήτρη! (στα ελληνικά) Δεν θα συνεχίσω στα ελληνικά, όμως. Όσον αφορά το ζήτημα το οποίο ανέφερες, αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Η Ελλάδα έχει ζητήσει υποστήριξη σε διάφορους τομείς. Ένας εξ αυτών είναι η εφαρμογή τoυ Σχεδίου ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP), Επίσης σε σχέση με το green budget είναι πάρα πολύ ενεργή η Ελλάδα όσον αφορά το θέμα αυτό. Δεν ξέρω αν αυτά τα 17.6 εκατομμύρια προέρχονται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, δεν έχω λεπτομέρειες. Θα το ελέγξω. Πάντως η Ελλάδα γνωρίζει ότι μπορούμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη.

Όσον αφορά τη συμβουλευτική μας για την ενέργεια, εμείς συνήθως χρησιμοποιούμε την IEA (International Energy Agency), δηλαδή μια δημόσια δομή».

-Ad-