Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικής & Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση με θέμα «Κοινός οικονομικός διάλογος των επιτροπών ECON-EMPL και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη φθινοπωρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022».
Την Κομισιόν εκπροσώπησαν ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, ο Επίτροπος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ.
Διάλογος με τους Επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι στο ΕΚ (ΒΙΝΤΕΟ): «Η Ελλάδα έχει χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ και μεγάλες δημoσιονομικές ανισορροπίες. Μελετώντας τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, επιμένετε στην ενιαία προσέγγιση για όλους;»https://t.co/uQXjhom1FP pic.twitter.com/8p6Sx8L6Jf
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) January 26, 2022
Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Επιτροπής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.
Με δεδομένη την ολοφάνερη αλήθεια ότι η αρνητική επίδραση λόγω της διάρκειας και της αντοχής της πανδημίας επιδρά αρνητικά στην πορεία της οικονομίας αλλά και μεγαλώνει τις ανισότητες, κοινωνικές και περιφερειακές, αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε καθυστέρηση στους κανόνες που θα καταλήξετε για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και είναι πιθανό μέχρι το τέλος του 2022, να μην έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες έτσι ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες. Το ερώτημα είναι: Εξετάζετε, αν συμβεί αυτό, μια «λύση γέφυρα» για το 2023; Και αν ναι, πότε θα παρουσιάσετε προτάσεις για αυτά τα θέματα; Γιατί η καθυστέρηση και οι εσωτερικές διαφωνίες είναι ολοφάνερες.
Το δεύτερο και συναφές: Χρειάζεται να γίνουν σημαντικές επενδύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Και για την κλιματική και την ψηφιακή μετάβαση και για την ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας Υγείας. Εξετάζετε μέσα στο πακέτο των αλλαγών τον ‘χρυσό κανόνα΄ για τις δημόσιες επενδύσεις; Για κάποιες από αυτές τις επενδύσεις να προβλέπεται εξαίρεση από την μέτρηση και τον υπολογισμό του ελλείμματος;
Και τρίτον, μελετώντας τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, επιμένετε στην ενιαία προσέγγιση για όλους (‘One Size fits all’); Με δεδομένο για παράδειγμα, ότι η πατρίδα μου η Ελλάδα έχει ένα χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ και μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες, που κι εσείς σημειώσατε. Εξετάζετε τη δυνατότητα τέτοιων προσαρμογών με ειδικές συμβάσεις ανά χώρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος;
Σας ευχαριστώ».
Απαντώντας ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Σχετικά με την ερώτηση για την ενιαία για όλους προσέγγιση (‘One Size fits all’), και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρέος που αποκλίνει μεταξύ των κρατών μελών, πράγματι είναι ένα θέμα που αξιολογούμε. Και αυτός είναι ένας από τους τομείς που σκοπεύουμε να προτείνουμε και να απομακρυνθούμε κατά μία έννοια από τον επονομαζόμενο κανόνα 1 προς 20 για την ετήσια μείωση του χρέους, που μας επιβάλλει σε γενικές γραμμές το ίδιο επίπεδο μείωσης του χρέους. Και να τον αντικαταστήσουμε με κάτι πιο προσαρμοσμένο και πιο ρεαλιστικό όσον αφορά τη μείωση του χρέους, που δεν θα υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας και που δεν θα ‘χρησιμοποιεί χώρο’ από την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος αυτής της αναθεώρησης».
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Π. Τζεντιλόνι ανέφερε:
«Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι καμία λιτότητα δεν θα επιστρέψει. Δεν είναι αυτή η πολιτική που προτείνουμε. Αλλά φυσικά το γεγονός ότι δεν επιστρέφουμε στις επιλογές που κάναμε σε προηγούμενες κρίσεις με όχι εξαιρετικό αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι δεν παίρνουμε σοβαρά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αλλά αυτό, νομίζω, δεν θα είναι στον πυρήνα των συγκεκριμένων συστάσεων ανά χώρα. Θα εξετάσουμε διαφορετικά τα κράτη μέλη και τις διάφορες καταστάσεις – και όχι στο πλαίσιο της επιστροφής στη λιτότητα.
Δεν θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε ο Valdis, αλλά, εργαζόμαστε πάνω σε μια πρόταση σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Νομίζω ότι η Επιτροπή θα είναι έτοιμη για αυτήν την πρόταση ίσως στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού. Και υπολογίζουμε στην υποστήριξη και τη δέσμευση όλων των κρατών μελών να καταλήξουν σε συμφωνία – αν δεν είμαστε εγκαίρως, θα δώσουμε την πρότασή μας πολύ πριν από το 2023».
Δείτε το βίντεο με τον διάλογο: