Παπαδημούλης: «Η Ελλάδα να μην κινδυνεύσει από νέο γύρο λιτότητας και νέα κρίση χρέους»

Παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, η Ετήσια Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την ΕΚΤ για το 2021, που προετοίμασε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κατά την εισήγησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ζητάμε από την ΕΚΤ να παράσχει ειδικές συστάσεις έτσι ώστε τα ελληνικά ομόλογα να παραμείνουν επιλέξιμα και η ανάκαμψη στην Ελλάδα να μην κινδυνεύσει από νέο γύρο λιτότητας και νέα κρίση χρέους».

Μετά την εισήγηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το βήμα του ομιλητή, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε την Έκθεση που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μερους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ξεκίνησε την αγόρευσή του, λέγοντας τα εξής:
«Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε σήμερα την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ, βασιζόμενοι στη δική σας Έκθεση, και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή, τον κ. Παπαδημούλη και τα μέλη της Επιτροπής ECON. Η Κομισιόν, συμφωνεί με τη γενική τάση που καταγράφεται στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί Ευρωβουλευτές εκφράστηκαν ιδιαίτερα θετικά για την Έκθεση, μεταξύ των οποίων, ο Γιώργος Κύρτσος, Σκιώδης εισηγητής στην έκθεση εκ μέρους του ΕΛΚ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
«Προφανώς στηρίζω την πρόταση Παπαδημούλη για μια ειδική, θα έλεγα, μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων. (…) Θέλω να τον ευχαριστήσω για την πολύ καλή δουλειά που έκανε. Συντόνισε όλες τις πολιτικές δυνάμεις με δημιουργικό τρόπο, για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μαυρίδης, Σκιώδης εισηγητής εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, ανέφερε: «Θα ήθελα να τονίσω την εξαίρετη δουλειά του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κατέληξε σε μια ισορροπημένη Έκθεση. Θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων μας, ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας, όπως καταλήξαμε σε αυτό το κείμενο, να το στηρίξουμε και στην Ολομέλεια».

Ακολουθούν πλήρεις, η εισηγητική ομιλία και η δευτερολογία του Δημήτρη Παπαδημούλη

  • Πρωτολογία

«Κα Λαγκάρντ,
Επίτροπε Τζεντιλόνι,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η στιγμή που συζητούμε σήμερα αυτή την έκθεση. Γιατί η διαμόρφωσή της συμπίπτει με 3 σημαντικές παραμέτρους:

Η πρώτη είναι, η θετική την πολιτική της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.
Το δεύτερο γεγονός είναι η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ μετά από 18 ολόκληρα χρόνια.
Και το τρίτο είναι αυτό που μόλις σημειώσατε, η επέτειος των 20 χρόνων από τη δημιουργία του ευρώ.

Η έκθεση καταγράφει ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ένα σημαντικό βήμα με θετικό αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ. Η εισαγωγή του PEPP, η αύξηση του όγκου των αγορών, η αυξημένη ευελιξία στην αγορά ομολόγων και η χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, η πολιτική των βασικών επιτοκίων, συνέβαλαν στην οικονομική ανάκαμψη, στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, παρότι αυτή η ανάκαμψη ήταν άνιση και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλωσε τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Και γι’ αυτό στην Έκθεσή μας, θεωρούμε πως η υποστηρικτική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει για όσο διάστημα χρειάζεται, για την ενίσχυση της ανάκαμψης και για την ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό, θα θελα να ευχαριστήσω τους σκιώδεις εισηγητές, τους συνεργάτες μας, τη Γραμματεία της ΕCON, για τη συνεργασία τους στη διάρκεια αυτών των επίπονων διαπραγματεύσεων. Και να σημειώσω με ικανοποίηση ότι η έκθεση που συζητούμε σήμερα, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή ECON, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των τελευταίων ετών – 49 υπέρ, 8 κατά και 1 αποχή. Και θα θελα να εκφράσω και την αισιοδοξία μου ότι και η Ολομέλεια, θα στηρίξει με την ίδια ευρύτητα και πλειοψηφία το κείμενο της Έκθεσης, όπως ψηφίστηκε και στην Επιτροπή.

Στο χρόνο που μου απομένει, θα ήθελα να σημειώσω ορισμένα πράγματα και να υπογραμμίσω και ένα θέμα που αφορά την πατρίδα μου, την Ελλάδα. Η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP αποτέλεσε και αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα. Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό το ζήτημα ότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα (PSPP), παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Με την Έκθεσή μας, ζητούμε με ευρύτατη πλειοψηφία από την ΕΚΤ, να επανεξετάσει, όσο διαρκεί ο χρονικός ορίζοντας των σχετικών ευέλικτων επανεπενδύσεων, αυτά που πρέπει να γίνουν και να παράσχει ειδικές συστάσεις. Έτσι ώστε τα ελληνικά ομόλογα να παραμείνουν επιλέξιμα και η ανάκαμψη στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, να μην κινδυνεύσει από ένα νέο γύρο λιτότητας και μια νέα κρίση χρέους.

Τελειώνοντας, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν χωρίς υποχωρήσεις, τα θετικά βήματα και στη δράση της ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Κι επίσης, να απαγκιστρωθούμε από δογματικές προκαταλήψεις στον τρόπο προσέγγισης της αρχής ουδετερότητας της αγοράς. Ήδη η ΕΚΤ έχει παρεκκλίνει σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, από αυτή την αρχή. Πρέπει να συνεχίσουμε, με πραγματισμό και ρεαλισμό.

Και τέλος, νομίζω ότι είναι σημαντικό να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση – που πάσχει σε πολλές χώρες, να ολοκληρωθεί επιτέλους, κε Τζεντιλόνι, κα Λαγκάρντ και κύριοι του Συμβουλίου που απουσιάζετετο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, διότι χωρίς των 3ο πυλώνα, δεν υπάρχει τραπεζική ένωση, και να κάνετε περισσότερα βήματα στον τομέα της διαφάνειας, της επικοινωνίας με τους πολίτες, και στην ισότητα των φύλων μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σας ευχαριστώ πολύ».

 

  • Δευτερολογία:

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε. Κα Λαγκάρντ, σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας καθώς και για τα θετικά σχόλια που κάνατε για την Έκθεση που έχουμε ετοιμάσει στην Επιτροπή ΕCΟΝ.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εσάς κε Επίτροπε, όπως και τους συναδέλφους μου, γιατί όλες οι τοποθετήσεις, ακόμη κι αυτές που άσκησαν κριτική στην Έκθεση, έδειξαν ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON), πετύχαμε, σε πολύ μεγάλο βαθμό κάτι που περιγράφεται με μια λέξη που έχει ελληνική ρίζα: σύνθεση. Σύνθεση απόψεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παίξει ακόμη πιο ενεργό ρόλο, γιατί αυτό που διαπιστώνουμε σήμερα, είναι η ανάγκη συντονισμού της νομισματικής με τη δημοσιονομική πολιτική. Με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία και το σημαντικό ρόλο της ΕΚΤ.

Από τη συζήτηση -και η Έκθεσή μας το υπογραμμίζει, προκύπτει η ανάγκη να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Να μην σκοτώσουμε τη βιώσιμη ανάκαμψη. Να μην υπονομεύσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει όλοι μαζί με τη δημιουργία και την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είναι φανερό ότι όλοι ανησυχούμε για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και τις συνέπειές τους, κυρίως στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Αλλά μια βιαστική και γρήγορη άνοδος των επιτοκίων, δεν θα χαμηλώσει τις τιμές των καυσίμων. Αντίθετα, μπορεί να δυσκολέψει και να υπονομεύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανθεκτικότητα και τη σταθεροποίηση των τιμών – που απαιτεί μια συνολική προσέγγιση.

Χαιρετίζω στο πλαίσιο αυτών των σκέψεων, την πρόταση της ΕΚΤ για τη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας. Και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, χωρίς καθυστερήσεις, η Κομισιόν, να δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για την αλλαγή του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, όσο διαρκεί η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας. Η καθυστέρηση, δεν βοηθά.

Και μια τελευταία φράση: Νομίζω ότι είναι θετικό ότι πρασινίζει η νομισματική πολιτική. Και σε αυτά τα βήματα , κα Λαγκάρντ, να θεωρείτε δεδομένη την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σας ευχαριστώ».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Αύξηση 81% στις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού το 2024
Ιανουάριος 13, 2025
Χρίστος Δήμας: Σε επίπεδο ιστορικού χαμηλού οι ρυθμίσεις εξωδικαστικού μηχανισμού
Ιανουάριος 13, 2025
Μαρκ Ρούτε: Όχι σε «φραγμούς» σε εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας εκτός ΕΕ
Ιανουάριος 13, 2025
Δεκάδες νεκροί από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα το τελευταίο 24ωρο
Ιανουάριος 13, 2025
Ο κυκλώνας Ντικελέντι σαρώνει την Μοζαμβίκη
Ιανουάριος 13, 2025
Καρέ – καρέ η δράση του κυκλώματος προστασίας οίκων ανοχής
Ιανουάριος 13, 2025
Tσιάρας: Επτά μέτρα στήριξης σε αγρότες και κτηνοτρόφους
Ιανουάριος 13, 2025
Με τον υπουργό Διασποράς της Σερβίας συναντήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ιανουάριος 13, 2025
ΟΦΗ – Λεβαδειακός 0-0: Χωρίς τέρματα το ματς στην Κρήτη
Ιανουάριος 13, 2025
Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία
Ιανουάριος 13, 2025