Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί και να φύγει το συντομότερο

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η εφημερίδα «Αυγή».

Απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και στο πακέτο των εξαγγελιών του, το οποίο «είναι κοστολογημένο, κοινωνικά αναγκαίο και δημοσιονομικά εφικτό». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εντοπίζει και τη διαφορά μεταξύ των εξαγγελιών Τσίπρα και του Μητσοτάκη αναφορικά με τα κοινωνικά στρώματα που ωφελούνται: «Για τους λίγους και τους ισχυρούς δουλεύει ο Μητσοτάκης – Για μια δικαιότερη κατανομή του μερίσματος ανάπτυξης προς όφελος των χαμηλότερων και των πραγματικά μεσαίων στρωμάτων ο Τσίπρας».

Στον απόηχο της ΔΕΘ που κατά τον Δημήτρη Παπαδημούλη «ξεκίνησε μια παρατεταμένη και άκρως πολωτική προεκλογική περίοδο άγνωστης διάρκειας», ο Δημητρης Παπαδημούλης τονίζει ότι «η κυβέρνηση της Δεξιάς πρέπει να ηττηθεί στις κάλπες και να φύγει το συντομότερο» και ότι για να επιτευχθεί αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται ριζική ανασύνταξη μέσα από ένα δημοκρατικό, ενωτικό Συνέδριο, το συντομότερο δυνατόν» και «εκλεγμένη ολιγομελή ηγετική ομάδα, με ισχυρή παρουσία της νεότερης γενιάς, που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, με ενίσχυση των συλλογικών δημοκρατικών λειτουργιών και με σύνθεση απόψεων, θα ενώσουν και θα μεγαλώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Και καταλήγει ο ευρωβουλευτής: «Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από εμάς πολιτική-προγραμματική αντεπίθεση. Για να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο, χρειαζόμαστε ισχυρό κόμμα, συλλογικότητα, συνοχή, σοβαρότητα και αποφυγή των αυτογκόλ».

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη στην «Αυγή»:

Πώς κρίνετε την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ και το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγγειλε;

«Το πακέτο των εξαγγελιών του Τσίπρα στην ΔΕΘ είναι κοστολογημένο, κοινωνικά αναγκαίο και δημοσιονομικά εφικτό. Η διαφορά μεταξύ των εξαγγελιών Τσίπρα και του Μητσοτάκη είναι τα κοινωνικά στρώματα που ωφελούνται: Για τους λίγους και τους ισχυρούς δουλεύει ο Μητσοτάκης – Για μια δικαιότερη κατανομή του μερίσματος ανάπτυξης προς όφελος των χαμηλότερων και των πραγματικά μεσαίων στρωμάτων ο Τσίπρας και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αίσθησή μου, όχι μόνο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από ένα ευρύτερο κοινό, είναι ότι ο Τσίπρας κέρδισε πόντους έναντι του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Όμως, δεν φτάνει μόνο ο Τσίπρας και η παρουσία στην ΔΕΘ. Χρειαζόμαστε ισχυρό κόμμα, συλλογικότητα, συνοχή, σοβαρότητα, αποφυγή των αυτογκόλ και ένα εύληπτο, επεξεργασμένο και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας, με το οποίο να μιλήσουμε με την κοινωνία και να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο.

Διεκδικούμε νίκη και πρωτιά στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Οφείλουμε να διδασκόμαστε και από τα λάθη μας. Αλλά οφείλουμε και να θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια Ελλάδα μέσα στα μνημόνια και την έβγαλε, μείωσε την ανεργία από το 27% στο 17%, επέστρεψε την χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, στήριξε τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, και άφησε και ένα μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ με το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνει σήμερα τον άνετο.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις σημερινές, κρίσιμες εκλογές στην Γερμανία;

Φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ στην Καγκελαρία, είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, ο ακριβής συσχετισμός δυνάμεων όμως παραμένει ανοιχτός καθώς υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι. Για τις μετεκλογικές συμμαχίες, υπάρχει ακόμη πλήρης ασάφεια. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Βερολίνο, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο αν, πώς και πόσο θα αλλάξουν οι κανόνες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας για τα ελλείμματα και το χρέος, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή έως το τέλος του 2022 και αφορά άμεσα και την υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Στην Γερμανία, το σενάριο μιας μετεκλογικής συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς, είναι πολύ ωραίο για να γίνει αληθινό και έχει, ρεαλιστικά μιλώντας, πολύ μικρές πιθανότητες. Ωστόσο και μόνο το ότι συζητείται πλέον στην Γερμανία, είναι πολύ σημαντικό.

Η μετά-Μέρκελ εποχή και η αλλαγή φρουράς στην Καγκελαρία, θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πώς βλέπετε την αντίδραση της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα της κρίσης στο Αφγανιστάν;

Η εύκολη επικράτηση των Ταλιμπάν, 20 χρόνια μετά την εισβολή του 2001, αποτελεί μια ιστορική αποτυχία των ΗΠΑ και της Δύσης. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν πάνω από 1 τρισ. δολάρια για να οικοδομήσουν ένα ελεγχόμενο από αυτούς κράτος ανδρείκελων στο Αφγανιστάν. Και αυτό κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος βουτηγμένος στη διαφθορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αιφνιδιάστηκε και παραμένει ένας αδύναμος ουραγός που παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις. Η ηγεσία της ΕΕ οφείλει, όπως έχει ήδη προτείνει ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Σασόλι, να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να στηρίξει τις χώρες της περιοχής που υποδέχονται ήδη κύματα προσφύγων. Να υιοθετήσει επιτέλους την πρόταση για αναλογική κατανομή των προσφύγων που θα φτάσουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Έτσι ώστε η Ελλάδα να μην σηκώσει και πάλι μόνη το βάρος αυτής της ευθύνης.

Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να μην μετατραπεί, πάλι στο προσφυγικό, στην «πίσω αυλή» της Ευρώπης.

Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι εκλογές; Και τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να τις κερδίσει;

Στην ΔΕΘ ξεκίνησε μια παρατεταμένη και άκρως πολωτική προεκλογική περίοδος άγνωστης διάρκειας. Η κυβέρνηση της Δεξιάς πρέπει να ηττηθεί στις κάλπες και να φύγει το συντομότερο. Για να το πετύχουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται ριζική ανασύνταξη μέσα από ένα δημοκρατικό, ενωτικό Συνέδριο το συντομότερο δυνατό. Για να ξαναγίνει φορέας ελπίδας με νικηφόρα κυβερνητική προοπτική. Σύγχρονη αριστερή ταυτότητα. Μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση. Πειστικό προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας, με αφετηρία το οποίο θα αναζητήσουμε συμμαχίες. Εκλεγμένη ολιγομελή ηγετική ομάδα, με ισχυρή παρουσία της νεότερης γενιάς, που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, με ενίσχυση των συλλογικών δημοκρατικών λειτουργιών και με σύνθεση απόψεων, θα ενώσουν και θα μεγαλώσουν το κόμμα μας. Μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ενισχυμένη αξιοπιστία και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών.

Για να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο πρέπει να περιγράψουμε σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας, με την μέγιστη δυνατή σαφήνεια τι σκοπεύουμε να κάνουμε ώστε να γίνουμε ο κορμός μιας Προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από εμάς σοβαρότητα, σχέδιο, συσπείρωση, πολιτική-προγραμματική αντεπίθεση, συνοχή και εξωστρέφεια. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι αναγκαίο, επείγον και απολύτως εφικτό.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στο 49% ο Σωκράτης Φάμελλος και στο 44% ο Παύλος Πολάκης
24 Νοεμβρίου, 2024
Ντοκουμέντα από τα συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik παρουσίασε η Ουκρανία
24 Νοεμβρίου, 2024
Φρίκη: Βίντεο και φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης νηπίων βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων για παιδική πορνογραφία
24 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τους θανάτους των βρεφών
24 Νοεμβρίου, 2024
Οδηγός ταξί πήρε το τηλέφωνο 46χρονης και τη χτύπησε με το αυτοκίνητο
24 Νοεμβρίου, 2024
Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν
24 Νοεμβρίου, 2024
Πόρτο Ράφτη: Συναγερμός για τον εντοπισμό 22χρονου κολυμβητή
24 Νοεμβρίου, 2024
Γιάφκα στο Παγκράτι: Προκηρύξεις τρομοκρατικών χτυπημάτων είχε στο σπίτι του ο 49χρονος φιλόλογος
24 Νοεμβρίου, 2024
Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας δύο χρόνια από το τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή
24 Νοεμβρίου, 2024