Παπαδημούλης: Η Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το θέμα της συνέχισης της αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Ανοιχτό άφησε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το θέμα της συνέχισης της αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, παραπέμποντας σε αποφάσεις για το τέλος του 2021- αρχές του 2022, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σήμερα, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου (ECON) εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Νομισματικός διάλογος με την Christine Lagarde, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON και ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (ΤheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και μέλος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της ΕΚΤ, είπε τα εξής:

«Κα Λαγκάρντ,

θα ήθελα, αφού σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση, να σας θέσω δυο ερωτήματα.

Το πρώτο αφορά τον αυξημένο πληθωρισμό και το κύμα των μεγάλων ανατιμήσεων. Έχουμε ένα κύμα τεράστιας αύξησης του κόστους της ενέργειας αλλά και μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Άκουσα την εκτίμηση της ΕΚΤ είναι ότι πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Άκουσα όμως και την κα Ίζαμπελ Σνάμπελ να δηλώνει ότι είσαστε έτοιμοι να πάρετε μέτρα στην περίπτωση που δεν επαληθευτεί ο πρόσκαιρος χαρακτήρας τη αύξησης του πληθωρισμού.

Σας ρωτώ λοιπόν: Μέχρι πότε πιστεύετε ότι θα διαρκέσει αυτό το φαινόμενο των μεγάλων ανατιμήσεων, της πανάκριβης ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού; Και τι σκοπεύετε να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι δεν είναι και τόσο πρόσκαιρο, αλλά επιμένει αυτό το φαινόμενο;

Η δεύτερη ερώτησή μου, σχετίζεται με το πετυχημένο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), το οποίο έχει βοηθήσει πολύ τη χώρα μου την Ελλάδα αλλά και τη σταθερότητα μέσα στην ΕΕ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, αποφασίσατε να οδηγηθείτε σε ένα χαμήλωμα του ρυθμού διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και βαδίζοντας προς το τέλος του PEPP, επανερχόμαστε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το QE. Tο ερώτημά μου είναι: Τι να περιμένουμε για την αγορά, από την ΕΚΤ, των ελληνικών ομολόγων, καθώς η αγορά από την ΕΚΤ αυτών των ομολόγων, είναι πάρα πολύ σημαντική και βοηθά πάρα πολύ την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας».

Η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ, ευχαριστώντας στα ελληνικά (!) τον Δημήτρη Παπαδημούλη απάντησε στα ερωτήματά του ως εξής:

«Ευχαριστώ πολύ κε Παπαδημούλη.

Χαίρομαι που σας βλέπω!

Για την πρώτη σας ερώτηση, όσον αφορά τον αυξημένο πληθωρισμό. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις αιτίες της αύξηση αυτής του πληθωρισμού, που θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σίγουρα μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Το πρώτο είναι η αλλαγή στις τιμές. Και αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος. Στην Ευρωζώνη γενικότερα. Ήταν και η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που επηρεάζουν άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου οι εκπτώσεις έγιναν σε διαφορετική περίοδο.

Ένας άλλος όμως σημαντικός παράγοντας, είναι η συμφόρηση που έχουμε διαπιστώσει όσον αφορά την προμήθεια κάποιων αγαθών που λείπουν και διαπιστώνουμε ελλείψεις.
Λοιπόν, το πρώτο που είπα – η τιμή της ενέργειας, και το δεύτερο – η συμφόρηση που αντιμετωπίζουμε, είναι πράγματα τα οποία έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι δεν θα κρατήσουν. Ότι θα είναι πρόσκαιρα. Ότι θα αμβλυνθούν, θα μειωθούν σίγουρα μέσα στο 2022.

Υπάρχουν κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και αυτή η δυσκολία προμήθειας κάποιων υλικών και εξοπλισμών, είναι κάτι που θα επηρεάσει τον πληθωρισμό και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή και μέσα στο 2022.

Ένας τρίτος παράγοντας που έχει επηρεάσει όμως τον πληθωρισμό, είναι οι υπηρεσίες. Έχει αλλάξει πάρα πολύ η στάθμιση εδώ, όσον αφορά στις υπηρεσίες. Πάντως βασιζόμενοι στις προβολές που κάνουμε, διαπιστώνουμε έναν πληθωρισμό πάνω από το στόχο, γιατί προβλέπεται 2,2% για φέτος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ η προβολή βέβαια λέει 1,7% του χρόνου και 1,5% το 2023, όλα αυτά βέβαια εννοείται θα τα ξαναδούμε. Και θα γίνουν νέες προβολές, την επόμενη φορά.

Τον Δεκέμβριο θα έχουμε ίσως νέα στοιχεία. Ίσως να ξέρουμε καλύτερα που βρισκόμαστε όσον αφορά αυτή την έλλειψη προμήθειας κάποιων υλικών και εξοπλισμών, οπότε θα ξέρουμε πώς θα πιαστούν οι τιμές. Μιλάμε όμως εδώ τώρα για την προμήθεια, που δεν είναι το βασικό για τη νομισματική πολιτική, έτσι;

Πάντως, πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτοί οι παράγοντες είναι σε μεγάλο βαθμό πρόσκαιροι και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά διάφορες διαστάσεις που θα επηρεάσουν τη συνέχεια: τις δυσκολίες αυτές στην προμήθεια υλικών και εξοπλισμού, να δούμε πόσο θα κρατήσουν – εμείς ελπίζουμε ότι η δυσκολία θα σταματήσει στις αρχές του 2022, αλλά θα το δούμε βέβαια.
Και το δεύτερο είναι οι διαπραγματεύσεις στις συμβάσεις για τους μισθούς, που θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες. Εξαιτίας δηλαδή της αύξησης του πληθωρισμού, κατά πόσον θα υπάρξουν αυξήσεις μισθού και που θα οδηγήσουν αυτές, αν υπάρξουν.

Και το τρίτο είναι ότι θα κοιτάξουμε τις αποταμιεύσεις. Και το κατά πόσο εξαιτίας επιπλέον αποταμιεύσεων, θα πιεστεί περισσότερο ο πληθωρισμός ή όχι.

Θα δούμε λοιπόν, ποιες είναι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Και συνδυάζοντας τα όσα αποφασίσαμε με την επανεξέταση στις στρατηγικές μας και τους προσανατολισμούς μας που ανακοινώσαμε τον Ιούλιο, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε πώς προχωρούν τα πράγματα. Είχαμε πολύ χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού και θα δούμε αν θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κάτω από το 2%. Μπορεί να είμαστε κάπου ανάμεσα στο 1,7% και το 1,8% που είχαμε. Δεν έχουμε δηλαδή ακόμη το 2%.

Τώρα όσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP), το οποίο πράγματι όπως είπατε ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, αποφασίστηκε μια παρέκκλιση από το διοικητικό συμβούλιο, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα για το PEPP. Το PEPP αναμένεται να συνεχίσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Αυτός είναι προς το παρόν ο ορίζοντας. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να αγοράζουμε. Με τι ρυθμό; Αυτό εξαρτάται από τις προοπτικές του πληθωρισμού και από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης. Θα το δούμε πάλι τον Δεκέμβριο. Και θα πρέπει να εκτιμήσουμε ποιο είναι το συνολικό πλαίσιο που θα καθορίσει τη νομισματική μας πολιτική και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για τις αγορές ομολόγων. Τώρα με το PEPP είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα, με FPP δεν θα είναι. Θα δούμε τι θα γίνει. Θα το αποφασίσουμε νομίζω, τέλος του 2021-αρχές του 2022.

Ευχαριστώ».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
«Φως στο Τούνελ»: Αποκαλυπτικός διάλογος της Αγγελικής Νικολούλη με την Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζομαι ψυχολόγο»
16 Νοεμβρίου, 2024
Επέτειος Πολυτεχνείου: Σε επιφυλακή 5.500 αστυνομικοί – Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
16 Νοεμβρίου, 2024
Εκτός ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της απόφασης και το χρονικό της διαγραφής
16 Νοεμβρίου, 2024
Αντώνης Σαμαράς: Η πρώτη δήλωσή του μετά τη διαγραφή από τον Μητσοτάκη
16 Νοεμβρίου, 2024
«Φως στο Τούνελ»: Αρνείται τα πάντα η Ειρήνη – «Δεν φοβάμαι τίποτα – Δεν γίνεται να φταίει η Μουρτζούκου για όλα»
16 Νοεμβρίου, 2024
Ν. Κοτζιάς: Η διαγραφή Σαμαρά δείχνει ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για τα ελληνοτουρκικά
16 Νοεμβρίου, 2024
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που κρατούσε ομήρους τους εργαζόμενους του
16 Νοεμβρίου, 2024
Το τελευταίο αντίο στη Γαρυφαλλιά που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην της στην Πάτρα
16 Νοεμβρίου, 2024
Τα επόμενα βήματα για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά – Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται
16 Νοεμβρίου, 2024
ΝΔ: Διαγράφεται ο Αντώνης Σαμαράς
16 Νοεμβρίου, 2024