Παπαδημούλης: Κεντρική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η πιο δυναμική κι αποτελεσματική αντιπολίτευση

Συνέντευξή στο Ράδιο Θεσσαλονίκη έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε «στην αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς και στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του Συνεδρίου του».

Μιλώντας για την πανδημία ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε πως «είμαστε στη χειρότερη θέση σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο σε νεκρούς από κορονοϊό και τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα φιλικά της ΜΜΕ το “κουκουλώνουν”»

«Νομίζω ότι εδώ χρειάζονται έντονες διορθωτικές κινήσεις, διότι αν δεν δαμάσουμε την πανδημία, δεν θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να ανακάμψει και η οικονομία. Σχεδόν όλα τα θύματα που χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, όχι από τη μετάλλαξη Όμικρον», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την κακοκαιρία είπε ότι «όσον αφορά την κατάσταση στην Αθήνα, το να παραλύει μια χώρα, και πριν από όλα η Αττική, με 20 πόντους χιόνι, είναι για γέλια και για κλάματα και δεν καταγράφεται στα θετικά της χώρας. Δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές καταιγίδες του τύπου “φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός του Μητσοτάκη”, τον οποίο κρύβουν για 2-3 μέρες, για να βγει μετά και να παριστάνει τον Μωυσή.
Δεν φταίει μόνο η Αττική Οδός, που φταίει, ο Πατούλης, που επίσης φταίει, όπως κι η επιλογή του Μητσοτάκη για τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδη. Φταίει και το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα κάνει μεγάλες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα και πάτησε επί πτωμάτων για να γίνει πρωθυπουργός, πάνω στη Μάνδρα, το Μάτι κλπ. και αποδεικνύεται απολύτως αποτυχημένος και ανεπαρκής σε αυτά που υποσχέθηκε».

Ο κ. Παπαδημούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο είπε ότι «πρέπει να συνεκτιμηθεί με ψυχραιμία το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε στο Συνέδριο αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός υποψήφιος για Πρόεδρος».

Προσθέτοντας πως «κεντρική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για να φύγει αυτή η άθλια κι αποτυχημένη Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι οι οργανωτικές ρυθμίσεις. Προτεραιότητα αποτελεί η πιο δυναμική κι αποτελεσματική αντιπολίτευση, το συγκεκριμένο και προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας, με το οποίο θα διεκδικήσουμε τη νίκη στις εκλογές, οι κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας κι ένα ενωμένο κόμμα με εκλεγμένη ηγετική ομάδα, που να είναι ο πυρήνας του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, αν καταφέρουμε να νικήσουμε στις εκλογές, και θα είναι ένας συνδυασμός ανανέωσης κι εμπειρίας».

«Σε σχέση με τις προτάσεις του Προέδρου, πιστεύω ότι η πρόταση για εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από όλα τα μέλη έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά. Και θα ήθελα αυτά να τα συζητήσουμε ήρεμα, συλλογικά και συντροφικά. Η δική μου πρόταση είναι να εκλέγεται από το Συνέδριο, όπως εκλέγεται έως τώρα, όπως προτείνει ομόφωνα η Επιτροπή του καταστατικού και όπως συμβαίνει στο 99%, ίσως και παραπάνω, όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων. Σε όλη την Ευρώπη, όλα τα κόμματα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, του Δημοκρατικού Κέντρου εκλεγούν την Κεντρική τους Επιτροπή από το Συνέδριο, όχι από τη βάση, δηλαδή τα μέλη του κόμματος», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε δε πως «σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο, προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε με το να εκλέγεται και από το Συνέδριο. Το βασικό είναι ο Πρόεδρος, ο όποιος Πρόεδρος, γιατί στο καταστατικό φτιάχνουμε τους νόμους του κόμματος για τις επόμενες δεκαετίες, να λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, νομίζω ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί με ψυχραιμία το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε στο Συνέδριο αν ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο εγώ στηρίζω όλα αυτά τα χρόνια και θα ξαναψηφίσω αν είναι υποψήφιος Πρόεδρος, είναι ο μοναδικός υποψήφιος για Πρόεδρος. Θα πάμε και πάλι στα μέλη του κόμματος; Τι επίπτωση μπορεί να έχει στη συμμετοχή των μελών μας μια εκλογή με μόνο μία υποψηφιότητα; Με έχει εντυπωσιάσει ότι φανατικοί αντίπαλοι του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφοι που ασκούν έντονη πολιτική κριτική, όπως ο Πορτοσάλτε, ο Πρετεντέρης, ο Αυτιάς, έχουν ξαφνικά εμφανιστεί ως διαπρύσιοι υποστηρικτές της πρότασης εκλογής του Τσίπρα. Λέω ότι πρέπει όλοι μας, με πρώτο τον Α. Τσίπρα, τον οποίο στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις από την πρώτη στιγμή που βγήκε, να μετρήσουμε μήπως μας την έχουν και του την έχουν στημένη. Μήπως πουν μετά “τόσοι ψήφισαν για τον Τσίπρα, τόσοι για τον Ανδρουλάκη, τόσοι για τον Μητσοτάκη” και το “δέσουν” μετά με δημοσκοπήσεις, που βλέπουμε αυτές τις μέρες και ώρες στα ΜΜΕ».

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα μετατρέψουμε τη φθορά της ΝΔ, που εντείνεται, σε δυναμική ελπίδας για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη: