Παπαδημούλης: Μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η χαρά του Μητσοτάκη – Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη

«Ένα κόμμα δεν είναι υπόθεση μόνο ενός ανθρώπου. Περιμένω από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσδιορίσει με σαφήνεια τί προτείνει ως αλλαγές σε όσα συλλογικά έχουμε αποφασίσει ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Υπάρχουν ορισμένα θέματα όπου ο πρόεδρος του κόμματος αποφασίζει μόνος του, και σωστά». «Ορίζει το διευθυντή του γραφείου του, ανθρώπους της εμπιστοσύνης του σε κρίσιμα πόστα -αλλά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική του, η φυσιογνωμία του, είναι αποφάσεις που τις έχουμε πάρει συλλογικά και εκεί όποιες αλλαγές ο νέος πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν θα πρέπει να τις προτείνει, να συζητηθούν και να εγκριθούν συλλογικά», είπε και συνέχισε: «Εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να μετρήσει πολύ και αυτό που είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη: συλλογικότητα, συντροφικότητα. Πρέπει να δούμε να γίνεται πράξη το ‘ο δεύτερος είναι και αυτός πρώτος’, γιατί το 44% που στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου συνιστά έναν ισχυρό πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος πρέπει, αν θέλουμε να πάμε μπροστά, να συνυπολογίζεται στη συλλογική μας προσπάθεια».

Πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Πριν 35 χρόνια, όταν ήμουνα νεότερος του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη το 1988 ετοιμάσαμε το κοινό πόρισμα. Το πρόγραμμα με το οποίο μπόρεσαν οι ΠΑΣΟΚογενείς της εποχής -το κόμμα του Λεωνίδα Κύρκου και το κόμμα του Χαρίλαου Φλωράκη- να δημιουργήσουν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Και σε αυτό το χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς είμαι από τα γεννοφάσκια μου, από τα 18 μου. Εδώ και χρόνια έχω πει τόπο στα νιάτα. Εμείς οι παλιότεροι οφείλουμε να μείνουμε πιο πίσω και να βοηθήσουμε. Χαίρομαι επομένως που οι δύο βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματός μου στην μετα-Τσίπρα εποχή ήταν η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου και ο 35χρονος Στέφανος Κασσελάκης.

Προσωπικά στήριξα την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία συγκέντρωσε ένα ισχυρό 44%, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε καθαρά την εκλογή του στην προεδρία. Θέλω, λοιπόν, να τον συγχαρώ, να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Τώρα πρέπει και ο ίδιος μέσα από τη συλλογικότητα, γιατί ένα κόμμα δεν είναι υπόθεση μόνο ενός ανθρώπου, να προσδιορίσει με σαφήνεια τί προτείνει ως αλλαγές σε όσα συλλογικά έχουμε αποφασίσει ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Να πω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Εδώ και δεκαετίες και τα τελευταία δέκα πεντέμισι χρόνια, μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανήκει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην Ευρωομάδα της Αριστεράς. Θα ζητήσει ο Στέφανος Κασσελάκης αυτό να αλλάξει ενόψει των ευρωεκλογών του 2024;

Υπάρχουν ορισμένα θέματα όπου ο πρόεδρος του κόμματος αποφασίζει μόνος του, και σωστά. Ορίζει τον διευθυντή του γραφείου του, ανθρώπους της εμπιστοσύνης του σε κρίσιμα πόστα -αλλά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η φυσιογνωμία του, είναι αποφάσεις που τις έχουμε πάρει συλλογικά και εκεί όποιες αλλαγές ο νέος πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν θα πρέπει να τις προτείνει, να τις συζητήσουμε και να τις εγκρίνουμε συλλογικά.

Και εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να μετρήσει πολύ και αυτό που είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη: συλλογικότητα, συντροφικότητα. Πρέπει να δούμε να γίνεται πράξη το ‘ο δεύτερος είναι και αυτός πρώτος’, γιατί το 44% συνιστά έναν ισχυρό πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος πρέπει, αν θέλουμε να πάμε μπροστά, να συνυπολογίζεται στη συλλογική μας προσπάθεια».

«Πρόγραμμα, λύσεις, σοβαρότητα, συλλογικότητα, αξιοπιστία, ισχυρό κόμμα, όχι κόμμα μελών μιας χρήσης»
«Δίπλα στο αναμφισβήτητο και εντυπωσιακό επικοινωνιακό χάρισμα του Στέφανου Κασσελάκη, που του χάρισε τη δυναμική, τη νίκη, την πρωτιά, πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στο γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς μπορεί να κερδίσει πάλι αξιοπιστία, να πείσει περισσότερους. Αυτό απαιτεί πρόγραμμα, λύσεις, σοβαρότητα, συλλογικότητα, αξιοπιστία, ισχυρό κόμμα, όχι μελών μιας χρήσης, αλλά με γερές οργανώσεις και γερή παρουσία στην κοινωνία. Αυτά είναι στοιχήματα συλλογικά Ο Κασσελάκης έχει τον πρώτο λόγο και την πρώτη ευθύνη».

«Ισχυρή δομική αντιπολίτευση σήμερα, πειστική πρόταση διακυβέρνησης αύριο»

«Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, στα μέλη του, στον κόσμο του υπάρχει ένα ανάμικτο κλίμα ελπίδας αλλά και ανησυχίας και αγωνίας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλες και όλοι, με πρώτη την ευθύνη του νέου προέδρου, πρέπει να δώσουμε απαντήσεις ώστε να ενισχυθεί η ελπίδα και να κατευναστεί η ανησυχία και η αγωνία».

«Θα πρέπει να προγραμματιστούν συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κ.Ε. για να προχωρήσουμε συλλογικά»

«Θα πρέπει σύντομα να προγραμματιστούν οι συνεδριάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων, ώστε να υπάρξει πολιτικός σχεδιασμός και για τη δράση του κόμματος στην κοινωνία και στη Βουλή. Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να προγραμματιστούν συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κ.Ε. για να προχωρήσουμε συλλογικά.

Να το πω απλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Δεν είναι μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Την πρώτη ευθύνη την έχει ο πρόεδρος του κόμματος. Αλλά το όπλο μας είναι η συλλογικότητα και οι δημοκρατικές διαδικασίες».

«Εδώ και χρόνια έχω ανακοινώσει ότι ολοκληρώνω και την κοινοβουλευτική μου διαδρομή και περνάω στα μετόπισθεν»

«Όσοι γράφουν ότι θα ξανακατέβω στις ευρωεκλογές του 2024 δεν έχουν μπει στον κόπο καν να με ρωτήσουν. Η απόφασή μου είναι οριστική εδώ και χρόνια. Την είχα μάλιστα ανακοινώσει και στον Αλέξη Τσίπρα πριν τις ευρωεκλογές του 2019. Πιστεύω έμπρακτα στην ανανέωση και στο δόγμα ‘’τόπο στα νιάτα’’».

«Οι διασπάσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν»

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε σενάρια διάσπασης και θα συνιστούσα και σε μερικούς συμβούλους του νέου προέδρου που είναι καινούργιοι στο κόμμα -όπως ο ναύαρχος Αποστολάκης, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ ιδιαίτερα, αλλά τον άκουσα με ευκολία να προφέρει τη λέξη διάσπαση- να το ξανασκεφτούν. Δεν είναι αυτή η ώρα για να εκπέμπονται τέτοια μηνύματα αλαζονείας και ισχύος. Τώρα είναι η ώρα της συλλογικότητας και της συντροφικότητας. Όπως πολύ σωστά είπε ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύοντας χθες τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πια ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρέπει να αναπτύξουμε μια δυναμική ανάκαμψης και ώστε να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να βάλουμε στην άκρη σενάρια διάσπασης και προσπάθειες εξώθησης προς διάσπαση από αυτούς που νιώθουν αυτή τη στιγμή ισχυροί. Να σας το πω πιο απλά. Μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η χαρά του Μητσοτάκη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Παπαδημούλη: