Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε στο “Morning Point” σε μία συνέντευξη με αιχμές για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την πολιτική κατάσταση, τις ευθύνες της κυβέρνησης και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, τονίζοντας ότι οι αγρότες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται εξαπατημένοι.
Ο πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, εξήγησε ότι μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική επέλεξε μια πιο ήρεμη και δημιουργική καθημερινότητα, διατηρώντας όμως ενεργό ενδιαφέρον για όσα επηρεάζουν τη χώρα. Τόνισε πως απολαμβάνει τον χρόνο με την οικογένειά του, διαβάζει, ταξιδεύει και παραμένει πολιτικά ενεργός με διαφορετικό τρόπο, μετά από δεκαετίες συνεχούς δράσης.
Αναφερόμενος στο ποιος πρέπει να μπαίνει στην πολιτική, επέκρινε τις περιπτώσεις όπου άνθρωποι χωρίς εργασιακή εμπειρία καταλαμβάνουν νευραλγικές θέσεις. Σχολίασε επίσης το επεισόδιο με τον Νίκο Παπά, υπογραμμίζοντας ότι «ποτέ οι γροθιές δεν είναι απάντηση» και πως οι διαγραφές για τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να είναι «οριστικές και αμετάκλητες». Θύμισε δε ότι ανάλογα περιστατικά σε άλλα κόμματα δεν αντιμετωπίστηκαν με την ίδια αυστηρότητα.
Ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι οι πολίτες συχνά παρασύρονται από την «κυριαρχία της εικόνας» και το celebrity culture στις λίστες των ευρωεκλογών, κάτι που οδηγεί σε προβληματικές επιλογές. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μεγαλύτερης σοβαρότητας από τις κομματικές ηγεσίες στη συγκρότηση ψηφοδελτίων.
Περνώντας στο φλέγον ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο πρώην ευρωβουλευτής ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των αιτημάτων των αγροτών «είναι αποτέλεσμα επιλογών της κυβέρνησης». Υπογράμμισε τη σημασία της ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα έχουν εισρεύσει συνολικά περίπου 180 δισ. ευρώ, τα οποία «δεν αξιοποιήθηκαν για να αλλάξει ουσιαστικά η αγροτική παραγωγή και η θέση των αγροτών».
Εξέφρασε όμως ιδιαίτερη αγανάκτηση για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως είπε, τα στοιχεία που έρχονται στο φως δικαιώνουν πλήρως όσους μιλούσαν για σκάνδαλο:
«Τα λεφτά που θα έπρεπε να πάνε στους αγρότες τα κλέβει μια εγκληματική οργάνωση, κατά την Ευρωπαία Εισαγγελέα», σημείωσε, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι «δεν έχει καμία διάθεση να κάνει κάθαρση» και ότι «κάλυψε τους δικούς της». Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκάνδαλο έπληξε βαθιά την εμπιστοσύνη ενός κοινωνικού κλάδου που παραδοσιακά στήριζε τη ΝΔ.
Σε άλλο σημείο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς τη «γεωπολιτικό νάνο» και υποστηρίζοντας ότι οι σημερινές της προτεραιότητες δεν δίνουν βάρος στις κοινωνικές ανάγκες. Μίλησε για ενίσχυση εξοπλισμών, πίεση στα κοινωνικά κονδύλια και μειωμένη ικανότητα της Κομισιόν να λειτουργήσει υπέρ της συνοχής των κρατών-μελών.
Η συζήτηση επεκτάθηκε στα εσωκομματικά της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται πλέον «στο ναδίρ της δημοτικότητας» και ότι οι λέξεις που κυριαρχούν στις δημοσκοπήσεις είναι «οργή, ντροπή, θυμός». Υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή, αξιόπιστη εναλλακτική λύση», η οποία όμως δεν μπορεί να προκύψει χωρίς συνεννόηση και κοινό πρόγραμμα μεταξύ των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Για τον Αλέξη Τσίπρα αναγνώρισε ότι διατηρεί «ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο», αλλά θεωρεί πως ο δρόμος ενός «σκληρά αρχηγικού κόμματος» δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνος του κυβερνητική προοπτική. Πρόσθεσε ότι η Κεντροαριστερά κινδυνεύει με κατακερματισμό, ενώ ανέφερε πως μέρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί «δεξιά πτέρυγα» που βλέπει θετικά μελλοντική συνεργασία με τη ΝΔ.
Τέλος, σημείωσε ότι η επόμενη πολιτική φάση για τη χώρα θα απαιτήσει συνεργασίες, καθώς —όπως είπε— «οι μονοκομματικές κυβερνήσεις ήταν αυτές που οδήγησαν τη χώρα στα σκάνδαλα, στην ατιμωρησία και στη χρεοκοπία». Υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο, με πραγματικό κόστος και ρεαλιστικές δεσμεύσεις.
Δείτε παρακάτω:















