Παπαδημούλης: «Να ξεκινήσουμε άμεσα ένα ανένδοτο πολιτικό και προγραμματικό αγώνα για να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ»

Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία “έναν ισχυρό, συστηματικό, ανένδοτο πολιτικό και προγραμματικό αγώνα για να φύγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα από τον δημοκρατικό δρόμο των εκλογών”, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

“Για να το κάνουμε αυτό δε φτάνει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, που κέρδισε πόντους έναντι του Κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, αλλά αυτό που τίθεται ως στοίχημα είναι να μετατρέψουμε την ορατή φθορά της κυβέρνησης και της ΝΔ σε ελπιδοφόρα και νικηφόρα προοπτική, ώστε με το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία να γίνουμε ο κορμός της προοδευτικής διακυβέρνησης που χρειάζεται ο τόπος”, διεμήνυσε από το βήμα της εκδήλωσης των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εξαρχείων και Νεάπολης, το απόγευμα της Παρασκευής.

Μάλιστα ο Δημ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν πολύ πιο σύντομα από το τέλος της τετραετίας.

Στο πλαίσιο της εισήγησής του αντιπαρέβαλλε τα εξής: “Στην Ευρώπη επιχειρείται μια δειλή και ανεπαρκής στροφή από τις συνταγές της περασμένης δεκαετίας, από το δόγμα Σόιμπλε και την άγρια μονομερή λιτότητα με θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Τώρα, σήμερα, έχουμε Ταμείο Ανάκαμψης, κοινό δανεισμό της Ε.Ε., και ένα μεγάλο πακέτο επιχορηγήσεων, συν πάγωμα ως το τέλος του 2022 του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Στις ΗΠΑ, δε, μπαίνουν στην άκρη οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια στους πλούσιους από την διοίκηση Μπάιντεν. Έχουμε μέτρα κενσυανά, όχι επαναστατικά, αλλά ισχυρή δημόσια παρέμβαση στην οικονομία.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να εφαρμόζει με αποτυχημένο τρόπο τις ήδη αποτυχημένες συνταγές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού -ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, με πρόσφατη την εξοργιστική επιλογή για τη ΔΕΗ, ενόσω καλπάζει η ακρίβεια στο ρεύμα και η διορισμένη διοίκηση της ΡΑΕ δεν κάνει τίποτα να αντιμετωπίσει τα καρτέλ στην ενέργεια. Την ίδια ώρα, με δανεικά δίνει τα πάντα στους λίγους και ισχυρούς -φορολογικές, ασφαλιστικές απαλλαγές, και τα τεράστια ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα λεφτά στα λεφτά, δηλαδή.”.

Ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε ότι “το Ταμείο Ανάκαμψης όμως είναι καρπός των προσπαθειών και αγώνων των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων εδώ και χρόνια”. Και εξήγησε: “Η Ελλάδα θα πάρει 30,5 δισ. ευρώ, γιατί είμαστε πια μια από τις φτωχότερες χώρες με τεράστιες ανισότητες, ανεργία και δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό θα πάρουμε τόσο μεγάλο ποσό, με τον αλγόριθμο που καταφέραμε να υπάρξει στην κατανομή των κονδυλίων, όχι γιατί είναι μάγκας ο Κ. Μητσοτάκης. Τα 12,7 δισ. ευρώ από αυτά θα είναι δάνεια και δυστυχώς όλα θα πάνε σε ιδιώτες -ούτε ένα ευρώ για δημόσια παιδεία, για την δημόσια υγεία, το κοινωνικό κράτος. Μέχρι και η υπερσυντηρητική Πολωνία δίνει χρήματα στην ψηφιοποίηση, όχι όμως η ΝΔ. Ο μέσος όρος των κρατών μελών της Ευρώπης θα δώσει 10% στη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις 4,4%. Λιγότερα από τα μισά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα πάρουν τίποτα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν θα πάρουν τίποτα -παρά μόνο τα ΚΕΚ των “σκόιλ-ελικικου””.

“Το βασικό που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η οικονομία και το κοινωνικό ζήτημα. Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, από τη γεωπολιτική της θέση και τις υποδομές της σε πολλά πεδία, μέχρι την πολύ μορφωμένη νέα γενιά μας. Με ευθύνη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όμως η χώρα χρεοκόπησε. Με τη λάθος συνταγή, δε, των μνημονίων μας έδωσαν ένα φάρμακο που κόντεψε να σκοτώσει τον ασθενή”, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο κ. Μητσοτάκης συκοφάντησε από τη ΔΕΘ την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά η χώρα χρεοκόπησε από τη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των ευρωπαϊκών χωρών κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από αναλογικά συστήματα. Δεν είμαστε λοιπόν εμείς κόντρα στην ιστορία. Εμείς ζητάμε αλλαγές στο πολιτικό σύστημα στην κατεύθυνση των πιο προηγμένων χωρών”, είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Στη Γερμανία για πρώτη φορά συζητιέται το ενδεχόμενο κυβέρνησης “κόκκινου-κόκκινου-πράσινου”, SPD, Die Linke και Πρασίνων δηλαδή. Το αντιαριστερό σύνδρομο βέβαια έχει γερές ρίζες, όμως μόνο και μόνο που συζητιέται το ενδεχόμενο αυτό δείχνει την κοινωνική και πολιτική κινητικότητα στο “αφεντικό” της ΕΕ και της ευρωζώνης. Η Ελλάδα οφείλει να αντιστοιχηθεί και να πρωτοπορήσει σε αυτή την κινητικότητα, αναζητώντας προοδευτικές λύσεις”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταφέρει να είμαστε η βασική δύναμη στον προοδευτικό χώρο στην ΕΕ. Και παρ’ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, καταφέρνουμε να παραμένουμε ο εναλλακτικός προοδευτικός πόλος του συστήματος. Αλλά όχι απλώς ο άλλος πόλος ενός εναλλασσόμενου δικομματισμού. Καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και την επαναφέρουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσουμε την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες και την ακραία φτώχεια. Και να αφήσουμε και το μαξιλάρι των 37 δισ. Ευρώ με το οποίο ο Μητσοτάκης κάνει τώρα τον άνετο και τον πονηρό”, είπε στη συνέχεια.

“Στοίχημα τώρα είναι με εξωστρέφεια και θάρρος να δούμε τί κρατάμε και τί βελτιώνουμε σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησής μας, στη βάση του απολογισμού που κάναμε και μιλώντας με την κοινωνία. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα τετραετίας που πρέπει να ετοιμάσουμε εξειδικεύοντας τις προγραμματικές θέσεις που εγκρίναμε στην πανελλαδική μας συνδιάσκεψη. Οφείλει και να είναι εύληπτο και να έχει βασικούς άξονες που να δίνουν το στίγμα της δικής πολιτικής, και να ενσωματώνει την κριτική μας”, δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης.

“Πρέπει και μπορούμε να πείσουμε περισσότερο. Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει μπει σε φάση αναντίστρεπτης φθοράς. Το 60% της κοινωνίας είναι πλέον απέναντι από τις κυβερνητικές επιλογές. Και εμείς θα δημιουργήσουμε ελπίδα για την κοινωνία. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη για τους πολλούς, στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης που εξαπατήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαφάνεια και έντιμη διαχείριση. Γιατί δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που οι ολιγάρχες και η διαφθορά θυμίζουν συχνά… Πούτιν και όχι προηγμένη χώρα. Αυτά είναι τα κεντρικά μας στοιχήματα. Μαζί με το στοίχημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, με σχέδιο δίκαιης μετάβασης, χωρίς νέες ανισότητες, ενεργειακή φτώχεια, κατάρρευση της Δυτικής Μακεδονίας, με μια βιαστική απολιγνιτοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που μπορεί να αποδειχθεί, χωρίς προοδευτική διακυβέρνηση στο τιμόνι, πηγή νέων ανισοτήτων. Να θυμίσω ότι πίσω βρισκόμαστε -27οι στους 27- στην ισότητα των φύλων και 24οι στους 27 στην ελευθερία του Τύπου”, σημείωσε.

Σε επόμενη αποστροφή της ομιλίας του, δήλωσε: “Απαιτούμε να ενταχθεί ο όρος “γυναικοκτονία” ως ειδεχθές έγκλημα στο δίκαιό μας. Προ ημερών εγκρίθηκε στο ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία μια έκθεση που ζητάει να ενταχθεί ο όρος “γυναικοκτονία” και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Χρειάζονται συνολικά αλλαγές στις δομές του κράτους και της αστυνομίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση, αλλά και ένας σκληρός ιδεολογικός αγώνας στα ΜΜΕ, στην εκπαίδευση, στην κοινωνία, γύρω από το θέμα της ισότητας των φύλων. Οι γυναίκες δεν είναι ιδιοκτησία των ανδρών. Πρέπει να δώσουμε μια γροθιά στα πατριαρχικά πρότυπα. Αριστερά σημαίνει και αγώνας για δημοκρατία και για τις αξίες μας”

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: “Αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησής μας. Πρέπει αυτό να το υπερασπιζόμαστε και να λέμε μαχητικά αλήθειες. Ο Κ. Μητσοτάκης όσο ήταν βουλευτής υποστήριζε την πολιτική του πατέρα του, να υπάρξει συμφωνία. Ο Αλ. Τσίπρας υλοποίησε αυτή την πολιτική με τόλμη, μαζί με τον Ν. Κοτζιά. Και στη συνέχεια ο Μητσοτάκης κυνικά καβάλησε το άρμα των Μακεδονομάχων προεκλογικά, για να τους εξαπατήσει μετεκλογικά, τηρώντας τη συμφωνία”.

Για την πανδημία, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε: “Η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού στο ρυθμό των εμβολιασμών. Η Πορτογαλία με μια καμπάνια πειθούς και με προοδευτική κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το 80% των πλήρως εμβολιασμένων, και εμείς βρισκόμαστε στο 56%. Κινδυνεύουμε όσο κρυώνει ο καιρός και με τα σχολεία που έχουν ανοίξει χωρίς μέτρα, αλλά και με το ΕΣΥ που δεν έχει ενισχυθεί. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό κίνδυνο υγειονομικό και κοινωνικό”.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε τα εξής: “Οφείλουμε να ανοιχτούμε προς όλες τις κατευθύνσεις -προς τα αριστερά, τα δεξιά, τη νεολαία, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, χωρίς όρια και αποκλεισμούς. Δεν θα κερδίσουμε περισσότερες συνειδήσεις κρύβοντας ότι είμαστε Αριστεροί. Θα κερδίσουμε αν έχουμε ένα πρόγραμμα προοδευτικό, σύγχρονο, ριζοσπαστικό πειστικό για τα συμφέροντα των πολλών, για περισσότερη ισότητα και δημοκρατία. Το πρόγραμμα αυτό θα το βγάλουμε σε συνεργασία με την κοινωνία, όχι μόνοι μας στα κομματικά γραφεία. Πρέπει να κερδίσουμε και τον κόσμο που επιλέγει την αποχή, τον κόσμο που στρέφεται στην αντιπολιτική, στο “όλοι είναι ίδιοι”.

Να σηκωθούμε από τον καναπέ, να κινητοποιηθούμε, το απαιτούν οι καιροί πλέον. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα, πρόγραμμα, συνοχή, εξωστρέφεια, με τον Αλ. Τσίπρα επικεφαλής, αλλά και με ένα ισχυρό, δημοκρατικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς. Ο κόσμος ο δικός μας έχει μάθει με συλλογικότητα, με συσπείρωση. Όλοι μαζί, λοιπόν, χωρίς διακρίσεις. Είναι επικίνδυνες οι αντιπαραθέσεις του 3% με το 32%. Το επόμενο συνέδριό μας, με τέτοια χαρακτηριστικά, θα μπορέσει να δώσει ώθηση στη νίκη μας στις επόμενες εκλογές. Με μια νέα προοδευτική ηγεσία και με μεγαλύτερη συμμετοχή της νέας γενιάς. Για να αποκτήσει η Ελλάδα ισχυρότερη παρουσία στην ΕΕ και να ανέβουμε σκαλιά σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες”.

Δείτε το βίντεο:

-Ad-