Παπαδημούλης: «Όσο η ΕΕ καθυστερεί, Ρωσία, Ερντογάν και εθνικιστικές κραυγές θα καλύπτουν το κενό»

«Όσο η ΕΕ καθυστερεί να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, το “κενό” θα το καλύπτουν άλλοι: Η Ρωσία του Πούτιν, η Τουρκία του Ερντογάν και οι εθνικιστικές κραυγές», υποστήριξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, , στη συζήτηση με θέμα «Αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων», απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε ο Επίτροπος Μάιρεντ Μακ Γκίνες, αρμόδια για την Οικονομική Σταθερότητα, τις Οικονομικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, και το Συμβούλιο, το οποίο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Άνζε Λογκάρ, ανέφερε:

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε.

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το κοινό μας συμφέρον, κα Μακ Γκίνες, αλλά προχωρά πολύ αργά. Αποφασίστηκε το 2003, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και από τότε έχουν γίνει ελάχιστα. Και όσο η ΕΕ βραδυπορεί να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, το κενό θα το καλύπτουν άλλοι: Η Ρωσία του Πούτιν, η Τουρκία του Ερντογάν και οι εθνικισμοί, όπως οι κραυγές που ακούσαμε από τον κο Τσαμπάσκι πριν, οι οποίες ευτυχώς απορρίπτονται και από τον λαό της Βουλγαρίας.

Σας ζητώ ταχύτερα βήματα. Και από την Κομισιόν κα Μαγκ Γκίνες, και από το Συμβούλιο, κε Λογκάρ. Η ΕΕ να κάνει χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και να δώσει κονδύλια. Και οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων να προχωρήσουν ταχύτερα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για να εναρμονιστούν με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Και εσείς να κινήσετε αμέσως την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία.

Η Β. Μακεδονία έκανε μαζί με τη χώρα μου, την Ελλάδα, ένα σημαντικό βήμα που το χαιρετίσαμε όλες οι πτέρυγες – τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν μπορείτε σε αυτούς τους λαούς να προσφέρετε μόνο τσάι και συμπάθεια και να τους ζητάτε να αναμένουν, σε ένα αόριστο μέλλον. Διότι τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη τους και προς την ΕΕ και προς τη δημοκρατία.
Ευχαριστώ πολύ».

-Ad-