Παπαδημούλης: Πολύ σημαντικό η νέα ή ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι βουλευτής

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Δημήτρη Καμπουράκη, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη νέου Προέδρου του κόμματος, αλλά και στην επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην ανασύνταξη του κόμματος.

Στο πάνελ της εκπομπής συμμετείχαν ακόμη οι Γιάννης Αγουρίδης (εφ/δα «Αυγή»), Ανδρέας Ζαμπούκας (AthensVoice.gr) και Δημήτρης Μαύρος (Δ.Σ. της ΜRΒ).

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει:

«Πολύ σημαντικό η νέα/ος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι βουλευτής. Θα’ναι τεράστιο λάθος να εκλέξουμε Πρόεδρο που τα επόμενα 4 χρόνια δεν θα είναι παρών στη Βουλή να δίνει πρόσωπο με πρόσωπο τις μάχες απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον Μητσοτάκη».

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

Για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου

«Πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσουμε από το θέμα το διαδικαστικό. Θέλουμε μαζική συμμετοχή και μπορεί όποιος ή όποια ενδιαφέρεται να μετάσχει, να πάει σε μία από τις εκατοντάδες κάλπες, που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα, να γραφτεί, να δώσει δύο ευρώ και να ψηφίσει. Και όσο πιο μεγάλη η συμμετοχή, τόσο το καλύτερο και για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Αυτό είναι σε εφαρμογή των κανόνων μας -του καταστατικού μας- και είναι ακριβώς ό, τι έγινε και πέρσι τον Μάιο του ‘22, που είχαμε μόνο έναν υποψήφιο, τον Αλέξη Τσίπρα. Και οι κανόνες είναι γνωστοί εξαρχής και δεν έχει δυνατότητα κανένα όργανο να αλλάξει το Σύνταγμα του κόμματος».

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη

«Έχουμε πέντε υποψηφιότητες. Τέσσερις ήταν μέχρι τώρα γνωστές και προστέθηκε η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Από τη στιγμή που όλες τηρούν τα κριτήρια με τα οποία κατατίθενται οι υποψηφιότητες, είναι όλες καλοδεχούμενες.
Σε ό,τι αφορά τον Στέφανο τον Κασσελάκη, τον γνωρίζουμε ελάχιστα – ήρθε πρόσφατα ως υποψήφιος Επικρατείας στην ένατη θέση. Από την εικόνα που έχω μέχρι τώρα, είναι ένας νέος, φωτογενής, επικοινωνιακός.
Η πρώτη μου αξιολόγηση, με κάθε επιφύλαξη, είναι: φανταχτερό και εντυπωσιακό το περιτύλιγμα, θολό και φτωχό μέχρι στιγμής το περιεχόμενο.
Αλλά έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.
Δεύτερον, που δεν μου κάνει καλή εντύπωση, και ξέρετε ότι λέω πάντα καθαρά τη γνώμη μου: Αυτή η βιασύνη του Στέφανου Κασσελάκη για την υψηλότερη καρέκλα του κόμματος, ενώ ήρθε χθες στο κόμμα ως υποψήφιος, δεν μου κάνει καλή εντύπωση.
Θα προτιμούσα και νομίζω θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο, να δοκιμαστεί σε ένα τομέα ευθύνης για ένα ικανό χρονικό διάστημα, να δώσει δείγμα γραφής και μετά να διεκδικήσει το υψηλότερο κομματικό πόστο.
Τρίτο, που θέλω να το υπογραμμίσω: Ακούω, όχι μέσα από το κόμμα, αλλά από μέσα ενημέρωσης: “ο νέος Τσίπρας”… Nομίζω ότι αυτό το επιχείρημα αδικεί την αλήθεια και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος στα 33 του, αλλά δεν έπεσε με αλεξίπτωτο. Είχε μια προϊστορία στο μαθητικό κίνημα, ήταν Πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος, ανέλαβε στη συνέχεια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και μετά υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας».

Τα κριτήρια εκλογής Προέδρου

«Τα κριτήρια, που πρέπει να τα αξιολογήσουμε όλες και όλοι για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία.
Γιατί χρειαζόμαστε μια ισχυρή αντιπολίτευση, που αύριο να μπορεί να διεκδικήσει, να γίνει κυβέρνηση.

Πρώτον: Πρόεδρος να εκλεγεί γυναίκα η άνδρας που θα έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες να οδηγήσει το κόμμα σε ανάκαμψη.
Και να διεκδικήσει κυβέρνηση.

Δεύτερο,
πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, είναι η Πρόεδρος ή ο Πρόεδρος του κόμματος να είναι βουλευτής.
Θα είναι τεράστιο λάθος για το κόμμα μας να εκλέξει Πρόεδρο του κόμματος ένα πρόσωπο που τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα είναι παρόν στη Βουλή, να δίνει, πρόσωπο με πρόσωπο, τις μάχες από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον ίδιο τον Μητσοτάκη.

Τρίτο κριτήριο: Νομίζω ότι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα πρέπει να είναι από μια γενιά νεότερη του Αλέξη Τσίπρα.

Τέταρτο: Να είναι ήδη δοκιμασμένο στα δύσκολα, με επιτυχία.

Πέμπτο: Να είναι ένα πρόσωπο ενωτικό, σοβαρό και συγκροτημένο.

Με αυτά τα κριτήρια και με σεβασμό σε όλες τις υποψηφιότητες, προσωπικά θεωρώ ότι καταλληλότερο πρόσωπο για την ηγεσία του κόμματος είναι η Έφη Αχτσιόγλου, που συγκεντρώνει σε ικανοποιητικό το βαθμό από όλους τους άλλους υποψηφίους αυτά τα κριτήρια.
Κατά τα άλλα, νομίζω ότι αυτό που τώρα είναι το πρώτο στοίχημα είναι η μαζική συμμετοχή, ο πολιτισμένος διάλογος, το να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι και μετά την παραίτηση Τσίπρα – και μετά από αυτή την οδυνηρή ήττα, μια πανωλεθρία ουσιαστικά- έχει σφυγμό και μπορεί να ανακάμψει. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη: