Παπαδημούλης: «Πότε θα δώσει η Επιτροπή τις προτάσεις της για τις αναγκαίες αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας;»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικής & Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Προϋπολογισμών (BUDG) στο Ευρωκοινοβουλιο, στη συζήτηση με θέμα «Διάλογος για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα με τους Valdis Dombrovskis, εκτελεστικό αντιπρόεδρο για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων και Paolo Gentiloni, Επίτροπο Οικονομίας».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι οι απαντήσεις από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και τον Επίτροπο Οικονομίας στις ερωτήσεις του για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι αόριστες και αντιφατικές.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Κομισιόν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε:

«Ευχαριστώ και τον Αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Τζεντιλόνι για την ενημέρωση που μας παρέχουν.

Η πρώτη μου ερώτηση αφορά στην πατρίδα μου την Ελλάδα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω:
Πότε εκτιμάτε ότι θα υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές το αίτημα για την καταβολή της πρώτης δόσης;
Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή συμφωνία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης; Και πότε υπολογίζετε ότι θα καταβληθεί η πρώτη δόση στην πατρίδα μου την Ελλάδα;

Η δέυτερη ερώτηση έχει σχέση με το θέμα της διαφάνειας, που κι εσείς συμφωνείτε ότι είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχημένη υλοποίηση του ταμείου Ανάκαμψης. Πότε εκτιμάτε ότι η πλατφόρμα την οποία ετοιμάζετε στην Κομισιόν και μέσω της οποίας θα φαίνονται τα έργα, οι δικαιούχοι και τα χρονοδιαγράμματα, θα είναι λειτουργική; Και πώς θα εξασφαλίζεται η διαφάνεια, δηλαδή η πρόσβαση κάθε πολίτη στο να παίρνει τις σχετικές πληροφορίες;

Η τρίτη μου ερώτηση, αφορά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, στη διάρκεια που έχει ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής. Πότε να περιμένουμε να μας δώσετε ως Επιτροπή, το πακέτο των προτάσεών σας για τις αναγκαίες αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας;

Και μια συναφής ερώτηση: Έχουν αρκετοί οργανισμοί αρχίσει να διατυπώνουν προτάσεις σε αυτή τη συζήτηση, για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει ταχθεί πρόσφατα υπέρ της ενίσχυσης μια κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της Ένωσης, προκειμένου να ενισχύει την μακροοικονομική σταθεροποίηση και τη σύγκλιση στη ζώνη του ευρώ, μακροπρόθεσμα. Ποια είναι η γνώμη της Κομισιόν ή η δική σας , προσωπική γνώμη, απέναντι σε αυτή την πρόταση που μας έρχεται από την πλευρά της ΕΚΤ;

Ευχαριστώ».

Οι Επίτροποι απάντησαν στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβκσις:

«Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας. Κατ’ αρχήν, όσον αφορά την Ελλάδα:

Οι επιχειρησιακές συμφωνίες είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίησή τους με την Ελλάδα και η διαδικασία προχωρεί πολύ γρήγορα. Η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των επομένων, λίγων χωρών που θα υποβάλλουν αίτημα πληρωμής και θα λάβουν την πληρωμή, με βάση τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Άρα, όσον αφορά το σχέδιο της Ελλάδας, προχωρεί πολύ καλά.

Τώρα για την ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα, ο στόχος μας είναι για τα μέσα Δεκεμβρίου. Αλλά μην με κατηγορήσετε ότι δεν τήρησα τον λόγο μου αν δεν είναι ακριβώς στις 15 Δεκεμβρίου και είναι λίγο αργότερα. Πάντως είναι ζήτημα ημερών μέχρις ότου η πλατφόρμα αυτή να είναι λειτουργική.

Σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, συνεχίζονται οι σχετικές διαβουλεύσεις. Μέσα στο πρώτο 3μηνο του ερχόμενου έτους, θα δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο πλάισιο του κύκλου του Εαρινού Εξαμήνου, και σίγουρα πριν από το 2023.

Τώρα όσον αφορά την ΕΚΤ και την μακροοικονομική σταθερότητα, αυτά είναι θέματα τα οποία λαμβάνει υπόψην η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν προτείνει τις πολιτικές της».

Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι:

«Ο κος Παπαδημούλης ρώτησε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, αυτό το οποίο αναφέρεται είναι ”εγκαίρως, πριν το τέλος της περιόδου της γενικής ρήτρας διαφυγής”. Τώρα, το τι σημαίνει “εγκαίρως”… μπορούμε να το συζητήσουμε. Πάντως δεν σημαίνει 30 Δεκεμβρίου του 2022. Ίσως το πρώτο ήμισι του 2023, αλλά δεν είναι θέμα χρονοδιαγράμματος όπως καταλαβαίνετε, είναι πολιτικό ζήτημα.

Πρέπει να γίνει μια πρόταση με βάση τη συναίνεση, η συζήτηση προχωρεί καλά, αλλά είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Εκτιμούμε τη συνεισφορά της ΕΚΤ στη συζήτηση αυτή, ήταν μια σύντομη αλλά σαφής παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Στο 49% ο Σωκράτης Φάμελλος και στο 44% ο Παύλος Πολάκης
24 Νοεμβρίου, 2024
Ντοκουμέντα από τα συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik παρουσίασε η Ουκρανία
24 Νοεμβρίου, 2024
Φρίκη: Βίντεο και φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης νηπίων βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων για παιδική πορνογραφία
24 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τους θανάτους των βρεφών
24 Νοεμβρίου, 2024
Οδηγός ταξί πήρε το τηλέφωνο 46χρονης και τη χτύπησε με το αυτοκίνητο
24 Νοεμβρίου, 2024
Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν
24 Νοεμβρίου, 2024
Πόρτο Ράφτη: Συναγερμός για τον εντοπισμό 22χρονου κολυμβητή
24 Νοεμβρίου, 2024
Γιάφκα στο Παγκράτι: Προκηρύξεις τρομοκρατικών χτυπημάτων είχε στο σπίτι του ο 49χρονος φιλόλογος
24 Νοεμβρίου, 2024
Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας δύο χρόνια από το τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή
24 Νοεμβρίου, 2024