«Όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ έχουμε αναλογικά συστήματα και κυβερνήσεις συνεργασίας – Πρέπει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να μπούμε σε αυτή την ‘εποχή’», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία.
«Με τους Χριστιανοδημοκράτες να σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ και ιστορικό χαμηλό δεκαετιών, εκτιμώ πως ο κ. Λάσετ δεν έχει πιθανότητα να γίνει ο επόμενος Καγκελάριος. Θεωρώ πιο πιθανό να αμφισβητηθεί ως επικεφαλής του κόμματος από το να γίνει Καγκελάριος. Ο Όλαφ Σολτς έχει προβάδισμα για την καγκελαρία. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι ανήκουν στους κερδισμένους των γερμανικών εκλογών, ενώ η Αριστερά στους χαμένους. Τα ποσοστά των Φιλελευθέρων είναι λίγο ανεβασμένα και της ακροδεξιάς λίγο χαμηλότερα, αλλά κοντά στα προηγούμενα ποσοστά του 2017».
Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ίσως διαρκέσουν περισσότερο απ’ ότι την προηγούμενη φορά, το 2017
«Με βάση την ισορροπία δυνάμεων και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ένα μεγάλο κόμμα που να έχει εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, θεωρώ πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν για να σχηματιστεί μια πλειοψηφία με ηττημένους τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους να είναι πιο κοντά, πολιτικά και προγραμματικά, με τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Όλαφ Σολτς, που έχουν το προβάδισμα. Ο κ. Λίτνερ, επικεφαλής των Γερμανών Φιλελευθέρων, θα παίξει τον ρόλο του μπαλαντέρ και θα επιδιώξει να επωφεληθεί από την αποδυνάμωση των Χριστιανοδημοκρατών.
Παρότι πολλοί ισχυρίζονται ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να τελειώσουν γρήγορα, αυτή την φορά μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο απ’ ότι την προηγούμενη φορά, το 2017».
Οφείλουμε να πάρουμε μαθήματα δημοκρατίας και πλουραλισμού σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της πολιτικής αντιπαράθεσης και των τηλεοπτικών ντιμπέιτ στην Γερμανία
«Το να βγαίνουν ζωντανά στην τηλεόραση οι επικεφαλής των κομμάτων -την στιγμή μάλιστα που δεν έχει τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων- και να κάνουν όχι μόνο μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος αλλά και να συζητούν μεταξύ τους επί προγραμματικών θέσεων, είναι κάτι το οποίο ζηλεύω. Να υπενθυμίσω ότι στις εκλογές του 2019 στην Ελλάδα δεν έγινε καν ντιμπέιτ μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη».
Όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά στην πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ έχουμε αναλογικά συστήματα κ κυβερνήσεις συνεργασίας
Στην Ελλάδα μονοκομματικές κυβερνήσεις μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Επί #ΝΔ (2004-9) υπήρξε εκτίναξη ελλειμμάτων, όπως κ τα Greek statisticshttps://t.co/MUqGqWWQWx— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) September 27, 2021
Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για την στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία – Ως χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη, αυτό που μας ‘καίει’ είναι οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας
«Μην θεωρούμε ότι θα έχουμε εύκολα θεαματικές αλλαγές όσον αφορά την στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία – ας κρατήσουμε ‘μικρό καλάθι’.
Αυτό που μας ‘καίει’ είναι οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος και μια μεγαλύτερη ευελιξία. Νομίζω ότι η ήττα του κ. Λάσετ -που υποστηριζόταν όχι μόνο από την Μέρκελ αλλά και από τον Σόιμπλε- και η πιθανότητα να είναι ο Σολτς μαζί με τους Πράσινους στην κυβέρνηση μας δίνει μια δυνατότητα. Ας κρατάμε όμως μικρό καλάθι κι εκεί. Διότι, εάν συνοδευτεί με την τοποθέτηση του επικεφαλής των Φιλελευθέρων, του κ. Λίτνερ, στο υπουργείο Οικονομικών, τότε δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά».
Ελπίζω το Κόμμα της Αριστεράς να καταφέρει να μπει στην Γερμανική Βουλή – Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την άνοδο Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων – έχουμε στενές σχέσεις και με τα δύο αυτά κόμματα
«Στην μετά-Μέρκελ εποχή, υπήρχε ένας άνεμος αλλαγής τον οποίο επωφελήθηκαν και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Το Κόμμα της Αριστεράς έχασε ψηφοφόρους προς τα δύο αυτά κόμματα, γιατί αυτοί οι ψηφοφόροι θεώρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάνε την δεξιά στην αντιπολίτευση.
Μας προβληματίζει η σημαντική μείωση της δύναμης του Κόμματος της Αριστεράς. Νομίζω πως θα απασχολήσει και τους ίδιους έντονα. Γιατί είναι μεγάλη η μείωση σε σχέση με το 2017 που είχαν πάρει 9%. Ελπίζω πως το Κόμμα της Αριστεράς θα καταφέρει να μπει τελικά στην Γερμανική Βουλή. Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία νιώθουμε ικανοποίηση και για την άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Έχουμε στενές σχέσεις και με τα δύο αυτά κόμματα».
Στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ -όχι μόνο στην Γερμανία-, έχουμε αναλογικά συστήματα και κυβερνήσεις συνεργασίας – Πρέπει να μπούμε και στην Ελλάδα σε αυτή την ‘εποχή’
Πρέπει κάποια στιγμή και στην Ελλάδα να μπούμε σε αυτή την ‘εποχή’ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Είναι λάθος του Κυρ. Μητσοτάκη να συκοφαντεί την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Οι Έλληνες ξέρουν ότι χρεοκόπησαν με μονοκομματικές κυβερνήσεις και πλειοψηφικά συστήματα. Μια μονοκομματική κυβέρνηση και μάλιστα της ΝΔ, την περίοδο από το 2004-2009, εκτίναξε τα χρέη και τα ελλείμματα στα ύψη και ανάγκασε τον επίσης Χριστιανοδημοκράτη, κ. Γιούνκερ, να πει: ‘Τέρμα πια οι απάτες και τα Greek statistics’. Επί ΝΔ το έλλειμμα είχε φτάσει στο 15% και έστελναν πλαστά στοιχεία στη Eurostat ότι ήταν δήθεν 6%.
Από κει και πέρα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 10 χρόνια έχει κατακτήσει την επιλογή των ψηφοφόρων να είναι μακράν η μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό που ονομάζουμε ευρύτερη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, εμείς θα επιμείνουμε -χωρίς ηγεμονισμούς- στην πρόσκλησή μας για συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα -ΚΙΝΑΛ, Μερα25, ΚΚΕ- είτε για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, είτε ανοχή είτε στήριξη.
Φυσικά για να μπορέσει μία τέτοια πρόταση να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την πρωτιά. Το τελικό δίλημμα στις εκλογές θα είναι: Τσίπρας ή Μητσοτάκης».
Ηχηρή η σιωπή της πλειοψηφίας των ΜΜΕ για τις βόμβες Σαμαρά
«Μου έκανε εντύπωση η ηχηρή σιωπή της πλειοψηφίας των ΜΜΕ -κανάλια, ραδιόφωνα και sites– για τις βόμβες Σαμαρά. Όλοι αυτοί που έριξαν τόνους μελάνι και πληκτρολόγησαν εκατομμύρια χαρακτήρες για την ανάλυση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου, δεν αναφέρθηκαν σχεδόν καθόλου σε όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και την αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας την ΝΔ περίπου ως Ποτάμι».