Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό One Channel και στην εκπομπή Evening Report του Γιάννη Πολίτη, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν με ερωτήσεις και οι προσκεκλημένοι στο πάνελ της εκπομπής (Φελέκης, Μανιάτης, Νιφλής, Καρακλιούμη, Μουρούτης) κινήθηκε γύρω από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάδειξη νέου Προέδρου, καθώς και στην ανασύνταξη του κόμματος εν όψει των επερχόμενων προκλήσεων – αυτοδιοικητικές εκλογές, ευρωεκλογές, αντιπολιτευτικό έργο.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει:
«Στο Διαρκές μας Συνέδριο το Σάββατο, προσβλέπω και θεωρώ επιβεβλημένο, ότι θα είναι παρών κ θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας ως ιστορικός ηγέτης με ειδικό πολιτικό βάρος. Θα είναι καλό και για τον Τσίπρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Στο Διαρκές μας Συνέδριο το Σάββατο, προσβλέπω κ θεωρώ επιβεβλημένο, ότι θα είναι παρών κ θα μιλήσει ο @atsipras, ως ιστορικός ηγέτης με ειδικό πολιτικό βάρος. Θα είναι καλό και για τον Τσίπρα και για τον @syriza_gr» ▶️ Συν/ξη στο “One Channel” (VIDEO) https://t.co/0WHCr54peO
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) August 29, 2023
Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης:
Η διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα
«Όλες οι υποψηφιότητες είναι καλοδεχούμενες. Η δημοσιότητα που συνοδεύει την πρόσθετη υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, νομίζω ότι αυξάνει το ενδιαφέρον και την δημοσιότητα, και μας βοηθάει να κερδίσουμε το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής σε αυτή τη γιορτή δημοκρατίας, που είναι η εκλογή του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυξάνεται το πολιτικό ενδιαφέρον, ο διάλογος, η πολιτική αντιπαράθεση και αυτό θα βοηθήσει τη συμμετοχή. Προσβλέπω η Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει σε λίγες μέρες να πάρει όλα τα πρόσθετα αναγκαία μέτρα για να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτή η συμμετοχή.
Που σημαίνει ότι, κατά τη γνώμη μου, πρέπει, πέρα από τον διάλογο μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων σε οργανώσεις, που έχει συμφωνηθεί, πιστεύω ότι θα βοηθήσει και το τηλεοπτικό ντιμπέιτ».
Ντιμπέιτ υποψήφιων Προέδρων
«Επειδή η ευθύνη για την εκλογή του Προέδρου δεν είναι υπόθεση μόνο των υποψηφίων αλλά συλλογική, των συλλογικών οργάνων, πιστεύω ότι η Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει πρέπει να αποφασίσει την διεξαγωγή μιας τηλεοπτικής συζήτησης, γιατί από αυτήν μόνο να κερδίσουμε έχουμε.
Αν το αποφασίσουμε συλλογικά, δεν νομίζω ότι κανείς θα επιλέξει να απουσιάσει από αυτήν την συζήτηση.
Τα όργανα που έχουν την ευθύνη για το ντιμπέιτ, ενόψει και του Συνεδρίου, είναι η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή. Και νομίζω ότι από τη στιγμή που όλοι θέλουμε τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή, γιατί είναι κλειδί και για τα επόμενα βήματα και την προσπάθεια ανάκαμψης, κάθε μέτρο που βοηθάει τη συμμετοχή – και ένα από αυτά είναι και η τηλεοπτική συζήτηση και η εντονότερη καμπάνια και όλες οι μορφές διαλόγου- όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από την Πολιτική Γραμματεία που θα συνεδριάσει σε λίγες ώρες».
Υποψηφιότητα Κασσελάκη
«Τον Στέφανο τον Κασσελάκη, εγώ προσωπικά τον γνωρίζω πολύ λίγο και γι αυτό δεν βιάζομαι να τον αξιολογήσω, ούτε να τον υμνήσω, ούτε να τον πετροβολήσω. Ως υποψήφιος Επικρατείας του κόμματος και ως μέλος της Εκλογικής Επιτροπής είχε μια θετική παρουσία, κατά την εκτίμησή μου. Το πόστο όμως του Προέδρου είναι άλλο πράγμα. Και κατά τη γνώμη μου, πείτε με παραδοσιακό πείτε με συντηρητικό, πιστεύω ότι για να διεκδικήσει κανείς ένα τόσο υψηλό πόστο, το κορυφαίο πόστο ενός κόμματος, πρέπει προηγουμένως για ικανό χρονικό διάστημα, να έχει αναλάβει ένα τομέα ευθύνης, να έχει παραγάγει έργο, να έχει δώσει δείγμα γραφής και μετά να δοκιμάσει για ψηλότερα».
Υποψηφιότητα Αχτσιόγλου
«Πιστεύω ότι η Έφη Αχτσιόγλου συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στο ζητούμενο. Και το ζητούμενο είναι – και νομίζω ότι αυτό το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσει και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών και των φίλων του κόμματος, που θα θελήσουν να μετάσχουν και τους καλώ να μετάσχουν, είναι ποια ή ποιος μπορεί να συμβάλλει από αυτό το πόστο στην ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γιατί ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα και μια καλύτερη κυβέρνηση αύριο. Η Αχτσιόγλου είναι νέα και πιστεύω προσωπικά, θερμά, στην ανάγκη η σκυτάλη μετά τον Τσίπρα να περάσει ένα πρόσωπο νεότερο από τον Τσίπρα.
Είναι όμως και νέα και παλιά ταυτόχρονα. Γιατί έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες, σε κρίσιμα πόστα και τα έχει πάει μια χαρά».
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές
«Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων δεν είναι πανάκεια, αλλά θα βοηθήσει στην μαζική συμμετοχή. Και επειδή αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Καμία Πολιτική Γραμματεία δεν έχει απορρίψει αυτή την ιδέα – κάνανε μία συνάντηση οι εκπρόσωποι των υποψηφίων προέδρων και εκεί οι περισσότεροι ήταν θετικοί. Η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για λόγους που εγώ προσωπικά δεν συμμερίζομαι, ήταν αρνητική, αλλά δεν έχει κλείσει το θέμα αυτό».
Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Το κρίσιμο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να χτίσει αξιοπιστία. Αξιόπιστη, δυναμική, δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα στην κυβέρνηση, αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση αύριο. Δεν έχουμε κλειδωμένο κάτι για το μέλλον. Εξαρτάται από εμάς. Μπορούμε να ξανανέβουμε και να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση και να φτάσουμε και το 30% και να το περάσουμε. Μπορούμε να πάμε και παρακάτω από το 18%.
Το κρας τεστ το σημαντικό δεν θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά οι επόμενες ευρωεκλογές. Και στις 2 Σεπτεμβρίου, το Σάββατο, που έχουμε το Διαρκές Συνέδριο όπου θα μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι, προσβλέπω ότι θα είναι παρών και θα μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας με το ειδικό πολιτικό του βάρος. Ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος που παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δήλωσε ότι θα είναι ενεργός και θα στηρίξει τη συλλογική προσπάθεια, θα είναι καλό -προσωπικά θεωρώ επιβεβλημένο, να είναι παρών και να μιλήσει. Κρατώντας σταθερή την ουδέτερη στάση του απέναντι σε όλους τους υποψηφίους, αλλά μιλώντας για τις προκλήσεις της περιόδου και για τους στόχους που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να θέσει για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το χρειαζόμαστε και θα είναι καλό και για τον Τσίπρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Ανασύνταξη και αντεπίθεση
«Το πολύ κακό ξεκίνημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην ακρίβεια, στις πυρκαγιές, στη μη αντιμετώπιση των ακροδεξιών χούλιγκανς που μας ήρθαν από την Κροατία κ.λπ., επιβάλλει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ταχύτατη ανασυγκρότηση και ανάκαμψη. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύω ότι σωστά αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέξουμε Πρόεδρο το ταχύτερο δυνατό.
Αν μέναμε ακέφαλοι μέχρι το Συνέδριο, στο τέλος του χρόνου θα πηγαίναμε ακόμη πιο κάτω.
Κατά τα αλλά, φυσικά και θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά η νέα ηγεσία και ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί αφού κλείσουν αυτοί οι συνδυασμοί και αφού έχουν γίνει αυτές οι επιλογές, θα κριθεί πρώτον -και κρατήστε το αυτό- από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα βγουν τέλη Σεπτέμβρη – αρχές Οκτώβρη και από μία πορεία που θα έχει ένα πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές, αλλά θα είναι μια πορεία τετραετίας.
Βήμα βήμα θα ανακάμψουμε, αλλά πιστεύω ότι θα ανακάμψουμε. το χρειάζεται ο τόπος.
Και όταν κερδίσαμε με 36% τις εθνικές εκλογές και τις ξανακερδίσαμε κ.λπ., καταγράψαμε στις Περιφέρειες ένα ποσοστό 15-17% και στους δήμους μονοψήφιο. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδησουμε, η παρουσία μας παντού. Και στην αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα.
Και γι αυτό έβαλα την έμφαση στην ανάγκη συμμετοχής στις εκλογές ανάδειξης νέου αρχηγού, και χωρίς βιασύνες. Όλοι να παίξουν στο συλλογικό έργο. Στο Στέφανο Κασσελάκη, όταν τον δω, γιατί δεν έχουμε συναντηθεί ακόμη οι δυο μας, δεν έτυχε, θα του πω ότι έχει μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αρκεί να μην είναι πολύ βιαστικός.
Όλες οι υποψηφιότητες είναι καλοδεχούμενες – το είπα εξαρχής. Και να θυμίσω και κάτι ακόμη: Όταν είπα, μετά τις 25 Μαΐου, ότι πρέπει δίπλα στον Τσίπρα και με επικεφαλής τον Τσίπρα, να παίξουν ισχυρότερο ρόλο στελέχη όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ανέφερα κάποια ονόματα ενδεικτικά, δέχθηκα σκληρή κριτική, επιθέσεις, αλλά στο τέλος είδατε ότι η ιδέα υλοποιήθηκε».
Δείτε τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη: