Παπαευαγγέλου: 16.500 τα ενεργά κρούσματα

Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.500 σε όλη την Επικράτεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου ενώ τόνισε πως από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά παρατηρείται μια μικρή μείωση στα νέα κρούσματα ηλικιών άνω των 75 ετών.

Αυξητική τάση σε πολλές περιοχές της χώρας παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού. Ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 4%, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η ηλικιακή ομάδα 20-65 βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών – και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό.

Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, ενώ 37% αύξηση είχαμε και στην Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και καθημερινά στην επικράτεια καταγράφονται 330 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας.

Η κυρία Παπαευαγγέλου απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους εξής παράγοντες:

  • Ο χειμωνιάτικός καιρός μας έκλεισε μέσα σε εσωτερικούς χώρους. Στους εσωτερικούς χώρους είναι ευκολότερη η μετάδοση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
  • Οι μεταλλάξεις του ιού που έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια. Σε Αττική και Κρήτη έως και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στη βρετανική παραλλαγή.
  • Η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα κάνει πιο μεγάλη τη μετάδοση στους συνανθρώπους μας.

«Όλα αυτά σε συνδυασμό με την χαλάρωση που έφερε η κούραση ορισμένων συνανθρώπων μας από τα μέτρα, οδήγησαν στην αυξημένη διασπορά», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

-Ad-